Ποιος είναι ο Banksy;

23.10.2012
Το Ντοκιμαντέρ «Banksy: Η Τέχνη στο Δρόμο» θα προβληθεί από την Πέμπτη 01 Νοεμβρίου, στην κινηματογραφική αίθουσα Λαΐς, της Ταινιοθήκης της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου, Μετρό Κεραμεικός).

Το Ντοκιμαντέρ «Banksy: Η Τέχνη στο Δρόμο» θα προβληθεί από την Πέμπτη 01 Νοεμβρίου, στην κινηματογραφική αίθουσα Λαΐς, της Ταινιοθήκης της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου, Μετρό Κεραμεικός).

Η τέχνη είναι το μέσον, ένας εναλλακτικός τρόπος εξέγερσης και αναγκαίο συστατικό στην πραγμάτωση οποιασδήποτε επαναστατικής πράξης.

Ένα αγαθό πρώτης ανάγκης που περιμένει να ανακαλυφθεί αλλά και μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί προκειμένου να συγκλονίσει συθέμελα τα πιο βαθιά, παράλογα πιστεύω ή απλά να σκάσει στο κενό χωρίς προφανή ανταπόκριση, επιτελώντας κάθε φορά έργο εντελώς διαφορετικό και απρόβλεπτο. Στην περίπτωση του Banksy, η τέχνη αποτελεί μια βασική πολιτική έκφραση, καυστική και απρόβλεπτη, απέναντι στη βάρβαρη και παράλογη καθημερινότητα της υπερκαταναλωτικής και αποχαυνωμένης κοινωνίας.

Η τέχνη του Banksy είναι ανατρεπτική όσο μια κοινωνική εξέγερση, «ένας τηλεβόας που κραυγάζει στ’αυτιά των υψηλά ιστάμενων της σύγχρονης κοινωνικής ιεραρχίας». Ποιος είναι όμως στ’ αλήθεια ο Banksy; Από που κρατά η σκούφια του και τι είναι αυτό που ενοχλεί τόσο πολύ τους ισχυρούς του πλανήτη ώστε να θέλουν να εξαφανίσουν τις καυστικές του μπογιές από οποιονδήποτε τοίχο του πλανήτη;

Ο Banksy μέσα από τα γραπτά του που κοσμούν τους τοίχους του κόσμου.

«Υπάρχουν τέσσερις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, το φαγητό, το σεξ, ο ύπνος και η εκδίκηση»

«Δεν υπάρχει τίποτε πιο συνηθισμένο σ’αυτόν τον πλανήτη από τους αποτυχημένους, ταλαντούχους ανθρώπους. Κοπανήστε τη λοιπόν, πριν βρείτε κάτι που ν’αξίζει για να μείνετε»

«Ο ανθρώπινος νους πετυχαίνει τη βέλτιστη λειτουργία μονάχα όταν παρανοεί! Τότε και μόνο, εξερευνά κάθε δυνατότητα μιας κατάστασης, με πλήρη σαφήνεια και σε ασυνήθιστες ταχύτητες»

«Κάποιοι άνθρωποι γίνονται “μπάτσοι” με σκοπό να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Κάποιοι άλλοι γίνονται βάνδαλοι με σκοπό να τον ομορφύνουν»

«Οι άνθρωποι που ξυπνούν νωρίς το πρωί ευθύνονται για τους πολέμους, τον θάνατο και την πείνα»

«Χρειάζομαι κάποιον να με προστατεύσει απ’όλα τα μέτρα που έλαβαν για την προστασία μου»

«Γίνε καλός στο να εξαπατάς του άλλους και δεν θα χρειαστεί να γίνεις καλός σε τίποτε άλλο στη ζωή σου»

«Οι περισσότερες μητέρες θα έκαναν τα πάντα για τα παιδιά τους εκτός από το να τους επιτρέψουν να είναι ο εαυτός τους»

«Τα μεγαλύτερα εγκλήματα στον κόσμο δεν διαπράττονται από εκείνους που απορρίπτουν τους κανόνες, αλλά από αυτούς που τους εφαρμόζουν πιστά. Είναι αυτοί που ακολουθούν τυφλά τους κανόνες, οι ίδιοι που βομβαρδίζουν και σφάζουν ολόκληρα χωριά»

Μια πρώτη εκδοχή, θέλει τον Banksy να είναι ο Ρόμπιν Γκάνιγχαμ, ένας 38άχρονος κάτοικος του Μπρίστολ σε άρνηση της μεσοαστικής του καταγωγής και ρήξη με την εύπορη οικογένειά του. Μια δεύτερη τον βαφτίζει Ρόμπερτ Μπάνκς και τον καθιστά πολίτη του κόσμου. Όπως και να’χει τα χιλιάδες έργα του κοσμούν τον αντίστοιχο αριθμό - πρώην γκριζωπών - τοίχων ανά τον πλανήτη αλλά και μπόλικους τοίχους «επιτυχημένων πλουσίων» σε αντίστοιχο αριθμό επαύλεων, ωστόσο, όπως ο ίδιος συνηθίζει να επισημαίνει «το γκραφίτι είναι ένα από τα λίγα εργαλεία που έχετε, όταν στην πραγματικότητα δεν έχετε τίποτα! Αν δεν καταλήξετε σε μια ζωγραφιά η οποία θα βάλει τέλος στην παγκόσμια φτώχεια, μπορεί - ποτέ δεν ξέρεις - να καταφέρετε να κάνετε έναν άνθρωπο να χαμογελάσει ενώ θα έχει τρυπώσει σε κάποιο στενό για να κατουρήσει».