Ιστορική βραδιά στη Μακρόνησο με τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη

16.09.2013
«Είμαι ευτυχής που η 1η Συμφωνία μου επιστρέφει στη Μακρόνησο και θ’ ακουστεί με αφορμή την παράσταση για τη ζωή μου. Επιστρέφει για ν’ ακουστεί ως ρεβάνς στη μνήμη των χιλιάδων αγωνιστών που μαρτύρησαν σ’ αυτά τα ματωμένα βράχια…» Αυτά τα λόγια του Μίκη Θεοδωράκη ακούστηκαν από τα μεγάφωνα το βράδυ του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου σαν καλωσόρισμα στους 7.000 θεατές που πήγαν στη Μακρόνησο για να παρακολουθήσουν την παράσταση «Ποιος τη Ζωή μου…» με θέμα τη ζωή και το έργο του.

«Είμαι ευτυχής που η 1η Συμφωνία μου επιστρέφει στη Μακρόνησο και θ’ ακουστεί με αφορμή την παράσταση για τη ζωή μου. Επιστρέφει για ν’ ακουστεί ως ρεβάνς στη μνήμη των χιλιάδων αγωνιστών που μαρτύρησαν σ’ αυτά τα ματωμένα βράχια…»

Αυτά τα λόγια του Μίκη Θεοδωράκη ακούστηκαν από τα μεγάφωνα το βράδυ του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου σαν καλωσόρισμα στους 7.000 θεατές που πήγαν στη Μακρόνησο για να παρακολουθήσουν την παράσταση «Ποιος τη Ζωή μου…» με θέμα τη ζωή και το έργο του.

Όσοι βρέθηκαν εκεί, έζησαν μια ιστορική στιγμή καθώς το γεγονός εξελίχθηκε σε ένα πραγματικό προσκύνημα στο μαρτυρικό νησί στη μνήμη όσων εξορίστηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν. Η συγκίνηση ήταν το συναίσθημα που κυριάρχησε με το πλήθος να καταφθάνει από το Λαύριο σταδιακά από νωρίς το απόγευμα έως λίγο πριν την παράσταση και να ακολουθεί υποδειγματικά τις οδηγίες των διοργανωτών για τον σεβασμό του χώρου. Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, άνθρωποι όλων των ηλικιών, ανάμεσα τους πάρα πολλοί νέοι, παρακολούθησαν την παράσταση, τραγούδησαν και χειροκρότησαν τους ηθοποιούς και τους τραγουδιστές, που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Μια αληθινή βραδιά ιστορικής μνήμης που καταγράφηκε ως μοναδική εμπειρία για όσους είχαν την τύχη να τη ζήσουν.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ίδιος ο συνθέτης είχε τη μουσική επιμέλεια για τις τρεις ώρες που οι θεατές περίμεναν να ολοκληρωθεί η μεταφορά του κοινού από το Λαύριο και να ξεκινήσει η παράσταση. Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τους διοργανωτές για την εξέλιξη της.

Το θέατρο Badminton και η 5η Εποχή που είχαν την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση ευχαριστούν θερμά όλους τους φορείς, μαζί και τους 300 περίπου εθελοντές, που συνεργάστηκαν για την υλοποίηση της εκδήλωσης που χωρίς τη συμβολή τους θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί και κατά γενική ομολογία όλων των παρευρισκομένων η οργάνωση της ήταν εξαιρετική.