Έξοδος και εξωτισμός: πώς συνδέονται;

17.01.2014
Το metamatic:taf με ιδιαίτερη χαρά θα φιλοξενήσει την έκθεση Exodic, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014 στις 20.30.

Η έκθεση Exodic επιχειρεί να συνδυάσει δύο φαινομενικά ασύνδετες έννοιες, την έξοδο, όπως την ορίζει ο Ιταλός φιλόσοφος Paolo Virno, και τον εξωτισμό. Μέσα σε ένα νοηματικά πειραματικό πλαίσιο, οι δύο αυτές έννοιες παρουσιάζονται και συζητούνται με φόντο τις τρέχουσες τοπικές και διεθνείς εξελίξεις.

Η έννοια του εξωτικού γίνεται αντιληπτή ως ένας πιθανός τρόπος συσχέτισης με το ξένο και άγνωστο. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση εστιάζει στη διαδικασία μυθοποίησης και δημιουργίας αύρας που ενέχεται στην εξωτικοποίηση ανοίκειων, εξωτερικών παραστάσεων. Ορίζοντας την έξοδο, ο Virno απορρίπτει την πολιτική αντίσταση ως προερχόμενη από μια σφαίρα εκτός των υπαρχόντων κοινωνικών δομών, καθώς και τη διπολική σύγκρουση που αυτή συνεπάγεται. Αντίθετα, προτείνει μια στροφή σε παράγοντες εκτός του δεδομένου πλαισίου που μπορούν να θεσπίσουν μια εντελώς νέα συσχέτιση πραγμάτων.

«Έξοδος είναι η μεταβίβαση στην πολιτική πράξη της ευρετικής διαδικασίας […] την οποία οι μαθηματικοί ορίζουν ως ‘παραλλαγή δεδομένων’: δίνοντας προτεραιότητα σε δευτερογενείς ή ετερογενείς παράγοντες, κινούμαστε βαθμιαία από ένα καθορισμένο πρόβλημα: υποταγή ή εξέγερση, σε ένα τελείως διαφορετικό πρόβλημα: πώς να επιτύχουμε μία αποστασία και να βιώσουμε μορφές αυτοδιαχείρισης που ήταν προηγουμένως αδιανόητες» (P.Virno, 2008, Jokes and Innovative Action)*.
Η σχέση μεταξύ των δύο κεντρικών εννοιών εντοπίζεται σε ένα πλέγμα από νοηματικούς άξονες. Η ίδια η έξοδος φαίνεται εξωτική, υπό την έννοια ότι περιγράφει μια ανοίκεια διαδικασία αποκοπής από κατεστημένα πλαίσια δράσης.

Επίσης, η έξοδος μοιάζει να είναι περισσότερο πραγματοποιήσιμη σε μικρο-επίπεδα ή επίπεδα βάσης, γεγονός που την καθιστά αυτόματα κατά κάποιο τρόπο δυσεύρετη. Συνεπώς, η έξοδος υπόκειται στις μυθοποιητικές και στερεοτυπικές δυνάμεις με τον ίδιο τρόπο που τις υφίσταται και κάτι εξωτικό. Εκκινώντας, λοιπόν, από τη θεωρητική έννοια της εξόδου χωρίς να αναζητά την οπτικοποίησή της, η έκθεση πραγματεύεται τον εξωτισμό ως έναν τρόπο συσχέτισης με «ετερογενείς παράγοντες». Χωρίς να ψάχνει τρόπους απόδρασης, αναρωτιέται για τις μεταμορφωτικές τροπικότητες του εξωτισμού.

Η ομάδα των καλλιτεχνών μπορεί να τοποθετηθεί μεταξύ αυτού που εννοείται ως δυτικό και ανατολικό, βόρειο και νότιο, εξωτικό και γνώριμο. Το κάθε έργο συσχετίζεται με την θεματική σε διαφορετικό επίπεδο, ενώ το σύνολο των εκθεμάτων συνθέτουν απρόσμενους διαλόγους, που ο θεατής καλείται να ερμηνεύσει. Η σύνθεση της έκθεσης, με μια ελαφρώς κινηματογραφική προσέγγιση, παίζει με την στερεοτυπική εικονογραφία της εξωτικής αισθητικής και την επαναχρησιμοποίηση της τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε άλλα μέσα. Η αναγωγή άγνωστων «εξωτικών» εικόνων σε στερεοτυπικές «μυθικές» φόρμες λειτουργεί στα πλαίσια ενός οξύμωρου που διατρέχει την έκθεση. Παράλληλα, το χιούμορ δρα και ως μέσο πειραματισμού στις εμπλεκόμενες έννοιες και φόρμες.

"Εξ": το πρόθεμα που εμπεριέχεται και στις δυο λέξεις, εξωτικό και έξοδος
*Paolo Virno, Jokes and Innovative Action (Los Angeles/New York: Semiotext(e), 2008. (μτφρ. των επιμελητών)

Συμμετέχουν: Κωσταντίνος Κωτσής, Lucky PDF, Σωτήρης Μπακαγιάννης, Paul Souviron, Superflex, Μαρία Τζανάκου, Πέτρος Τουλούδης, Visible Solutions LLC

Επιμέλεια: Τατιάνα May Καλλέργη, Αγγελική Ρούσσου


Info:

EXODIC / 06.02. – 02.03.2014
Είσοδος ελεύθερη

Εγκαίνια: Πέμπτη 06.02.2014, 20.30
Διάρκεια έκθεσης: 06.02-02.03.2014
Ώρες λειτουργίας: Δευτ-Σαβ 12.00-21.00, Κυρ 12.00-19.00

Περισσότερες πληροφορίες:
http://theartfoundation.metamatic.gr/GR/Event/2259/Exodic/