Θωμάς Κινδύνης: Ο κύκλος της παράνοιας και της ψύχωσης θα συνεχίζεται

11.02.2013
Τον «Εχθρό του Λαού» , ένα από τα πιο επίκαιρα και διαχρονικά έργα του Ιψεν παρουσιάζει φέτος στις Μορφές Έκφρασης ο ηθοποιός, μουσικοπαιδαγωγός και σκηνοθέτης Θωμάς Κινδύνης.


Τον «Εχθρό του Λαού» , ένα από τα πιο επίκαιρα και διαχρονικά έργα του Ιψεν παρουσιάζει φέτος στις Μορφές Έκφρασης ο ηθοποιός, μουσικοπαιδαγωγός και σκηνοθέτης Θωμάς Κινδύνης.

Μαθητής και αργότερα βοηθός του μεγάλου Δημήτρη Ροντήρη, ο Θωμάς Κινδύνης προσπαθεί ψυχή τε και σώματι και «ποιήσει» και να εμπνεύσει ήθος σε μικρούς και μεγάλους διοργανώνοντας διαρκώς εργαστήρια θεάτρου και τέχνης, εκπαιδευτικά προγράμματα και επιλέγοντας πάντα έργα στιβαρά, μεστά νοημάτων.
Με τον τρόπο αυτό ο ιδρυτής του καλλιτεχνικού οργανισμού Μορφές Έκφρασης αναζητεί και προτείνει μια πιο αισθητική και όμορφη προσέγγιση της ζωής τις δύσκολες αυτές εποχές.
Με αφορμή το έργο αυτό είχαμε μία πολύ ζεστή συζήτηση για την Ελλάδα της κρίσης και την ..Τέχνη.


Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο έργο του Ίψεν να παρουσιάσετε φέτος;

Το έργο «Ένας εχθρός του λαού» γράφτηκε το 1882 όταν ο Ίψεν αγανακτισμένος από την ανηθικότητα και τις λαμογιές της εποχής του ήθελε να δώσει ένα μάθημα στους συνανθρώπους του για το τι σημαίνει αλήθεια και το να νογάς ελεύθερα και να πράττεις υπεύθυνα. Προτείνει μιαν άλλη κοινωνία βασισμένη στην ελευθερία, στην αδελφοσύνη και όχι στο να διακρίνεται για την απάτη τον φανατισμό και την ευτέλεια της ζωής της. Με βάση των μηνύματα που πηγάζουν από το έργο κάναμε την επιλογή του έργου.

Ποια τα διαχρονικά στοιχεία του έργου;

Όπως είναι κατανοητό η ανηθικότητα είναι διαχρονικό γνώρισμα. Όσο υπήρχαν και υπάρχουν άνθρωποι, εφ’ όσον έχουμε αφεθεί στην τύχη μιας αντιδραστικής διάνοιας που σκέφτεται με ισότητες και όχι με διαφορές που το βασικό της μότο είναι ερέθισμα αντίδραση, ο κύκλος της ψύχωσης και της παράνοιας θα συνεχίζεται, μέχρις ότου μεγαλώσουν σε αριθμό οι …εχθροί του λαού δηλαδή αυτούς που η συμπαγής πλειοψηφία ονομάζει έτσι, και τότε και μόνο τότε υπάρχει ελπίδα να φτιαχτεί ένας καινούργιος πολιτισμός μακριά από τη βαρβαρότητα και το βούρκο που ζούμε τώρα. Το έργο είναι λίαν επιεικώς επίκαιρο, καθρεφτίζει την εποχή μας μ’ όλη αυτή την παράνοια που ζούμε και τις ανελέητες καταστροφές που προκαλούνται από την αισχροκέρδεια και την κοινωνική ανισότητα. Με την κραυγή ενός ανθρώπου που αντιστέκεται στην ανυπόφορη βλακεία και εμμένει στην αλήθεια και οραματίζεται έναν καλύτερο κόσμο που θα γεννηθεί εκπαιδεύοντας τα παιδιά για να γίνουν τίμιοι και ελεύθεροι άνθρωποι. Ο Θωμάς Στόκμαν ο γιατρός που δεν ορρωδεί προ ουδενός και προτιμά να μείνει μόνος του αλλά διατηρώντας την αξιοπρέπεια του και την ακεραιότητα του, δίνει το παράδειγμα στον σύγχρονο άνθρωπο για να συνεχίζει να ελπίζει και να διαφωνεί.


Ποιος είναι σήμερα ο … Εχθρός του Λαού μας;

Αναζητούμε επειγόντως σήμερα τέτοιους …εχθρούς δηλαδή αυτούς που η μεγάλη πλειοψηφία του λαού παρασυρόμενοι από την υπέρμετρη βλακεία των ιθυνόντων τους ονομάζει έτσι για να καλύψει τις υπέρμετρες λαμογιές τους. Εχθρός του λαού είναι εκείνος που αγαπά τόσο πολύ τον τόπο του που θα προτιμούσε να βλέπει τους συμπολίτες του να αγκομαχούν και να παλεύουν στην ανέχεια παρά να αυτοκτονούν σε καρκινογόνα και ψεύτικη ευημερία. Εχθρός του λαού είναι εκείνος που αέναα πολεμά το ψέμα πως τάχα η πλειοψηφία που την σέρνουν από τη μύτη κατέχει την αλήθεια. Δυστυχώς εκλείπουν τέτοιοι άνθρωποι, όμως το επιθυμητό είναι να είμαστε σε αναζήτηση.

Τελικά είμαστε ελεύθεροι σήμερα να κάνουμε αυτό που θέλουμε;

Η ελευθερία είναι ένα σχετικό θέμα. Και τελικά τι είναι η ελευθερία όταν ο νους συσκοτίζεται και πλανάται από τον τύπο, από τις αερολογίες των πολιτευτών, από τον πολιτικάντικο λόγο των ιερωμένων, από τις σκευωρίες της δικαιοσύνης και από τη διάβρωση που προκαλεί το χρήμα;

Ποια θέση πρέπει να πάρουν σήμερα οι άνθρωποι της τέχνης;

Η Τέχνη και ο Καλλιτέχνης βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας του πολιτισμού. Με βάση αυτό πρέπει να είναι ανάλογη και η θέση του. Πρέπει να ποιεί ήθος, να μη συμφωνεί με τις υπάρχουσες χαοτικές καταστάσεις και με την καλλιέργεια του και την αφοσίωση σε έργα που διαμορφώνουν αισθητική να παρέχει ελπίδα στους ανθρώπους.


Πιστεύετε πως μπορεί να βοηθήσει η τέχνη τον απογοητευμένο σύγχρονο Έλληνα;

Είναι η μόνη ελπίδα γιατί τέχνη σημαίνει επικοινωνία και επικοινωνία σημαίνει ζωή. Με την επικοινωνία διαλύονται τα πάντα, μπορείς να βρεις λύσεις, να βρεις συμφωνίες και στοργή, δηλαδή αυτό που πάντα και σε κάθε στιγμή χρειάζεται ο άνθρωπος. Άρα τι χρειάζεται; Τέχνη.

Μιλήστε λίγο για τα μελλοντικά σας σχέδια


Να βοηθήσουμε τα παιδιά αν θέλουμε να οραματιστούμε το μέλλον πρέπει να οραματιστούμε τα παιδιά. Στήνουμε σχολεία για να κάνουμε παιδιά με πνευματική υγεία. Αυτός είναι ο μελλοντικός μας στόχος.

Γεωργία Οικονόμου