«Έφυγε» ο Ντίκενς του Ντιτρόιτ

21.08.2013
Υπερπαραγωγικός, συγγραφέας 45 βιβλίων, πολυαγαπημένος της χολιγουντιανής κινηματογραφίας και γνωστός και ως ο «Ντίκενς του Ντιτρόιτ», ο Eλμορ Λέοναρντ πέρασε στην αιωνιότητα ως ένας θρύλος της αμερικανικής λογοτεχνίας

Υπερπαραγωγικός, συγγραφέας 45 βιβλίων, πολυαγαπημένος της χολιγουντιανής κινηματογραφίας και γνωστός και ως ο «Ντίκενς του Ντιτρόιτ», ο Eλμορ Λέοναρντ πέρασε στην αιωνιότητα ως ένας θρύλος της αμερικανικής λογοτεχνίας.

Λίγες εβδομάδες ύστερα από ένα μοιραίο εγκεφαλικό, «έφυγε» χθες από τη ζωή με την οικογένειά του στο πλευρό του.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που τον θεωρούσαν τον σπουδαιότερο σύγχρονο συγγραφέα αστυνομικών ιστοριών, αποκαλώντας το μυθιστόρημά του «Πιάστε τον κοντό» ένα «αριστούργημα», ενώ στη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του, αμέτρητες δουλειές του πέρασαν στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.

Οι ληστές, οι γκάνγκστερ, οι καουμπόηδες, οι φόνοι, τα παράνομα στέκια που έχτιζε στον κόσμο του είναι όλα αρχέτυπα, κομμάτια αναπόσπαστα των λιτών, κοφτερών διαλόγων και των ευρηματικών ιστοριών του.

Στο σινεμά
Γεννημένος το 1925 στη Νέα Ορλεάνη αλλά αναθρεμμένος στο βιομηχανικό Ντιτρόιτ του Μίτσιγκαν, άρχισε να γράφει γουέστερν διηγήματα πριν αφοσιωθεί στην αστυνομική λογοτεχνία στη δεκαετία του '60. Κινηματογραφικές επιτυχίες όπως τα φιλμ «Πιάστε τον κοντό», «Εκτός ελέγχου», «Jackie Brown», «Το τελευταίο τρένο για τη Γιούμα», κ.ά., «γεννήθηκαν» από τη δική του πένα, όπως και πολλές τηλεοπτικές σειρές από τις οποίες ξεχώρισε η δημοφιλής σειρά «Justified». Μεταξύ άλλων, τιμήθηκε το 2012 με το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας της Αμερικής.

Α.Δ.