Τέλος για την ιστορική εγκυκλοπαίδεια Britannica

14.03.2012
Την κατάργηση της έντυπης έκδοσης της εγκυκλοπαίδειας Britannica - 244 χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή της - ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Encyclopaedia Britannica Inc.

Την κατάργηση της έντυπης έκδοσης της εγκυκλοπαίδειας Britannica - 244 χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή της - ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Encyclopaedia Britannica Inc.

Η εγκυκλοπαίδεια Britannica περνάει πλέον στην ψηφιακή εποχή και θα διατίθεται μόνο μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, ενώ θα συνεχιστεί η σχολική της έκδοση.

«Η απόφαση αυτή θα προκαλέσει θλίψη και νοσταλγία σε ορισμένους, όμως τώρα διαθέτουμε ένα καλύτερο εργαλείο», δήλωσε ο Χόρχε Καούς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα New York Times. Πρόσθεσε ότι «η ηλεκτρονική διεύθυνση ανανεώνεται συνεχώς, είναι πληρέστερη και υπάρχουν και τα πολυμέσα» (...) «Η έντυπη έκδοση έγινε όλο και πιο δύσκολη και δεν αποτελούσε τον καλύτερο τρόπο για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στη βάση δεδομένων μας και στα άρθρα μας.»

Το online περιεχόμενο της Britannica διατίθεται με ετήσια συνδρομή 70 δολαρίων, με την εταιρεία να διαθέτει ήδη 500.000 συνδρομητές.

Μια επιλογή από διάφορα άρθρα διατίθενται δωρεάν στην επίσημη ιστοσελίδα, αν και η εταιρεία αντιμετωπίζει ήδη ανταγωνισμό από τη Wikipedia, τη δωρεάν online εγκυκλοπαίδεια της οποίας το περιεχόμενο ανανεώνεται από εθελοντές-χρήστες.

Η τελευταία έντυπη έκδοση (2010) κυκλοφορεί ήδη σε 32 τόμους, που ζυγίζουν περισσότερα από 58 κιλά, ενώ περιέχει περίπου 4 εκατ. άρθρα με τιμή που κυμαίνεται περίπου στα $1.400.

Η Εγκυκλοπαίδεια Britannica - μια από τις πρώτες εταιρείες που βίωσαν τις επιπτώσεις της τεχνολογίας - εκδίδεται από το 1768, όταν πρωτοεμφανίστηκε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας.