Van Baerle Piano Triο: Έρχονται με κέφι από την Ολλανδία

30.01.2014
Oι πολλά υποσχόμενοι μουσικοί του Van Baerle Piano Trio από την Ολλανδία, που απέσπασαν πρόσφατα διπλό βραβείο στον Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό ARD θα δώσουν μία μοναδική συναυλία την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής.

Οι Χάννες Μίνναρ (πιάνο), Μαρία Μίλσταϊν (βιολί) και Γκίντεον ντεν Χέρντερ (βιολοντσέλο) εμφανίζονται στην Αθήνα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Σειράς Rising Stars-Aνατέλλοντες αστέρες και αποτελούν πρόταση των συμφωνικών αιθουσών Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ και BOZAR των Βρυξελλών, οι οποίες συμμετέχουν στον ECHO, τον φορέα που υποστηρίζει και προβάλλει νεαρούς προικισμένους καλλιτέχνες. Το Τρίο Βαν Μπάρλε θα παρουσιάσει στους φίλους της μουσικής δωματίου έργα Μέντελσον, Μπετόβεν και Jeths.

Τα μέλη του Τρίο Βαν Μπάρλε φοιτούσαν ακόμη στο Ωδείο του Άμστερνταμ, όταν αποφάσισαν να συνεργαστούν. Μελέτησαν με τον Ντμίτρι Φέρσχτμαν και αργότερα συμμετείχαν σε σεμινάρια τελειοποίησης με τους Μπρονς, Τσουματσένκο, Λουμπότσκυ, καθώς και με το Κουαρτέτο Parkanyi. Εξέχουσας σημασίας για τη μετέπειτα καλλιτεχνική τους εξέλιξη ήταν η γνωριμία τους με τον Μεναχέμ Πρέσλερ, με τον οποίο συνεχίζουν να κάνουν μαθήματα. Στις πρόσφατες μεγάλες επιτυχίες του Tρίο Βαν Μπάρλε περιλαμβάνεται η απονομή του Δεύτερου Βραβείου και του Βραβείου Κοινού στον εγνωσμένου κύρους 62ο Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό ARD, στον οποίο έχουν βραβευθεί στο παρελθόν διάσημοι καλλιτέχνες, όπως η σοπράνο Τζέσσυ Νόρμαν, ο βιολίστας Γιούρι Μπασμέτ, η πιανίστα Μιτσούκο Ουτσίντα και ο μπασοβαρύτονος Τόμας Κβάστχοφ.

Τα μέλη του Τρίο έχουν επίσης βραβευθεί σε καλλιτεχνικές διοργανώσεις στην Ολλανδία και το εξωτερικό (Διεθνής Διαγωνισμός Μουσικής Δωματίου της Λυόν, Vriendenkrans, Ταλέντα της Χρονιάς από το Radio 4, Βραβείο Kersjes, κ.ά.). Πριν από τρία χρόνια, η περιοδεία τους στην Ολλανδία ενθουσίασε κοινό και κριτικούς, όπως άλλωστε και το ντεμπούτο τους στο Κονσέρτχεμπαου, τον Μάρτιο του 2011. Έχουν εμφανιστεί επίσης σε διεθνή φεστιβάλ σε διάφορες χώρες και έχουν λάβει μέρος σε παραγωγές της Ολλανδικής Ραδιοφωνίας, καθώς και του γαλλικού ραδιοφωνικού σταθμού France Musique. Η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με έργα Γάλλων, Βέλγων και Ολλανδών συνθετών τιμήθηκε με το βραβείο Edison 2013.

Ποιοί είναι

Ο πιανίστας Χάννες Μίνναρ αποφοίτησε με διάκριση το 2009 από την τάξη του Γιαν Βέιν στο Ωδείο του Άμστερνταμ. Είναι αποδέκτης του Δεύτερου και Τρίτου Βραβείου στους Διαγωνισμούς της Γενεύης και «Βασίλισσα Ελισάβετ» των Βρυξελλών, καθώς και της υποτροφίας Μπαρλέττι-Μπουιτόνι. Έχει ήδη εμφανιστεί ως σολίστ πλαισιωμένος από γνωστές ευρωπαϊκές ορχήστρες υπό τη διεύθυνση καταξιωμένων μαέστρων (Άλσοπ, ντε Βάαρτ, Μπρύγκεν, κ.ά.). Έχει εκδώσει δύο δίσκους ακτίνας που απέσπασαν τα εγκωμιαστικά σχόλια του διεθνούς Τύπου.

Γεννημένη στη Μόσχα, η βιολονίστα Μαρία Μίλσταϊν μεγάλωσε στη Γαλλία. Σπούδασε στο Άμστερνταμ με τον Ίλια Γκρούμπερτ και στο Λονδίνο με τον Ντέηβιντ Τακένο. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη μουσική με διάκριση (Ma & Ba). Της έχουν απονεμηθεί Δεύτερα Βραβεία στους Διεθνείς Διαγωνισμούς της πόλης της Μπρέσα και «Ροντόλφο Λίπιτσερ» (και Ειδικό Βραβείο). Παίζει με βιολί «Κάρλο Μπεργκόντσι» του 1729 που της έχει παραχωρηθεί από ιδιωτικό φορέα.

Ο τσελίστας Γκίντεον ντεν Χέρντερ μελέτησε τσέλο στο Άμστερνταμ με την Μονίκ Μπάρτελς και με τον Κλέμενς Χάγκεν στο Σάλτσμπουργκ, όπου έλαβε τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών (Ma) με διάκριση. Ολοκλήρωσε τη μουσική του εκπαίδευση στη Ζυρίχη με τον Τόμας Γκρόσσενμπαχερ (δίπλωμα σολίστ). Έχει επίσης μελετήσει μπαρόκ βιολοντσέλο με τους Γιάαπ τερ Λίντεν και Ρουλ Ντίλτιενς. Ως μέλος του Trio Otono κέρδισε, προ πενταετίας, το βραβείο «À Tre» στον Διαγωνισμό Παλαιάς Μουσικής του Τρόσσινγκεν (Γερμανία). Το 2003, τιμήθηκε με τη διάκριση «Νεαρό Μουσικό Ταλέντο της Χρονιάς». Παίζει με βιολοντσέλο «Τζουζέππε νταλ’ Άλιο» του 1800 (παραχώρηση του Εθνικού Ιδρύματος Μουσικών Οργάνων της Ολλανδίας).

ΙΝFO:

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, ώρα 20:30
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Οι τιμές των εισιτηρίων για τη συναυλία του Van Baerle Piano Trio είναι: 12 και 20 €. Ειδικές τιμές: 5 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι και Α.Μ.Ε.Α.) και 8 € (65+ και πολύτεκνοι).

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr