BaBa ZuLa: «Μόνο οι πραγματικοί μουσικοί παίζουν live»

23.11.2012
Το σημαντικότερο γκρουπ της τουρκικής avant-garde σκηνής, οι BaBa ZuLa, επισκέπτονται την Ελλάδα για δύο ζωντανές εμφανίσεις - μία στο Θέατρο της Γης στη Θεσσαλονίκη, 23/11, και μία στη σκηνή του PassPort, στις 24/11.

Το σημαντικότερο γκρουπ της τουρκικής avant-garde σκηνής, οι BaBa ZuLa, επισκέπτονται την Ελλάδα για δύο ζωντανές εμφανίσεις - μία στο Θέατρο της Γης στη Θεσσαλονίκη, στις 23/11, και μία στη σκηνή του PassPort, στις 24/11.

Η μπάντα που αναδείχθηκε εκτός συνόρων από την ταινία του Fatih Akin, «Crossing the bridge», με θέμα τις μουσικές της Πόλης, υπόσχεται δύο ανεπανάληπτες βραδιές.

Λίγο πριν την εμφάνισή τους στη χώρα μας, οι BaBa ZuLa απάντησαν "ψυχεδελικά" σε μερικές ερωτήσεις μας ...


e-go: Τι σημαίνει το όνομά σας, «BaBa ZuLa»;

B.Z.: «Baba» είναι ο πατέρας ή κάτι πολύ σημαντικό και «Zula» είναι ένα μυστικό μέρος που τοποθετείς κάτι που είναι πολύτιμο για σένα. Μαζί, η φράση σημαίνει «μεγάλο μυστικό»!


e-go: Πώς θα περιγράφατε τη μουσική σας και από πού εμπνέεστε;

B.Z.: Γενικά η μουσική δεν περιγράφεται, η δική μας θα λέγαμε ότι είναι η μουσική του 21ου αιώνα της Κωνσταντινούπολης. Μια ισορροπία ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση και ανάμεσα στην τούρκικη λαϊκή/παραδοσιακή μουσική και τη δυτική ροκ, πανκ, ψυχεδελική, φανκ κλπ...

e-go: Οι BaBa ZuLa είναι όπως έχετε δηλώσει «μια μπάντα από την Κωνσταντινούπολη, που κάνει μουσική από την Κωνσταντινούπολη». Πώς σας έχουν επηρεάσει οι ρυθμοί και η κουλτούρα της πόλης;

B.Z.: Η μουσική μας έχει πολλά στοιχεία από τη Δύση και την Ανατολή. Αυτό μας έρχεται φυσικά δεν χρειάζεται να πιεστούμε ή να σχεδιάσουμε την ανάμιξη των πολιτισμών. Αυτό... είμαστε.


e-go: Τα κομμάτια σας βασίζονται πολύ στο τουρκικό μουσικό όργανο Saz, υπάρχει ομοιότητα με το δικό μας μπουζούκι;

B.Z.: Νομίζω ότι το μπουζούκι είναι επηρεασμένο από το saz και το ιταλικό μαντολίνο και είναι μια μίξη και των δύο. Όπως και πολλοί άλλοι μουσικοί όροι και όργανα, όπως: ο μπαγλαμάς (baglama), ο καρσιλαμάς (karsilama) κλπ έρχονται από την τούρκικη παράδοση.


e-go: Έχετε ιδιαίτερη προτίμηση στο να εμφανίζεστε live; Πώς αναμιγνύονται στα live σας οι τέχνες και ο χορός της κοιλιάς;

B.Z.: Σε αυτή τη δύσκολη εποχή της «εξομοίωσης» όλων, οι ζωντανές εμφανίσεις είναι πιο σημαντικές από ποτέ. Μόνο οι πραγματικοί καλλιτέχνες μπορούν να παίξουν μουσική ζωντανά! Εμείς δεν παίζουμε playback και κάθε εμφάνισή μας είναι πολύ διαφορετική από την επόμενη.
Το μόνο πράγμα που είναι το ίδιο με τις ζωντανές εμφανίσεις μας είναι ότι είναι πάντα ιεροτελεστικές, καθαρτικές και εκστατικές...
Οι BaBa ZuLa γεννήθηκαν για να κάνουν μουσική για μια ταινία και υπήρξαμε πάντα ένα πολυσχιδές καλλιτεχνικό σχήμα.
Αναφορικά με τον χορό της κοιλιάς τον λατρεύουμε – και αυτόν και τις χορεύτριες. Είναι μέρος της παγανιστικής κουλτούρας όπου η μητέρα θεά βασιλεύει … και είναι και ερωτικός!

e-go: Σας αρέσει να γράφετε μουσική για ταινίες και ντοκιμαντέρ;

B.Z.: Μα φυσικά! Το να ντύνεις μουσικά μια ταινία σου δίνει μια ευκαιρία να πειραματιστείς και να έχεις ελευθερία.

e-go: Τι θα ακούσουμε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη;

B.Z.: Θα ακούσετε πολλά από τα νέα μας τραγούδια, του άλμπουμ «Gecekondu», και τα hits μας.



e-go: Είναι η πρώτη σας φορά στην Ελλάδα; Σας αρέσει η ελληνική μουσική και ποιους Έλληνες καλλιτέχνες θαυμάζετε;

B.Z.: Έχουμε ξαναέρθει στην Ελλάδα και μας… έλειψε πολύ! Αγαπάμε τους Έλληνες και την ελληνική κουλτούρα. Έχουμε πολλούς Έλληνες φίλους, τους οποίους θα ανεβάσουμε και στη σκηνή στα live μας όπως τον κρητικό Περικλή Τσουκαλά, που θα παίξει ηλεκτρικό ουντ μαζί μας. Έχουμε ξανασυνεργαστεί στενά και είναι ένας φοβερός καλλιτέχνης που θαυμάζουμε.

Ακούμε ελληνική μουσική από τα μικρά μας χρόνια. Θαυμάζουμε τον Γιάννη Ξενάκη, επίσης μας άρεσε το άλμπουμ του Vangelis με την Ειρήνη Παπά, η Ρόνα Εσκενάζυ, ο Μάρκος Βαμβακάρης ο Χατζιδάκις και η λίστα είναι μεγάλη… μικροί μάς διάβαζαν τον Οδυσσέα του Ομήρου και φυσικά αγαπάμε την ελληνική μυθολογία και ποίηση.

e-go: Θα εμφανιστείτε σε μια χώρα που περνάει κρίση σε πολλά επίπεδα. Είναι η μουσική ένα «φάρμακο»;

B.Z.: Πραγματικά μας αρέσει που οι Έλληνες ξεσηκώνονται/αντιδρούν και αυτό προέρχεται –νομίζουμε – από τη βαθιά δημοκρατική τους κουλτούρα. Θα πρέπει να επιστρέψουν ( ενν. οι Έλληνες) στις ρίζες τους πολιτιστικά και αυτό θα είναι η θεραπεία για όλα.


e-go: Μελλοντικά σχέδια;

B.Z.: Θέλουμε να ηχογραφήσουμε τις εμφανίσεις μας στην Ελλάδα και να τις κυκλοφορήσουμε σε μια μικρή εταιρεία της Αθήνας, την Kalimba Records.
Μετά θα πάμε στην Ινδία...


Συνέντευξη Χριστίνα Τσατσαράγκου