Οι Pocha Nostra στο ΘΕΑΤΡΟ της Α.Σ.Κ.Τ.

11.06.2013
Η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, θεωρώντας τις τρέχουσες κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές συγκυρίες γόνιμες, οργανώνει ένα 12ήμερο εντατικό performance art workshop, υπό την καθοδήγηση της Pocha Nostra και του Guillermo Gomez Pena.

Η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, θεωρώντας τις τρέχουσες κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές συγκυρίες γόνιμες, οργανώνει ένα 12ήμερο εντατικό performance art workshop, υπό την καθοδήγηση της Pocha Nostra και του Guillermo Gomez Pena.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες θα ερευνήσουν το ανθρώπινο σώμα ως τόπο δημιουργίας, επαναδιαπραγμάτευσης, μνήμης και ακτιβισμού. Η δράση τους θα επεκταθεί από τον εργαστηριακό στον δημόσιο χώρο με ξαφνικές εμφανίσεις και αυθόρμητες δράσεις των συμμετεχόντων. Από το καλλιτεχνικό αυτό και ανθρωπολογικό πείραμα θα προκύψει στο τέλος η παρουσίαση μιας μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση και διαδραστική performance με το κοινό.

Την επομένη της παρουσίασης πρόθεση θα οργανωθεί ημερίδα με θέμα:

«H τέχνη της performance και η παιδαγωγική της διάσταση: ο καλλιτέχνης ως πολίτης και ο πολίτης ως δημιουργός». Ο Guillermo Gomez Pena θα προσκληθεί να μιλήσει για το καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό του έργο, ενώ παράλληλα Έλληνες καλλιτέχνες και θεωρητικοί θα αναφερθούν στην performance art στην Ελλάδα και στη σχέση της με το πολιτικό, τον πολίτη και τις άλλες τέχνες.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα θα έχει ως εξής:

Τη Δευτέρα 10 Ιουνίου- welcoming dinner στο Tranzistor cafe-bistroteque, ενώ από την Τρίτη 11 Ιουνίου οι ημερήσιες συναντήσεις του εργαστηρίου θα γίνονται στο Θέατρο της ΑΣΚΤ από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα καθημερινά.

Στις 17 και 18 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί μια εκδρομή στην αρχαία πόλη των Δελφών όπου το εργαστήριο θα φιλοξενηθεί στον σταθμό που διατηρεί η ΑΣΚΤ εκεί. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο και να δημιουργήσουν site-specific installations με τα σωματά τους.

Το Σάββατο 22 Ιουνίου το βράδυ οι συμμετέχοντες θα είναι έτοιμοι και θα προσφέρουν ένα ανοιχτό jum session στο κοινό κατά τη διάρκεια του οποίου θα συμμετέχουν εξίσου εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι καταργώντας τα όποια προσωρινά όρια δημιουργήθηκαν στο διάστημα αυτό.

Το Jum session θα παρουσιαστεί στους χώρους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στις 23 Ιουνίου θα διεξαχθεί ημερίδα στο θέατρο της ΑΣΚΤ με θέμα «H τέχνη της performance και η παιδαγωγική της διάσταση: ο καλλιτέχνης ως πολίτης και ο πολίτης ως δημιουργός».

Τόσο ο Gómez-Peña μαζί με τα μέλη της La Pocha Nostra όσο και άλλοι Έλληνες καλλιτέχνες και θεωρητικοί θα συναντηθούν γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι και θα συνομιλήσουν με το κοινό.

Το project συνδιοργανώνεται από:

την Emma Tramposch, Project coordinator για τον Guillermo Gómez-Peña και την La Pocha Nostra, την Φωτεινή Καλλέ, Εικαστικό καλλιτέχνη, υποψήφια διδακτορικής διατριβής στη Σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, τον Βασίλη Βλασταρά, Ζωγράφο, Επίκουρο καθηγητή στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και το Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013
Ώρα: 13:00
Στο Θέατρο της ΑΣΚΤ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 256, 18233, ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗΣ


Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Latai Taumoepeau, Performance artist, Tonga
Maya Jeffereis, MA performance and video instalation, USA
Paloma Matinez-Cruz, Scholar artist, USA
Ivan Sikic, Interdiciplinary artist and Producer, Australia
Sean Estelle, Theatre and Visual Arts, USA
Khi Armand, Performance Artist, USA
Predrag Pajdic, Curator and Artist, UK
Deirdre McPhillips, PhD Candidate and Performance Artist, Ireland
Julio Orta, Performance Artist and Visual Artist, Mexico
Pamela Pantoja, Performance Artist, Chile
Eugene Williams, Perfromance Artist, USA
Jordan Chaney, Poet and Billowing Words, USA
Anna Prus, Performance Artist, Brazil
Andressa Cantergiani, Performance artist, Brazil
Αγγελική Αυγιτίδου, Αρχιτέκτων, performance artist
Κλεώνη Μανουσάκη, Installation, video and performance art
Θάλεια Ζαχαριάδου, Ηθοποιός
Μάριος Χατζηπροκοπίου, πλαστικές τέχνες, θέατρο, performance art
Γιώτα Γεωργακοπούλου, Ηθοποιός
Μαίρη Ζυγούρη, εικαστικός, performance, video-art
Δημήτρης Μπαμπίλης, Θεατρικές σπουδές, φωτογραφία, video, performance
Άρτεμης Φλέσσα, Ηθοποιός, σκηνογράφος, μουσικός
Περσεφόνη Νικολακοπούλου, εικαστικός
Φωτεινή Καλλέ, εικαστικός, performance artist

Η ομάδα La Pocha Nostra είναι μια διεπιστημονική καλλιτεχνική ομάδα με βάση της το Σαν Φρανσίσκο. Οι δράσεις της επεκτείνονται σε πολλές άλλες πόλεις και χώρες με στόχο την δημιουργία και υποστήριξη μιας κοινότητας καλλιτεχνών διαφορετικών καλλιτεχνικών ειδικοτήτων, φυλών και εθνικών καταβολών που διαρκώς αλλάζει και μετασχηματίζεται. Κοινός παρονομαστής των εφήμερων αυτών κοινοτήτων είναι η επιθυμία να προκαλούν, να διασχίζουν και να απαλείφουν τα όρια «επικίνδυνων» συνόρων μεταξύ τέχνης και πολιτικής, πράξης και θεωρίας, καλλιτέχνη και θεατή, καθοδηγητή και μαθητευόμενου, σώματος και πολιτισμικών στερεοτύπων. Χρησιμοποιώντας μοναδικούς συνδυασμούς διαφορετικών μέσων, διαφορετικές καλλιτεχνικές γλώσσες και τεχνικές αναπαράστασης, εξερευνούν τα σημεία συνάντησης ή σύγκρουσης των μεταναστευτικών ρευμάτων, την δημιουργία υβριδικών ταυτοτήτων, την δημιουργία πολιτιστικών συνόρων, την έννοια της παγκοσμιοποίησης και των νέων τεχνολογιών.

Με τον Guillermo Gomez Pena, καλλιτέχνη της performance art και συγγραφέα, ως καλλιτεχνικό διευθυντή της, η Pocha Nostra έχει αναστατώσει κατά καιρούς την θεωρία της τέχνης και την ίδια την λειτουργία της καλλιτεχνικής πρακτικής, παρουσιάζοντας μια σειρά από μυθικές performances όπως “The Cruci-fiction Project” (1994), “Temple of Confessions” (1995), “The Mexterminator project” (1997-99), The Living Museum of Fetishized Identities (1999- 2002), the “Mapa/Corpo” series (2004-2009) και πιο πρόσφατα Corpo-Ilicito (2010-2011)

Το workshop αυτό διαρκεί συνήθως 12 μέρες και η διαδικασία ολοκληρώνεται με την παρουσίαση μιας μεγάλης κλίμακας εγκατάστασης και διαδραστικής performance με το κοινό. Από το καλλιτεχνικό αυτό και ανθρωπολογικό πείραμα συχνά προκύπτουν δράσεις που επεκτείνονται από τον εργαστηριακό στον δημόσιο χώρο με ξαφνικές και απροσχεδίαστες εμφανίσεις των συμμετεχόντων. Ο τόπος διεξαγωγής αυτής της παιδαγωγικής περιπέτειας είναι κάθε χρόνο διαφορετικός.