Ο Καπετάν Μιχάλης επιστρέφει στην Κρήτη

20.08.2013
Κρητική επανάσταση, 1889. Ο καπετάν Μιχάλης, ένας άγριος και ανυπότακτος πολεμιστής, έχει ορκιστεί να είναι μαυροντυμένος, αξύριστος και αγέλαστος μέχρι να ελευθερωθεί η Κρήτη.

Κρητική επανάσταση, 1889. Ο καπετάν Μιχάλης, ένας άγριος και ανυπότακτος πολεμιστής, έχει ορκιστεί να είναι μαυροντυμένος, αξύριστος και αγέλαστος μέχρι να ελευθερωθεί η Κρήτη.

Οταν όμως συναντά την Εμινέ, τη γυναίκα του αδελφοποιητού του, του Νουρήμπεη, τον κυριεύει «ένας δαίμονας» που παρά τις προσπάθειές του δεν καταφέρνει να τον βγάλει από το μυαλό του...

Από τα κορυφαία έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ο «Καπετάν Μιχάλης» του Νίκου Καζαντζάκη παρουσιάζεται στη σκηνή, σε μια μεγάλη και πολυπρόσωπη παραγωγή, μια μουσική και θεατρική παράσταση της Ορχήστρας Φιλαρμονικής Δήμου Σητείας, σε συμπαραγωγή του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σητείας, του ΔΟΚΑΣ του Δήμου Σητείας και της Περιφέρειας Κρήτης.

Η σκηνοθεσία είναι του Νάσου Ζαγκότη και η δραματοποίηση (βασισμένη στη διασκευή του Κώστα Κολώτα) των Ρένας Λαντζανάκη, Βέρας Περράκη, Νάσου Ζαγκότη.

Είναι προγραμματισμένες πέντε παραστάσεις στην επαρχία Σητείας: 7, 8 και 9 Αυγούστου στην πόλη της Σητείας και 20 και 22 Αυγούστου στα χωριά Συκιά και Χαμαίζι αντίστοιχα. Ακόμη θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εμφανίσεις: 16 Αυγούστου Παχιά Άμμος (Ιεράπετρα), 18 Ηράκλειο, 19 Άγιος Νικόλαος, 25 Αποκόρωνας.

«Αναζητούσαμε ένα έργο με αφορμή τον εορτασμό της συμπλήρωσης 100 ετών από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα», σημειώνει ο Νάσος Ζαγκότης σε σχέση με την επιλογή του κειμένου. «Η θεατρική διασκευή του μνημειώδους αυτού έργου του Νίκου Καζαντζάκη μάς ενθουσίασε, όχι μόνο γιατί αναφέρεται σε μία από τις τελευταίες κρητικές επαναστάσεις αλλά κυρίως επειδή είναι ένα έργο επίκαιρο, αφού ο ελληνικός λαός βρίσκεται πάλι σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Μην ξεχνάμε πως ο ίδιος ο Καζαντζάκης είχε προλογίσει το βιβλίο στη δεύτερη έκδοσή του κάνοντας εκτενείς αναφορές στον αγώνα ανεξαρτησίας των Κυπρίων».

Οι προκλήσεις ήταν «αρκετές» στο ανέβασμα της παράστασης, σύμφωνα με τον ίδιο. «Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα μνημειώδες έργο με ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Κρητικών. Με πολύ κόπο και με τη βοήθεια της Ρένας Λαντζανάκη καταφέραμε να κάνουμε μια αξιοπρεπή δραματοποίηση.

Ακόμη η συμμετοχή πάνω από 70 ατόμων (μουσικών, ηθοποιών, τραγουδιστών, χορευτών), όλων ερασιτεχνών, διαφορετικών ηλικιών και χωρίς αμοιβή, και η διαχείρισή τους ήταν μια μεγάλη πρόκληση».

Προσωπικό στοίχημα για τον σκηνοθέτη ήταν «να κοιτάξουμε το έργο με τα δικά μας μάτια παραμένοντας πιστοί στις προθέσεις του συγγραφέα και στην εποχή». Η μεγαλύτερη αγωνία του; «Να μην απογοητευτούν οι συντελεστές της παράστασης, που πολλοί από αυτούς εκτίθονταν για πρώτη φορά. Αυτό το πετύχαμε», καταλήγει.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι όπου έχει παιχτεί η παράσταση μέχρι τώρα έχει σημειωθεί το αδιαχώρητο, με εκατοντάδες θεατών να αναγκάζονται να αποχωρούν λόγω έλλειψης θέσης.

Η μουσική είναι των Ελένης Δρεττάκη, Μανόλη Κουναλάκη, Κωστή Τυμπακιανάκη, Γιώργου Φουρναράκη, Βέρας Περράκη, Brain Flexuous και οι στίχοι των τραγουδιών των Ρένας Λαντζανάκη, Βέρας Περράκη.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ