Σπύρος Κοντάκης: Ένας χολιγουντιανός designer [συνέντευξη]

01.04.2013
Μία συνέντευξη με τον εξαιρετικά ταλαντούχο designer επίπλων και αντικειμένων Σπύρο Κοντάκη που μας ξάφνιασε ευχάριστα με την καλλιτεχνική του παρουσία.

Τα έργα του έχουν φτάσει μέχρι το Χόλιγουντ και το παλάτι του Μονακό. Το Bond Girl Μπερενίς Μαρλό φωτογραφήθηκε με την τσαγιέρα του ("Conical" tea set) για την προώθηση του "Skyfall", ενώ με το ίδιο έργο φωτογραφήθηκαν και οι πρωταγωνιστές Άντριου Γκάρφιλντ και Έμμα Στόουν για την προώθηση της ταινίας "The Amazing Spider-Man". Τον Δεκέμβριο του 2012 το έργο του "Conical" tea set δημοπρατήθηκε σε πλειστηριασμό που οργανώθηκε από το ίδρυμα Fight Aids Monaco (F.A.M.) της πριγκίπισσας Stephanie of Monaco.

Ο λόγος για τον εξαιρετικά ταλαντούχο designer επίπλων και αντικειμένων Σπύρο Κοντάκη που μας ξάφνιασε ευχάριστα με την καλλιτεχνική του παρουσία. Η φιλοσοφία του, που στηρίζεται στην απελευθέρωση του αντικειμένου που "επιλέγει" μόνο του τη φόρμα του, επιδιώκοντας έτσι το σεβασμό μας προς αυτό, ήταν αυτή που μας προκάλεσε τον ενδιαφέρον ώστε να κάνουμε μία συζήτηση μαζί του.
e-go.gr: Εξηγήστε μας, τι ακριβώς είναι το Kontaki design;
Σπύρος Κοντάκης: Η εταιρία Kontakidesign είναι μια νεοσύστατη ελληνική εταιρία, που σχεδιάζει και παράγει αποκλειστικά χειροποίητα αντικείμενα και έπιπλα.Όλα τα αντικείμενα και τα έπιπλα είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα στην Ελλάδα. Κάθε κομμάτι είναι μοναδικό και αναπαράγεται μόνο σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Φέρουν όλα πιστοποιητικό γνησιότητας.
e-go.gr: Τι θα περιλαμβάνει η έκθεσή σας στο Fresh; Ποια από τα έργα σας θα μπορέσει να δει ένας επισκέπτης;
Σ.Κ. Στην Gallery του Fresh Hotel θα παρουσιαστεί σημαντικό μέρος των έργων μου, 20 περίπου κατασκευές που δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο.
e-go.gr: Υφολογικά, που κινείται η δουλειά σας; Υπάρχουν κάποιες εμφανείς επιρροές στο έργο σας;
Σ.Κ. Προσωπικά αντιλαμβάνομαι το αντικείμενο ως μια αυτοτελή και αυθύπαρκτη προσωπικότητα που καταλαμβάνει στο χώρο τη μορφή και τη θέση που το ίδιο "επιθυμεί".Το αντικείμενο δεν είναι "υποχείριο" του ανθρώπου προορισμένο να εξυπηρετεί αποκλειστικά τις λειτουργικές του ανάγκες, αντίθετα οι φόρμες προϋπάρχουν της ανθρώπινης ύπαρξης. Εργο λοιπόν του καλλιτέχνη είναι η σύλληψη της ιδέας της φόρμας ενός αντικειμένου και η μεταφορά της στο χώρο με σκοπό την αρμονική συνύπαρξη του έγου με τον άνθρωπο. Ειδικότερα, υφολογικά, άλλοτε προτιμώ ήσυχες γραμμές και απλές γεωμετρικές φόρμες άλλοτε αντικείμενα με επιθετικές μυτερές γωνίες, όλες όμως οι κατασκευές μου έχουν κοινό παρανομαστή την αισθητική τακτική της τοποθέτησης των αναγκαίων μόνο στοιχείων με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνεται η εντύπωση της μοναδικής απλότητας. Επίσης η ομορφιά μιας κατασκευής εκτιμώ ότι έγκειται στην αξιοποίηση και άλλων στοιχείων όπως το παιχνίδι με το φως καθώς και στη χρήση φυσικών υλικών αλλά και χρωμάτων.
e-go.gr: Τον προηγούμενο Δεκέμβρη, η Στεφανί του Μονακό, επέλεξε ένα από τα έργα σας, συγκεκριμένα μια τσαγιέρα με το όνομα Conical, για τον ετήσιο πλειστηριασμό του ιδρύματος Fight Aids Monaco Πώς συνέβη αυτό;
Σ.Κ. Ο manager μου Γιώργος Τσεβρένης παρουσίασε ένα μέρος των έργων μου στον γνωστό Γάλλο συλλέκτη Denis Taranto. Ο τελευταίος συνεργαζόμενος με την πριγκίπισσα Stephanie of Monaco στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ιδρύματος Fight Aids Monaco(F.A.M.) αποφάσισαν να στείλουν το "Conical "σε πλειστηριαμό που διενεργήθηκε από το ίδρυμα όπου και δημοπρατήθηκε ανάμεσα σε έργα 50 διάσημων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.
e-go.gr: Με την ίδια τσαγιέρα φωτογραφήθηκαν επίσης οι πρωταγωνιστές του καινούριου Spiderman, Andrew Garfield και Emma Stone, αλλά και ένα από τα κορίτσια του James Bond, η Berenice Marlohe.Ποιο το μυστικό της επιτυχίας σας για το συγκεκριμένο έργο σας; Δεν είναι και τόσο συχνό να μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στον κινηματογραφικό κόσμο του Hollywood.
Σ.Κ. Η φόρμα του "Conical" έχει κάτι το ανατρεπτικό ικανοποιώντας όμως ταυτόχρονα τις αισθητικές αναζητήσεις περισσότερων ανθρώπων. Μερικές φορές οι αισθήσεις μας οδηγούν στο να μας αρέσει κάτι χωρίς να ξέρουμε το γιατί.
e-go.gr: Πως βλέπετε σήμερα το design στην Ελλάδα; Θεωρείτε ότι βρισκόμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο; Συμβαίνει κάτι πραγματικά ενδιαφέρον στο χώρο σας;
Σ.Κ: Αν και όλοι θεωρητικά αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα του design στη σύγχρονη πραγματικότητα, δυστυχώς στην Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν έχει κατακτήσει τη θέση που δικαιωματικά του αξίζει, τόσο σε επίπεδο ιδιωτικής πρωτοβουλίας όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικές προσπάθειες με σκοπό την ένταξη του design στην ελληνική επιχειρηματικότητα και στις παραγωγικές μας πρακτικές. Να σημειωθεί ωστόσο ότι οι Ελληνες designers και το έργο τους απολαμβάνουν διεθνούς αναγνώρισης με την καταγωγή τους να αντανακλάται στα έργα τους.
e-go.gr: Πιστεύετε ότι η κρίση που βιώνουμε είναι ανασταλτικός παράγοντας για τη δημιουργία ή αντίθετα πηγή έμπνευσης και ευκαιρία για σας; Πώς ακριβώς την έχετε διαχειριστεί στη δουλειά σας;
Σ.Κ : Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε δεν πρέπει να γίνει εμμονή οδηγώντας στη ματαίωση κάθε δημιουργικής σκέψης και προσπάθειας.Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην κρίση να λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας στην σύλληψη και την παραγωγή νέων ιδεών. Αλλωστε η ενέργεια των συναισθημάτων μας ακόμη και των πλέον αρνητικών μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε έμπνευση και δημιουργία.
e-go.gr: Που μπορεί κανείς να σας εντοπίσει, να έρθει σε επαφή με τη δουλειά σας;
Σ.Κ Σημαντικό μέρος της δουλειάς μου παρουσιάζεται στις 2 έως και στις 13 Απριλίου 2013 στην έκθεση ArtWall του Fresh Hotel, στο κέντρο της Αθήνας, Σοφοκλέους 26 καθώς και στον πολυχώρο Design Plaza.Επίσης για περισσότερες πληροφoρίες σχετικά με τις εκθέσεις αλλά και για παραγγελίες, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφθεί το επίσημο site της εταιρίας www.kontakidesign.com.
e-go.gr: Ετοιμάζετε κάτι συγκεκριμένο για το άμεσο μέλλον;
Σ.Κ. Στην Ελλάδα σημαντικό μέρος της δουλειάς μου παρουσιάζεται στις 2 έως και στις 13 Απριλίου 2013 στην έκθεση του Fresh Hotel στο ArtWall στο κέντρο της Αθήνας, Σοφοκλέους 26.Πληροφορίες για πλειστηριασμούς η οργάνωση των οποίων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη θα ανακοινωθούν σύντομα στη σελίδα www.kontakidesign.com.
Γεωργία Οικονόμου