Είδαμε τη Μικρή Γοργόνα (*****)

17.12.2012
Ποιος δεν γνωρίζει την ιστορία της Μικρής Γοργόνας, της γοργόνας που παράκουσε τις συμβουλές της οικογένειάς της, καταπάτησε τους νόμους της θάλασσας και γνώρισε την αληθινή αγάπη στον κόσμο των ανθρώπων;

Ποιος δεν γνωρίζει την ιστορία της Μικρής Γοργόνας, της γοργόνας που παράκουσε τις συμβουλές της οικογένειάς της, καταπάτησε τους νόμους της θάλασσας και γνώρισε την αληθινή αγάπη στον κόσμο των ανθρώπων; «Η Μικρή Γοργόνα» του Μάικ Κένι είναι μια εξαιρετική, μοντέρνα εκδοχή του γνωστού παραμυθιού που έχει τις ρίζες του στον Χανς Κρίστιαν Αντερσεν.

Αυτήν ακριβώς επέλεξε να σκηνοθετήσει ο Θωμάς Μοσχόπουλος σε μία ιδιαίτερη παράσταση με τον Γιώργο Χρυσοστόμου και τη Μαρία Σκουλά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

«Μήπως βρήκατε ένα μαχαίρι; Το χάσαμε στη χθεσινοβραδινή παράσταση και είναι απαραίτητο γι΄αυτή που θα δείτε σήμερα», ρωτά ο Γιώργος Χρυσοστόμου τους θεατές πριν καν αρχίσει το έργο. Ή μάλλον κάπως έτσι αρχίζει η ξενάγησή μας στο ευφάνταστο υδάτινο κόσμο του. Αμέσως αρχίζουν οι επεξηγήσεις. Πως θα δούμε τη θάλασσα, τι χρώμα θα έχουν οι φωτισμοί, πως θα κάνουμε με τα χέρια μας τα φύκια, τα κύματα και τον ωκεανό…
Κάπως έτσι η φαντασία των παιδιών παίρνει εμπρός και τα οδηγεί σε δρόμους ονειρικούς, κάπως ετσι τα παιδιά βυθίζονται στο μαγικό κόσμο του θεάτρου και κάπως έτσι εθίζονται σ΄αυτόν. Πολύτιμοι αρωγοί σ΄αυτό οι ερμηνείες του Γιώργου Χρυσοστόμου και της Μαρίας Σκουλά που αφηγούνται την ιστορία με ξεχωριστή όρεξη. Μία ιστορία που «ζορίζει» αρκετά, ιδιαίτερα με το τέλος της. Όμως τελικά, το παιδικό θέατρο δεν είναι μόνο γέλια και χαρές. Είναι και μία μικρή ταραχή που νιώθουν οι μικροί θεατές στις καρδούλες τους , ένα ζόρισμα, ένα δάκρυ που κυλά στο μαγουλάκι τους και τους αφήνει μία όμορφη και αξέχαστη αίσθηση.

Γεωργία Οικονόμου