Γιώργος Παρτσαλάκης: Οι πολιτικοί μας δεν έχουν φιλότιμο

15.07.2013
Ο Γιώργος Παρτσαλάκης μάς μίλησε για την επίκαιρη, αλλά και εξαιρετικά οικεία – εξαιτίας της κινηματογραφικής της επιτυχίας με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα- παράσταση, για το ρόλο του ως Μαυρογιαλούρο, αλλά και για τους σύγχρονους πολιτικούς και το σήμερα….

Ως Ανδρέας Μαυρογιαλούρος συστήνεται το φετινό καλοκαίρι ο Γιώργος Παρτσαλάκης στη διαχρονική κωμωδία «Υπάρχει και Φιλότιμο» που ανεβαίνει φέτος από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μπέζου.

Ο Γιώργος Παρτσαλάκης μάς μίλησε για την επίκαιρη, αλλά και εξαιρετικά οικεία – εξαιτίας της κινηματογραφικής της επιτυχίας με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα- παράσταση, για το ρόλο του ως Μαυρογιαλούρο, αλλά και για τους σύγχρονους πολιτικούς και το σήμερα….

Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση που θα δούμε και πως αισθάνεστε γι’ αυτήν;

Γιώργος Παρτσαλάκης: Αισθάνομαι ευτυχισμένος που παίζω ένα τόσο επίκαιρο έργο παρόλο που έχει γραφτεί πριν από 63 χρόνια. Ο Γιάννης Μπέζος έστησε με κέφι και με αγάπη μια παράσταση με γοργό ρυθμό χωρίς το παρά μικρό κενό με απόλυτο σεβασμό στο έργο και με αγάπη στους ηθοποιούς και νιώθω ότι το αποτέλεσμα είναι υπέροχο.


Ο κόσμος έχει συνδέσει τον Μαυρογιαλούρο με το Λάμπρο Κωνσταντάρα αυτό σας κάνει να αισθάνεστε κάποιο ιδιαίτερο βάρος για το ρόλο σας;

Την ευθύνη και την αγωνία την έχω πάντα για ότι κάνω στο θέατρο όταν αυτό που κάνω έχει πίσω μια ιστορία, με οδηγεί στο να προσπαθώ και να αγωνίζομαι ακόμα πιο πολύ.


Πόσο αγγίζει η φυσιογνωμία του Μαυρογιαλούρου τους σύγχρονους πολιτικούς;

Ο Μαυρογιαλούρος με τα όποια λάθη κάνει στο τέλος τα αναγνωρίζει και ζητάει συγνώμη και επειδή έχει φιλότιμο παραιτείται, ενώ οι σύγχρονοι πολιτικοί μας όσα λάθη και να κάνουν δεν παραιτείται κανείς γιατί κανείς δεν έχει φιλότιμο.

Πιστεύετε πως οι πολιτικοί μας μπορούν τελικά να αλλάξουν τον σάπιο μηχανισμό του κράτους;

Οι συγκεκριμένοι πολιτικοί που δημιούργησαν αυτό το σάπιο κράτος είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι είναι εντελώς αναρμόδιοι για να το διορθώσουν.


Πόσο μπορεί να αγγίζει τον σύγχρονο Έλληνα το «Υπάρχει και φιλότιμο»;

Βλέποντας την παράσταση θα διαπιστώσουν ότι οι Έλληνες είχαν φιλότιμο μπορούσαν να ζητήσουν συγγνώμη. Όλοι κάνουμε λάθη αλλά όταν τα όταν τα αναγνωρίζουμε η ζωή μας γίνεται καλύτερη. Κατά τη γνώμη μου λοιπόν το έργο μπορεί να αγγίξει το σημερινό Έλληνα θεατή.

Τελικά μπορούμε να ελπίζουμε πως οι πολιτικοί θα δώσουν τη λύση;
Ο λαός θα δώσει τη λύση στέλνοντας ανθρώπους στην Βουλή άξιους, ικανούς, τίμιους και με γνώμονα ότι θα υπηρετήσουν τον λαό και όχι θα τον εξουσιάσουν εξυπηρετώντας τα προσωπικά τους συμφέροντα.

Μελλοντικά σας σχέδια;
Όταν κάνουμε σχέδια ο Θεός γελάει γι αυτό τα αποφεύγω. Το μόνο που θέλω είναι να έχουμε την υγεία μας.

Γεωργία Οικονόμου