Άκου τα χάλκινα στο... Μέγαρο

15.01.2014
Τρομπέτα, κόρνο, τρομπόνι, τούμπα… Τα «μέλη» της πιο φασαριόζας οικογένειας οργάνων της ορχήστρας περιμένουν τους νεαρούς μουσικόφιλους να τα …γνωρίσουν από κοντά το Κυριακάτικο πρωινό της 19ης Ιανουαρίου, στις 11.30, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, μέσα από χαρακτηριστικά αποσπάσματα έργων που γράφτηκαν γι’ αυτά από τους Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι, Στιούαρτ Τζόνσον, Χάρντι Σνάιντερς, Λιρόι Αντερσον, Μάικλ Μπραντ, το δημοφιλές συγκρότημα των Queen αλλά και τους «δικούς» μας Νίκο Σκαλκώτα και Μάνο Χατζιδάκι.

Ερμηνεύει το Ionian Brass Ensemble – σε διεύθυνση Σωκράτη Άνθη. Τα κείμενα και την παρουσίαση της εκδήλωσης υπογράφει ο εξαίρετος τρομπετίστας και καθηγητής τρομπέτας στο Ωδείο Αθηνών Νίκος Ξανθούλης.

Στην ξεχωριστή αυτή συναυλία τον πρώτο λόγο θα έχουν τα χάλκινα με το χαρακτηριστικό αστραφτερό μεταλλικό σώμα και τη φωνή καμπάνα (λόγω της χοάνης) που κάνουν πάντα αισθητή την παρουσία τους «γεμίζοντας» τον ήχο της ορχήστρας. Αρχίζοντας από το μικρότερο (αλλά με τον ψηλότερο ήχο), την τρομπέτα που στις μεσαιωνικές μάχες έδινε το σήμα της επίθεσης επειδή ακούγεται σε μεγάλη απόσταση, συνεχίζοντας με το κόρνο με το σαλιγκαρίσιο σώμα του που στις ταινίες συνοδεύει άγγλους αριστοκράτες σε κυνήγια αλεπούς και το τρομπόνι (με το κινούμενο τμήμα U για να μακραίνει ή να κονταίνει το σωλήνα του) και φτάνοντας μέχρι την ευγενική, γιγάντια τούμπα.

Τα χάλκινα που δίνουν στη μελωδία μεγάλη ένταση και μπορούν να ξεσηκώσουν το κοινό – γι’αυτό και όλοι οι λαοί που τους αρέσει η φασαρία έχουν πολλές αντίστοιχες μπάντες με τις οποίες συνοδεύουν τις πιο χαρούμενες και τις πιο θλιβερές τους στιγμές – ερμηνεύουν στη συναυλία τα μέλη του Ionian Brass Ensemble. Ενός συνόλου αποτελούμενου από φοιτητές και διδάσκοντες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών καθώς και από μαθητές των Ωδείων και Φιλαρμονικών της Κέρκυρας που δημιουργήθηκε το 1998 - και διευθύνεται μέχρι σήμερα - από τον Σωκράτη Άνθη με σκοπό την ανάπτυξη των χάλκινων πνευστών στην Ελλάδα, την προώθηση της μουσικής δωματίου για χάλκινα πνευστά και τη δημιουργία έργων για χάλκινα πνευστά από Έλληνες..

ΙΝFO:

Πότε: Κυριακή 19 Ιανουαρίου, ώρα 11:30 π.μ.

Που: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Τιμές: 8 € (φοιτητές, παιδιά, νέοι έως 25 ετών και συνοδός παιδιών έως 15 ετών) και 14 € (γενική είσοδος).

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα του Μ.Μ.Α.: www.megaron.gr