Συνέντευξη με τον Λευτέρη Πλιάτσικα (Οναρ)

15.04.2013
Εφυγε η Πένυ, ήρθε η Λαμπρινή, ένα καινούργιο κομμάτι είναι έτοιμο και οι νέοι Οναρ συστήνονται από την αρχή.

Ο Λευτέρης Πλιάτσικας μας μιλάει για τη νέα εποχή του γκρουπ, την προσαρμογή του στους καιρούς που ζούμε, τα απωθημένα και το παρελθόν του, αλλά και τα σχέδια για το μέλλον.

Εμείς πάντως θεωρούμε ότι οποιοσδήποτε καλλιτέχνης βρήκε καταφύγιο κάποτε στη μουσική των Dire Straits, έχει πολλά να πει... Είμαστε ευτυχείς που μερικά από αυτά μοιράστηκε μαζί μας σήμερα.

Ε.Σ.

Καλησπέρα. Να ξεκινήσουμε με τις ...συστάσεις.
1. Μάθαμε πως αποχώρησε η Πένυ Ραμαντάνη και έχετε μαζί σας στις συναυλίες σας τη Λαμπρινή Καρακώστα. Θέλετε να μας πείτε πώς προέκυψε η νέα φωνή, αν θα είναι μόνιμο μέλος των Όναρ και γιατί δεν είναι πια η Πένυ μαζί σας?

- Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν μια αρχή και ένα τέλος , η συνεργασία μας με τη Πεννυ όλα αυτά τα χρόνια ήταν δημιουργική και για τους δυο, κάποια στιγμή όμως αισθανθήκαμε ότι είχαμε διαφορετικές καλλιτεχνικές ανάγκες εγώ θέλω να συνεχίσω με τους ΟΝΑΡ γιατί έτσι αισθάνομαι καλλιτεχνικά, κι ας έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που αποφάσισα να δημιουργήσω το group, πιστεύω στις ομάδες και στη δύναμη που σου δίνουν για να δημιουργήσεις, και αυτό μου δίνει ανάσα. Η Πεννυ αποφάσισε να κάνει άλλα πράγματα, ήδη έχει γράψει ένα μυθιστόρημα και τώρα ετοιμάζει και ένα δεύτερο και ίσως ασχοληθεί και μόνη της με το τραγούδι .
Σ αυτή την αλλαγή στη μπάντα πρόεκυψε μια νέα συνεργασία με την Λαμπρινή Καρακώστα , που εκτός του ότι με τη ζεστή φωνή της αγκαλιάζει κάποια τραγούδια των ΟΝΑΡ, είναι και πολύ καλή μουσικός και εμπλουτίζει τα τραγούδια μας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παίζοντας όργανα που ποτέ δεν είχαμε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν όπως (μεταλλόφωνο, μελλόντικα, μπαγλαμαδάκι, κρουστά) θα έλεγα ότι στον καινούργιο ήχο μας η Λαμπρινή συν-ταξιδεύει στον ίδιο δρόμο δημιουργίας, και θα συμμετέχει μαζί μας σε όλες της εμφανίσεις που προγραμματίζουμε .
-
2. Η αγάπη είναι παντού... και είναι τώρα λέγεται το νέο σας κομμάτι. Θα είναι προάγγελος κάποιου νέου άλμπουμ που ετοιμάζετε ή δεν έχετε μπει ακόμη σ αυτή τη διαδικασία?
- Ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει αν η επόμενη δουλειά θα είναι άλμπουμ η ένα τραγούδι, οι καιροί εχουν αλλάξει, βέβαια αν αισθανθούμε ότι είμαστε έτοιμοι για μια ολοκληρωμένη δουλειά θα μπούμε στο στούντιο για καινούργιες δημιουργίες .

3. Ζωντανά πού μπορεί κανείς να σας απολαύσει?
- Για δυο Παρασκευές στις 12 και 19 Απριλίου στη μουσική σκηνή ΑΝΤΑΡΤ στη Γλυφάδα, που ουσιαστικά θα είναι και η σύσταση της νέας εποχής για τους ΟΝΑΡ

4. Εμφανιστήκατε στη δισκογραφία το 1999. Στην ιστορία σας ως γκρουπ ποια θα λέγατε ότι ήταν η καλύτερα σας στιγμή χρονικά και καλλιτεχνικά?
- Όλα αυτά τα χρόνια περάσαμε έντονες , όμορφες αλλά και δημιουργικές στιγμές που μας έχουν μείνει στη ψυχή σαν ένα δώρο στη προσπάθεια της αναζήτησης στη μουσική και στη ζωή μας εν γένει , ξεχωριστή στιγμή θα έλεγα ότι ήταν η αποδοχή στη πρόσκλησης που κάναμε στην Teresa Salgueiro των Madredeus να απαγγείλει ενα ποίημα του Λόρκα ( Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ) στη γλώσσα της με αφορμή την μελοποίηση του ποιήματος από μας , αυτή η συνεργασία ήταν ιδιαίτερη και σημαντική για μας ήταν η ένωση δυο κόσμων με μια κινεί γλώσσα τη μουσική .

5. Μαζί σας είχε ξεκινήσει και ο Μύρωνας Στρατής. Ποια είναι η σχέση σας με τον Μύρωνα τώρα πια?
- Κάναμε πολλά πράγματα με το Μύρωνα είναι εξαιρετικός κιθαρίστας παίξαμε ζωντανά σε αρκετά μέρη και ηχογραφήσαμε και κάποια τραγούδια σε δισκογραφικές δουλειές, η σχέση μας είναι φιλική .

6. Ποια είναι τα δικά σας ακούσματα? Με τι μουσικές μεγαλώσατε?
- Στην εφηβική επανάσταση μου βρήκα διέξοδο σε ξένα γκρουπ και καλλιτέχνες όπως Pink Floyd, U2, Nirvana, Bob Dylan, Dire Straits και άλλους όμως κατόπιν με κέρδισε η αλήθεια του Παύλου Σιδηρόπουλου, του Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα του Σαββόπουλου του Μάνου Χατζιδάκι βέβαια πρέπει να πω ότι πολλές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου να συγκινείται και με Καζαντζίδη, Άκη Πάνου, Σακελλαρίου , μάλιστα διασκευάσαμε ένα τραγούδι που έχει τραγουδήσει το ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥ ΑΜΑΡΤΙΑ ΜΟΥ. Μας αρέσει να πειράζουμε παλιά λαϊκά τραγούδια και να τα φέρνουμε στο ύφος μας για να μπορούν να έχουν θέση στις ζωντανές μας εμφανίσεις αλλά και να τους δίνουμε χώρο σε έναν άλλο τόπο .

7. Στήνοντας το ιδανικό σας live σε ποια σκηνή θα πηγαίνατε, με ποιους συναδέλφους (Ελληνες ή ξένους) και με τι ρεπερτόριο?
- Το Ιδανικό live μπορεί να γίνει οπουδήποτε αρκεί να καταφέρεις να επικοινωνήσεις με τον κόσμο με μέσο τα τραγούδια και εκείνη η βραδιά να γίνει ξεχωριστή για όλους μας .

8. Σε ποιον θα κάνατε μήνυση αυτό τον καιρό?
- Σε κανέναν.

9. Έχετε κάποιο μουσικό απωθημένο?
- Το καλό με τη μουσική είναι ότι όλα όσα θες να κάνεις σου δίνει το χώρο να τα κάνεις αρκεί να ξέρεις τι θες και να μη μένει ποτέ σαν απωθημένο κάτι μέσα σου .

10. Υπάρχει κάποιος χρόνος ή χώρος που δε θέλετε να ακούτε μουσική?
- Βέβαια πολλές φορές ατέλειωτα χιλιόμετρα κάνουμε με την μπάντα χωρίς να θέλουμε να ακούσουμε η να πούμε κάτι ή και μόνος μου σε ένα αυτοκίνητο είμαι μόνο εγώ και ο δρόμος .

11. Και τέλος, αν έπρεπε να διαλέξετε ένα άλμπουμ για να ακούσουν τα παιδιά σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, ποιο θα ήταν αυτό?
- ΕΔΩ ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ -ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ