Οδηγός επιβίωσης στην Αθήνα μέσα από ένα κινητό

01.11.2013
Μικρές καθημερινές στιγμές με φόντο την Αθήνα της κρίσης... συσσίτια για απόρους, η καθημερινότητα των άστεγων, η ζωή στην ΕΡΤ μετά το κλείσιμο, ο δύσκολος βιοπορισμός, οι αντιδράσεις του κόσμου όταν ένας νέος λιποθυμά, η ζωή μέσα από τα μάτια ενός αδέσποτου σκύλου....

Τα μεγάλα αστικά κέντρα θέτουν τη ζωή των κατοίκων ενώπιον μιας πληθώρας δομικών, αρχιτεκτονικών, κοινωνικών, οικονομικών και οικολογικών προκλήσεων.

Πώς αντιμετωπίζουν οι Αθηναίοι τις προκλήσεις αυτές; Με ποιες κινήσεις ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες που συναντούν καθώς πορεύονται καθημερινά στο αστικό πεδίο; Ποιες στρατηγικές επιβίωσης αναπτύσσουν; Κι οι μικρές καθημερινές κινήσεις του μεμονωμένου ατόμου ή οι συλλογικές καταφέρνουν να προσδώσουν μια ιδιαίτερη ποιότητα στην αστική ζωή ή χάνονται στις αρχιτεκτονικές χαράδρες της πόλης;

Αυτές ακριβώς τις κινήσεις αναζήτησαν και κατέγραψαν έντεκα φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου, εξερευνώντας τη Μεγαλούπολή τους με κινηματογραφικό τρόπο και χρησιμοποιώντας ένα βασικά καθημερινό χρηστικό αντικείμενο: το κινητό τηλέφωνο και την ενσωματωμένη κάμερά του.

Η σημασία της κάμερας του κινητού τηλεφώνου για την κινηματογραφική τέχνη γίνεται όλο και μεγαλύτερη, καθώς δίνει στους χρήστες/δημιουργούς νέες προοπτικές. Φορητή και διακριτική δίνει ελευθερία κινήσεων καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού και πάντα, καθιστώντας εφικτές ασυνήθιστες λήψεις, ακόμα και εκείνες των «μικροκινήσεων» της καθημερινότητας.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου «Micro Moves: Human - Urban / Surviving Strategies in a Mega-City», το οποίο τους εξοικείωσε με την τεχνική και την τέχνη δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών με κινητό τηλέφωνο, οι 11 φοιτητές του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού απέδωσαν το θέμα των στρατηγικών επιβίωσης στη μεγαλούπολη με 7 ταινίες μικρού μήκους, συνολικής διάρκειας 45 περίπου λεπτών. Στόχος τους όμως δεν ήταν μόνον η καταγραφή του θέματος, αλλά και η καλλιτεχνική ποιότητα της κινηματογραφικής απόδοσης.

Τι βρήκαν και κατέγραψαν μέσα σε 15 μέρες ταχύρυθμης εκπαίδευσης;

Βρήκαν συσσίτια για απόρους, την καθημερινότητα των άστεγων, τη ζωή στην ΕΡΤ μετά το κλείσιμο, τον δύσκολο βιοπορισμό, τις αντιδράσεις του κόσμου όταν ένας νέος λιποθυμά, και τη ζωή μέσα από τα μάτια ενός αδέσποτου σκύλου...



Οι επτά αυτές ταινίες παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, 20:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Goethe-Institut Athen και οι φοιτητές μίλησαν για τις εμπειρίες του με το κοινό.

Μαζί τους ήταν και ο επιμελητής Τill Passow και ο Αν. Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου - και δημοσιογράφος της εφημερίδας «Το Βήμα». Νίκος Μπακουνάκης.

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατσιαλός


Μια συμπαραγωγή του Goethe-Institut Athen και του Παντείου Πανεπιστημίου
Τις συσκευές των τηλεφώνων προσέφερε η COSMOTE.

Επιμέλεια εγχειρήματος/Διεύθυνση εργαστηρίου: Till Passow, κινηματογραφιστής
Συντονισμός: Νίκος Μπακουνάκης, Αν. Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο