Ελληνίδες του Κοινοβουλίου ποζάρουν για τον «Πέτρο»

07.03.2013
Εξήντα βουλευτίνες της 13ης περιόδου της ελληνικής Βουλής (2009-2013) φιλοτέχνησε ο... Πέτρος και παρουσιάζει τη δουλειά του στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ μέχρι τις 20 του μήνα.

Εξήντα βουλευτίνες της 13ης περιόδου της ελληνικής Βουλής (2009-2013) φιλοτέχνησε ο... «Πέτρος» και παρουσιάζει τη δουλειά του στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ μέχρι τις 20 του μήνα.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, και τότε θα αποκαλυφθεί η ταυτότητα του καλλιτέχνη που υπογράφει με το ψευδώνυμο «Πέτρος» και δεν είναι άλλη από τη Μαριάνθη Γρηγοριάδου-Ντοκοπούλου.

Με έναν εκτυφλωτικό ρεαλισμό, η ζωγράφος «ντύνει» τα πορτρέτα των Ελληνίδων πολιτικών, μελών του Κοινοβουλίου, με χρώματα και σχέδια. Με τον τρόπο αυτόν συνδέει το έργο της ως γυναίκας δημιουργού με την πολιτική δημιουργία των γυναικών που δραστηριοποιούνται σε ένα δύσκολο περιβάλλον όπως είναι η κεντρική πολιτική σκηνή και το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Πέρα από ιδεολογικές διαφορές η Γρηγοριάδου δεν επιλέγει με βάση την πολιτική ταυτότητα, αλλά το βιολογικό φύλο.

Το παιχνίδι που κάνει με την ταυτότητα, καθώς υπογράφει τα έργα της ως «Πέτρος», εγγράφεται σε μια μακρά παράδοση της μοντέρνας τέχνης που επιχειρεί να υπερβεί την περιοριστική ταυτότητα του φύλου. Οπως μάλιστα δήλωσε η Μαριάνθη Γρηγοριάδου, για να ολοκληρώσει τη δουλειά της παρακολούθησε για μακρά περίοδο τις συνεδριάσεις της Βουλής, ώστε να αποτυπώσει καλύτερα τα πρόσωπα των βουλευτίνων.

Η καλλιτέχνιδα εργάζεται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και η ζωγραφική αποτελεί τη δεύτερη ενασχόλησή της με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Πέτρος», δανεισμένο από τον σύζυγό της, καθηγητή του ΑΠΘ Πέτρο Ντοκόπουλο. Εχει συμμετάσχει σε τρεις ομαδικές και τρεις ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στη Θεσσαλονίκη, ενώ έργα της κοσμούν ιδιωτικές συλλογές και κατοικίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ