3ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου στη Στέγη

02.05.2013
Μετά το 2ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, την άνοιξη του 2012, με ανανεωμένο ενθουσιασμό και έμπνευση η Grasshopper και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών παρουσιάζουν το 3ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου: ένα τριήμερο γεμάτο με παραστάσεις που έχουν προκύψει από την ουσιαστική και εντατική συνεργασία θεατρικών ομάδων γυμνασίων, λυκείων αλλά και δήμων με σκηνοθέτες, ηθοποιούς και, για πρώτη φορά, με τρεις δραματουργούς, την Εριφύλλη Λέκκα, τη Γεωργία Μαυραγάνη και τον Λένο Χρηστίδη.

Μετά το 2ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, την άνοιξη του 2012, με ανανεωμένο ενθουσιασμό και έμπνευση η Grasshopper και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών παρουσιάζουν το 3ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου: ένα τριήμερο γεμάτο με παραστάσεις που έχουν προκύψει από την ουσιαστική και εντατική συνεργασία θεατρικών ομάδων γυμνασίων, λυκείων αλλά και δήμων με σκηνοθέτες, ηθοποιούς και, για πρώτη φορά, με τρεις δραματουργούς, την Εριφύλλη Λέκκα, τη Γεωργία Μαυραγάνη και τον Λένο Χρηστίδη.

Στόχος μας είναι μια υψηλής ποιότητας ελληνική θεατρική γραφή για έφηβους –και όχι μόνο– χρησιμοποιώντας τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και το ταλέντο της νέας γενιάς, μέσα από την αλληλεπίδρασή μας μαζί τους.

Παράλληλα, αυτή τη χρονιά η Στέγη εγκαινιάζει τη συνεργασία της με το National Theatre του Λονδίνου και το πρόγραμμα Connections. Πρόκειται για μια επιλογή από έργα-αναθέσεις σε καθιερωμένους συγγραφείς που παίχτηκαν το 2012 σε διάφορα σχολεία της Μεγάλης Βρετανίας. Στη Στέγη θα παρουσιαστούν με τη μορφή αναλογίου από εφηβικούς θιάσους της Αθήνας δίνοντας μια διεθνή διάσταση στο φετινό Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου.

«Οι σημερινοί έφηβοι θα είναι οι αυριανοί ενήλικες και κληρονόμοι των χαοτικών καταστάσεων που τους αφήνουμε», δηλώνει ο Γιάννης Τσίρος, συγγραφέας του έργου Ελεύθερα Ύδατα που παρουσιάζεται στην Εφηβική Σκηνή της Στέγης. Η επιλογή ενός πολιτικού έργου για έφηβους, σε συνδυασμό με το ξεκίνημα μιας καλλιτεχνικής ανταλλαγής με άλλες χώρες και θεσμούς σε μια κρίσιμη για τη χώρα μας συγκυρία, μας ενέπνευσε και τον τίτλο του φετινού φεστιβάλ: Έφηβοι-πολίτες του κόσμου.

Στο φετινό φεστιβάλ περιλαμβάνονται:
- θεατρικά έργα από το φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου Connections του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας που θα παρουσιαστούν σε μορφή ημισκηνοθετημένης παράστασης
- θεατρικά έργα γραμμένα από επιλεγμένους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς, μετά από δίμηνα εργαστήρια με τις αντίστοιχες ομάδες που θα τα παρουσιάσουν
- θεατρικά έργα που ανήκουν στο είδος devised theatre, δηλαδή έργα που προκύπτουν από αυτοσχεδιασμούς και τεχνικές θεατρικής γραφής, και θα τα επιμελείται δραματουργικά ο υπεύθυνος σκηνοθέτης για κάθε ομάδα.


Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου.
Ομάδα οργάνωσης και παραγωγής:
Σοφία Βγενοπούλου: Σκηνοθέτης, Οργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια
Κατερίνα Σκουρλή: Υπεύθυνη παραγωγής
Βαγγέλης Κυριακού: Οργάνωση και υπεύθυνος ιστοσελίδας efivikotheatro.gr
Μυρτώ Λάβδα: Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Τμήματος στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Kατερίνα Κωνσταντινάκου: Δραματουργική συνεργασία
Παναγιώτα Κωνσταντινάκου: Δραματουργική συνεργασία

Έφηβοι - Πολίτες του κόσμου
17-19 Μαΐου 2013
Μικρή Σκηνή

Πρόγραμμα Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2013


Παρασκευή 17 Μαΐου 2013 (παραστάσεις 18:00 – 22:00)

18:00
Ταξίδι στο Χ της Nancy Harris
(Μετάφραση: Σεραφείμ Βελέντζας)
Από το πρόγραμμα Connections του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας

Θεατρική ομάδα του Μουσικού Γυμνασίου Παλλήνης
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Κατερίνα Αλεξιάδη
Σκηνοθετική επιμέλεια: Έκτορας Λυγίζος

Η Nancy Harris είναι σταθερή συνεργάτης του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας. Το έργο της ασχολείται με το πολύ ευαίσθητο θέμα της άμβλωσης στην καθολική Ιρλανδία. Μια παρέα εφήβων έχουν φτιάξει ένα μουσικό συγκρότημα. Μαζεύουν λεφτά για να ταξιδέψουν κρυφά στο Λονδίνο και να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό ταλέντων. Για ένα από τα κορίτσια του συγκροτήματος όμως, το ταξίδι αυτό κρύβει και έναν άλλο μυστικό σκοπό, καθώς μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη περιπλέκει τη ζωή του.
Ο Έκτορας Λυγίζος είναι σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου, και συνιδρυτής της ομάδας Grasshopper.

19:00
Ο σοσιαλισμός είναι υπέροχος του Άντερς Λουστγκάρτεν
(Μετάφραση: Σεραφείμ Βελέντζας)
Από το πρόγραμμα Connections του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας

Θεατρική Ομάδα ΕΠΑΛ Πετρούπολης και Θεατρική Ομάδα 6ου Λυκείου Ιλίου
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Βάσω Νικολάτου και ΝίκηΤσινάκη
Σκηνοθετική επιμέλεια: Σοφία Βγενοπούλου

Ο Άντερς Λουστγκάρτεν ταξίδεψε στην Κίνα ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου και πήρε συνεντεύξεις από δεκάδες έφηβους σε σχολεία, για να αντλήσει υλικό για το έργο του. Η νέα γενιά Κινέζων αντιμετωπίζει τα χαμένα ιδανικά του σοσιαλισμού και την εισροή της δυτικής προπαγάνδας σε τρεις ιστορίες για την αγάπη, την εξουσία και την εκμετάλλευση από το σύστημα που διαδέχτηκε τον σοσιαλισμό.

20:00
Οι παππούδες του Ρόρυ Μάλαρκυ
(Μετάφραση: Βασίλης Δουβίτσας)
Από το πρόγραμμα Connections του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας

Θεατρική Ομάδα Δήμου Κορωπίου
Υπεύθυνοι ομάδας: Κατερίνα Σκουρλή, Βαγγέλης Κυριακού
Σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Καραντζάς

Ο Ρόρυ Μάλαρκυ ταξίδεψε στη βόρεια Ρωσία (όπου η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική), καθώς και σε βρετανικές στρατιωτικές βάσεις, για να διερευνήσει το θέμα του έργου του. Συγκλονιστικές και συγκινητικές ιστορίες νεαρών παιδιών που στρατεύονται ως υπερασπιστές του έθνους τους και βρίσκονται αντιμέτωπα με το φόβο του θανάτου στην αρχή της ζωής τους.
Ο Δημήτρης Καραντζάς είναι σκηνοθέτης και συνιδρυτής της ομάδας Grasshopper.

21:00
Δελτία (6) θρανία
Θεατρική Ομάδα 9ου Γυμνασίου Πειραιά
Εκπαιδευτικός: Νίκη Μαματσή
Υπεύθυνοι ομάδας - Σκηνοθεσία: Μιχάλης Πανάδης, Θεανώ Μεταξά

16 έφηβοι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το επινοημένο θέατρο (devised). Μέσα από μια μεθοδική δουλειά βασισμένη σε αυτοσχεδιασμούς και σε ασκήσεις ομαδικότητας προκύπτουν αυτά τα 6 δελτία θρανίου που συνδυάζουν όλα αυτά που θέλουν να αρθρώσουν σε δημόσιο λόγο μαζί με την απόλυτη και επιτακτική ανάγκη για μια θέση σε ένα κανιβαλιστικό και αδιάλλακτο σύστημα.


Σάββατο 18 Μαΐου 2013 (παραστάσεις 12:00 – 22:00)

12:00
Επιστροφή
Θεατρική ομάδα του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων του Αυλώνα
Με πρωτοβουλία της ομάδας Grasshopper και του σκηνοθέτη Στάθη Γράψα και με τη στήριξη της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το Σάββατο 18 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί μία παράσταση στο χώρο των Φυλακών Αυλώνα, την οποία θα παρακολουθήσει συγκεκριμένος αριθμός θεατών, δωρεάν (είσοδος 16+, με ενήλικα συνοδό). Η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη και η μεταφορά των θεατών θα γίνει με πούλμαν που θα ναυλωθούν από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Η παράσταση θα προβληθεί και στη Στέγη, για να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν και οι υπόλοιποι θεατές του Φεστιβάλ.
Η παράσταση, με τίτλο Επιστροφή, πραγματεύεται στοιχεία της ζωής των νεαρών κρατουμένων και κατ' επέκταση αναφέρεται και στη ζωή των «φαινομενικά ελεύθερων» ανθρώπων. Υπεύθυνος της ομάδας και σκηνοθέτης της παράστασης είναι ο Στάθης Γράψας, ο οποίος εργάζεται εθελοντικά με τους νεαρούς έγκλειστους από το 2010 και είναι ο δημιουργός της θεατρικής τους ομάδας . Η Επιστροφή είναι η δεύτερη δουλειά της ομάδας, η οποία έχει παρουσιάσει ήδη πάνω από 20 φορές παραστάσεις της, ενώ είναι η πρώτη φορά που προβάλλεται δουλειά της εκτός σωφρονιστικών ιδρυμάτων.
Λόγω περιορισμένων θέσεων, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κράτηση θέσης στο 213 017 8002 (εκτός Σαββάτου και Κυριακής) ή στο [email protected]. Οι κρατήσεις θέσεων θα γίνονται από την Τετάρτη 8 Μαΐου έως την Κυριακή 12 Μαΐου και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η κράτηση ισχύει για την παρακολούθηση της παράστασης, καθώς και για τη μεταφορά με το πούλμαν που θα γίνει από τη Στέγη στο χώρο των Φυλακών Αυλώνα. Το πούλμαν θα αναχωρήσει από τη Στέγη το Σάββατο 18 Μαΐου στις 10:30 το πρωί, ενώ η παράσταση στον χώρο των φυλακών θα ξεκινήσει στις 12:00.

14:00
Ποιος παίζει ρε; της Ερωφίλης Λέκκα
Θεατρική Ομάδα 4ου Γυμνασίου Παλαιού Φαλήρου
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Κατερίνα Καρρά
Συγγραφέας: Ερωφίλη Λέκκα
Υπεύθυνοι ομάδας - Σκηνοθεσία: Κατερίνα Σκουρλή, Βαγγέλης Κυριακού

15:00
Η Ακρόαση
Θεατρική Ομάδα Λεωφόρος
Υπεύθυνοι ομάδας: Στάθης Γράψας, Βαγγέλης Κυριακού, Σοφία Βγενοπούλου

Στέκεσαι μπροστά τους έτοιμος να κριθείς. Όλος σου ο κόσμος ξαφνικά συρρικνώνεται μέσα σε μία απόφαση. Δεν υπάρχει τίποτα έξω από αυτά τα στεγνά δύο-τρία λόγια που θα ακουστούν σε λίγο. Περνάς. Απορρίπτεσαι. Αθώος. Ένοχος. Προσλαμβάνεσαι. Δεν μας κάνεις. Σε αγαπώ. Δεν σε αγαπώ. Θα ζήσεις. Πέθανες. Και μετά? «Ο επόμενος». Η Ομάδα της Λεωφόρου, έμπειροι γνώστες της παραπάνω διαδικασίας, μιλάνε με τις εικόνες τους για την ανάγκη της επαφής των ανθρώπων μέσα σε μία κοινωνία παράλληλων δρόμων και διαρκούς ανταγωνισμού. Και δίνουν ότι έχουν και δεν έχουν πριν ακουστεί… « Ο επόμενος».

16:00
ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥΑΜΠΑΛΙ
Θεατρική Ομάδα 2ου Γυμνασίου Αλίμου
Εκπαιδευτικοί: Μητσάκη Αγγελική, Πουλάκη Μαργαρίτα
Υπεύθυνοι ομάδας: Κατερίνα Σκουρλή, Άρτεμις Μάνου

Δέκα νέοι ετοιμάζονται να ταξιδέψουν. Ετοιμάζονται να συναντήσουν κάτι άλλο, που όμως είναι ίδιο μ’ αυτούς. Η κρίση τούς πετυχαίνει «στον αέρα». Το ταξίδι δεν θα γίνει. Έχουν φύγει από τον τόπο τους αλλά δεν έχουν πάει και αλλού. Οι αεροσυνοδοί με το κρύο χαμόγελο τους βάζουν στη νέα τους θέση: στο περιθώριο. Τότε καταλαβαίνουν πως τους βλέπουν όπως και οι ίδιοι έβλεπαν τους δικούς τους περιθωριακούς, τα περίεργα στοιχειά του αεροδρομίου. Προσεγγίζουν, συνεννοούνται, φιλιώνουν. Εξεγείρονται. Και το ταξίδι ; Θα γίνει ;

17:00
Ο σοσιαλισμός είναι υπέροχος
1ο ΕΠΑΛ Πετρούπολης και 6ο Λύκειο Ιλίου

18:00
Η παράσταση
Θεατρική Ομάδα Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Αθήνας
Εκπαιδευτικοί: Νάνσυ Σελέντη, Δέσποινα Ασιατίδου
Υπεύθυνοι ομάδας - Σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου, Βαγγέλης Κυριακού

Μια παράσταση σε αναζήτηση της ταυτότητάς της... Θέατρο μες στο θέατρο; Ιστορίες αμφίθυμες, ιστορίες χαρμολύπης, που όλες συγκλίνουν στη μη παραίτηση από το τώρα και το εδώ, στον αντίποδα του ήρωα της καβαφικής πόλεως και, ουσιαστικά, στην υπέρβαση του μπρεχτικού “ο άνθρωπος είναι δυστυχισμένος, όπως το δέντρο είναι πράσινο”.

19:00
ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ
Θεατρική ομάδα 14ου Λυκείου Περιστερίου
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ανδρομάχη Καραγιαννίδου και Ιωάννα Φίλντισι
Συγγραφέας: Λένος Χρηστίδης
Υπεύθυνοι ομάδας - Σκηνοθεσία: Θανάσης Μεγαλόπουλος, Σοφία Βγενοπούλου

Ένα τραίνο που συμβολίζει την πορεία της ζωής. Είναι ένα τραίνο με διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετικές προσωπικότητες, με διαφορετικά προβλήματα, διαφορετικό σκοπό και όμως κοινό προορισμό. Ένας από αυτούς τους χαρακτήρες μπορεί να είναι ένας από εμάς, ένας από εσάς.

20:00
Η Ξένη
Θεατρική Ομάδα Ταξιδευτές (Δήμος Ηλιούπολης)
Υπεύθυνοι ομάδας - Σκηνοθεσία: Άρτεμις Μάνου, Βαγγέλης Κυριακού

Πόσα προβλήματα έχει να αντιμετωπίσει ένας έφηβος; Πόσοι από μας καταλαβαίνουν τι σημαίνει μοναξιά για έναν έφηβο? Για θυμηθείτε λίγο… Η «Ξένη» είναι μία παράσταση βγαλμένη από τα βαθιά της ψυχής έξι κοριτσιών που ζουν σε ένα κόσμο που δεν τα καταλαβαίνει. Ούτε και τα ίδια τον καταλαβαίνουν. Ένα κόσμο από υλικά που μοιάζουν, αλλά δεν είναι «οικεία». Και όχι μόνο εξωτερικά.

21:00
Η ζωή δεν είναι εύκολο πράμα
Θεατρική ομάδα 43ου Λυκείου Αθήνας (Νέος Κόσμος)
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Έμυ Κίτσαλη
Συγγραφέας: Γεωργία Μαυραγάνη
Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη, με τη συνεργασία της Ελίνας Ρίζου και της Γλυκερίας Στραβοδήμου

Τι σημαίνει να είναι κανείς έφηβος σε μια κρίσιμη ιδεολογικά, ηθικά και οικονομικά εποχή; Στην παράσταση αυτή ένας “χορός” εφήβων με σκωπτική αλλά και εξομολογητική διάθεση τολμά με την σκηνική του σύνθεση να δείξει και να πει πως “η ζωή δεν είναι εύκολο πράμα”.

22:00
Προβολή βίντεο της παράστασης Επιστροφή, Θεατρική ομάδα του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων του Αυλώνα
(η προβολή θα πραγματοποιηθεί στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, με δελτία εισόδου).


Κυριακή 19 Μαΐου 2013 (παραστάσεις 14:00 – 22:00)
14:00
Δελτία (6) Θρανία
Θεατρική Ομάδα 9ου Γυμνασίου Πειραιά

15:00
Η Ακρόαση
Θεατρική Ομάδα Λεωφόρος

16:00
Ποιος παίζει ρε;
Θεατρική Ομάδα 4ου Γυμνασίου Παλαιού Φαλήρου

17:00

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥΑΜΠΑΛΙ
Θεατρική Ομάδα 2ου Γυμνασίου Αλίμου

18:00
Η παράσταση
Θεατρική Ομάδα Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Αθήνας

19:00
Η ζωή δεν είναι εύκολο πράμα
Θεατρική ομάδα 43ου Λυκείου Αθήνας (Νέος Κόσμος)

20:00
ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ
Θεατρική ομάδα 14ου Λυκείου Περιστερίου

21:00
Η Ξένη
Θεατρική Ομάδα Ταξιδευτές (Δήμος Ηλιούπολης)

Συνεργαζόμενοι καλλιτέχνες για το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου:
Ερωφίλη Λέκκα (συγγραφέας), Λένος Χρηστίδης (συγγραφέας), Θανάσης Μεγαλόπουλος (ηθοποιός), Θεανώ Μεταξά (ηθοποιός), Μιχάλης Πανάδης (ηθοποιός), Ελίνα Ρίζου (ηθοποιός), Γεωργία Μαυραγάνη (σκηνοθέτης, εκπαιδευτικός), Άρτεμις Μάνου (ηθοποιός), Κατερίνα Σκουρλή (ηθοποιός, εμψυχώτρια ομάδων), Βαγγέλης Κυριακού (ηθοποιός, εμψυχωτής ομάδων), Στάθης Γράψας (ηθοποιός), Γλυκερία Στραβοδήμου (βοηθός σκηνοθέτη), Σοφία Βγενοπούλου (σκηνοθέτης)
------------------------------------------------

Πάρκινγκ στη Στέγη
Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης
(είσοδος από την οδό Λεοντίου)
Μόνο 5 € / 3 ώρες
Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00 – 01:00
Τηλ.: 2130.023.192