Fide - μια γλυκιά μαγεία στην ελληνική δισκογραφία

22.05.2013
Απολαυστική και 'μαγική' η Fide απαντά στις ερωτήσεις μας...

H γλυκιά Fide μας έκανε την τιμή να μιλήσει για το νέο της άλμπουμ που ονόμασε "Μαγεία", να εξηγήσει την ιδέα πίσω από το συγκινητικό κλιπ Rahime, και μεταξύ άλλων να μας αποκαλύψει ένα απειροελάχιστο μέρος του θησαυρού που κρύβει στην ψυχή της... Προσωπικά δεν την γνωριζουμε, αλλά όταν καταφέρνεις να μεταδώσεις την ειλικρίνεια των απαντήσεων μέσα από το γραπτό σου λόγο ...τότε σίγουρα μιλάμε για ένα πλούσιο συναισθηματικό κόσμο.
Ευχαριστούμε πολύ!
Ε.Σ.

1. Κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο σου άλμπουμ. Πώς νιώθεις για αυτή τη δουλειά? Πώς θα τη χαρακτήριζες?
Κατ’αρχήν νοιώθω υπέροχα που μετά από 7 χρόνια στην Ελλάδα κυκλοφορεί το πρώτο μου προσωπικό album, μάλιστα και εδώ και στην Τουρκία ταυτόχρονα. Όλα τα τραγούδια του “Büyü” (μαγεία) τα έχουν συνθέσει και εκτελέσει σπουδαίοι, Έλληνες, Τούρκοι και Αρμένιοι δημιουργοί και μουσικοί. Γι’αυτό έχω ονομάσει το album “Μαγεία”.
Το “Büyü” κινείται μεταξύ ethnic μουσικής με παραδοσιακά όργανα, όπως κανονάκι, σάζι, ούτι, νέϋ και ηλεκτρονικής μουσικής. Όλοι οι στίχοι είναι δικοί μου σε τρεις γλώσσες, Τουρκικά, Ελληνικά και Αγγλικά, ενώ μουσική έχουν γράψει οι Μίμης Πλέσσας, Νίκος Κυπουργός, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Armenak Markosyan, Νάσσος Σωπύλης και εγώ.

2. Είδαμε ένα πολύ συγκινητικό κλιπ για το Rahime. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα?
To “Rahime” μιλάει για ένα κοριτσάκι που το παντρεύουν 12 χρονών και την προσευχή της να γυρίσει πίσω στη μήτρα της μάνας της. Στο video θέλαμε να δώσουμε στην ιστορία μια παγκόσμια διάσταση, δίνοντας το μήνυμα ότι ακόμα και στην σύγχρονη εποχή υπάρχουν πολλές μορφές εκμετάλλευσης (εμπορικής, ηθικής, ψυχολογικής ή ακόμα και κακοποίησης των παιδιών, στερώντας τους την παιδικότητα της ηλικίας τους. Ο Άγγελος Φραντζής σκηνοθέτησε το project και συνέβαλε στο να καταλήξουμε σε αυτή την ιδέα.
Το video είναι αφιερωμένο σε όλα τα παιδιά του κόσμου και ευχαριστούμε ιδιαίτερα τα Παιδικά Χωριά ΣΟΣ και τα δύο υπέροχα παιδιά μας από τα χωριά που έπαιξαν στο video.

3. Ποιες είναι οι δικές σου μουσικές επιρροές? Με τι ακούσματα μεγάλωσες?
Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Σμύρνη και συνέχισα τις σπουδές μου στην Κωνσταντίνουπολη. Σε αυτή τη διαδρομή έχω ακούσει πολλά είδη μουσικής. Σε μικρή ηλικία, θυμάμαι τη μαμά μου να τραγουδάει σε μια χορωδία κλασσικής Τούρκικης μουσικής και μου άρεσαν εκείνα τα παραδοσιακά ακούσματα με ρίζες από το Βυζάντιο. Παράλληλα όμως, άκουγα και μοντέρνα τραγούδια από το θείο μου που μου έπαιζε κιθάρα και τραγούδαγα από 6 χρονών. Ίσως γι’αυτό και σήμερα η μουσική μου συνδυάζει τα παραδοσιακά με τα μοντέρνα στοιχεία.

4. Τι είναι αυτό που σε έχει ενοχλήσει περισσότερο στον χώρο από τότε που ξεκινησες?
Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι η υπερβολική ταχύτητα που οι άνθρωποι καταναλώνουν ασυνείδητα, χωρίς πραγματικά να “ακούνε” ή να δίνουν σημασία στη μουσική και τους στίχους. Αυτό κάνει πολύ δύσκολο, στην εποχή μας, τη δημιουργία “κλασσικών” και διαχρονικών συνθέσεων.

5. Εκτός απο τη μουσική, ποια άλλη μεγάλη αγάπη έχεις?
Δε μπορώ να σας πω ένα πράγμα...Λογοτεχνία, θέατρο, ιστορία, ταξίδια μέχρι και χορό, σπορ και μαγειρική. Ένα σωρό πράγματα αγαπώ. Και όλα αυτά είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και πάντα έχουν κάποια μορφή μουσικής μέσα τους. Έχουν την αρμονία των λέξεων, της κίνησης και του ρυθμού, τη μελαγχολία του παρελθόντος. και τον ενθουσιασμό της ανακάλυψης του άγνωστου.

6. Πού θα σε βρει κανείς το καλοκαίρι που έρχεται?
Η πιο άμεση εμφάνισή μου θα είναι στην Κω, στο Μύλο, στις 24 Μαΐου. Στις 7 Ιουνίου θα εμφανιστώ στο Θησείο, στον Σταύλο και στις 11 Ιουνίου στην Τεχνόπολη. Στις 12 Ιουνίου θα σας περιμένω στην επίσημη παρουσίαση του ”Büyü” στο Gazarte. Τις υπόλοιπες συναυλίες μπορείτε να τις μάθετε στο www.fidekoksal.com.

7. Αν μπορούσες να στήσεις το Live των ονείρων σου, από την ξένη μουσική σκηνή, πού θα σε βλέπαμε και με ποιους, σε τι ρεπερτόριο?
Πολύ ωραία ερώτηση! Όλοι οι μουσικοί, φαντάζομαι, θα ήθελαν να παίξουν στις πιο γνωστές και σημαντικές σκηνές του κόσμου. Και εμένα θα μου άρεσε να τραγουδήσω σε τέτοιες σκηνές, αλλά για μένα έχει μεγαλύτερη σημασία σε ποιους παρά στο που τραγουδάω. Όπου κι αν είναι αυτό, θα ήθελα να έχει πολύ κόσμο που τραγουδούν μαζί μου τα δικά μου τραγούδια, ενώ παίζουν οι μουσικοί που συνεργάζομαι εδώ και χρόνια.

8. Στην προσωπική σου ζωή, τι δεν αντέχεις με τίποτα και για κανένα λόγο?
Ατιμία, ψέματα, αχαριστία είναι τα πρώτα πράγματα που οι περισσότεροι από εμάς θα έλεγαν κατ’αρχήν σε μια αντίστοιχη ερώτηση. Όντως είναι δυσάρεστα πράγματα, αλλά αυτά τα αντέχω και τα συγχωρώ σε ένα βαθμό που καμιά φορά και εγώ εκπλήσσομαι. Αυτά που δεν αντέχω για κανένα λόγο είναι η αδικία, η προσβολή, η κακοποίηση και η διάκριση των ανθρώπων.
Κάποιος να σκοτώνει κάποιον, ένας σύζυγος να χτυπάει τη γυνάικα του, παιδιά και γυναίκες να βιάζονται, ένας λευκός να προσβάλει έναν μάυρο κλπ...δεν τα αντέχω και δεν ανέχομαι για κανέναν λόγο να συμβαίνουν αυτά.

9. Και τι μπορεί να σε κάνει να παραδοθείς ?
Απόλυτα η ευγένεια και η καλοσύνη.

10. Μπαίνεις σε ένα διαστημόπλοιο και φεύγεις για πάντα. Πριν όμως, αφήνεις ένα δίσκο κληρονομιά, για τις επόμενες γενιές. Έναν μόνο. Ποιος είναι αυτός?
Το κόκκινο και το μπλέ των Beatles. Αν και είναι δύο!