Ο χρυσός σταυρός του Χορν στον Χάρη Φραγκούλη

12.03.2013
Σκεπτόμουν εάν θα πάρω το βραβείο τι θα πω... Παίρνει αξία από τους ανθρώπους». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Χάρη Φραγκούλη, του φετινού ηθοποιού τιμημένου με το βραβείο Χορν.
Σκεπτόμουν εάν θα πάρω το βραβείο τι θα πω... Παίρνει αξία από τους ανθρώπους». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Χάρη Φραγκούλη, του φετινού ηθοποιού τιμημένου με το βραβείο Χορν.
Ο Χάρης Φραγκούλης, που φόρεσε τον σταυρό του Δημήτρη Χορν, αναφερόταν στους Νίκο Χατζόπουλο και Ακύλα Καραζήση, σκηνοθέτες και συμπρωταγωνιστές του στο «Οταν έκλαψε ο Νίτσε», παράσταση για την οποία κέρδισε το βραβείο.
«Είναι τόσο βαθείς καλλιτέχνες και άνθρωποι. Το βραβείο θα μου τους θυμίζει, κατά έναν τρόπο. Τους εκτιμώ πολύ», είπε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο γεμάτο θέατρο «Χορν». Με χιούμορ προσέθεσε: «Τα λεφτά (σ.σ. το βραβείο συνοδεύεται από 3.000 ευρώ) θα πάνε σε καλά χέρια!».
Νωρίτερα τον Δημήτρη Χορν και τη γνωριμία του μαζί του θυμήθηκε ο Διονύσης Σαββόπουλος. Ο τελευταίος ανέσυρε από τη μαθητική του μνήμη μια εκδρομή του '63 στην Αθήνα, την πρώτη του επίσκεψη στην πρωτεύουσα, η οποία συνδέθηκε με επίσκεψη στην καμπάνα του Χορν στον Αστέρα Βουλιαγμένης. «Μας υποδέχθηκε εγκάρδια. Η βίζιτα ήταν αρμένικη» υποστήριξε. Για να προσθέσει ότι «κανείς ηθοποιός δεν με συγκίνησε βαθύτερα όσο η αλήθεια του Δημήτρη Χορν».
Αναφερόμενος στην προσωπικότητα του «κυρίου Τάκη» τόνισε: «Υπήρξε πολύ χαριτωμένος άνθρωπος. Δεν έχω γνωρίσει πιο χαριτωμένο άνθρωπο στη ζωή μου... Ηταν αθώος ο Τάκης... Ηταν ικανός να θαυμάζει. Εμενε με το στόμα ανοιχτό μπροστά στο θαύμα. Θαύμαζε σαν χαζός. Αυτή η αθωότητα, αυτή η χαζομάρα, είναι ο δρόμος για τους καλλιτέχνες. Δεν υπάρχει χειρότερο από την ''εξυπνάδα'' για έναν καλλιτέχνη».
Αναφερόμενος στους νέους ηθοποιούς, ο Σταμάτης Φασουλής υπογράμμισε ότι είναι αυτοί που θα στηρίξουν το «θέατρο του μέλλοντος»: «Ξέρω πόσο απροστάτευτοι είναι, τρέφονται με τίποτα για να τροφοδοτήσουν το όνειρό τους».
Ο πρόεδρος της επιτροπής Κώστας Γεωργουσόπουλος ευχαρίστησε τη Στεφανί Χορν για τη «γενναιόδωρη προσφορά της σε μια εποχή δύσκολη για το θέατρο». Ο Θανάσης Αλευράς παρουσίασε ένα τρυφερό θεατρικό αφιέρωμα στον «δικό του» Δημήτρη Χορν, «τον φρέσκο και ζουμερό αυτόν άνθρωπο, τον λαμπερό πρωταγωνιστή, το πειραχτήρι». «Για κάποιο λόγο ο Δημήτρης Χορν μού λείπει. Νιώθω νοσταλγικά για εκείνον. Τον αγαπώ τον Δημήτρη Χορν», κατέληξε.
Ο 13ος
Ο Χάρης Φραγκούλης, ο 13ος νέος ηθοποιός βραβευμένος με το βραβείο Χορν, παρέλαβε τον χρυσό σταυρό του Δημήτρη Χορν από τον περσινό νικητή Δημήτρη Λάλο.