Γιατί είμαι Νίντζααα και το κέφι μου θα κάνω

04.02.2014
Στην Ιαπωνική φιλοσοφία των πολεμικών τεχνών που ενσωματώνει στοιχεία τόσο από το βουδισμό, όσο κι από τη σιντοϊσμό συναντούμε μία σέκτα τόσο παλιά που η γέννηση της χάνεται στο πέρασμα των αιώνων. Νίντζα σημαίνει κατάσκοπος. Οι Ninja ήταν ειδικοί πράκτορες στην υπηρεσία των ηγεμόνων, κυρίως κατά τον 15ο αι. έως την εποχή Εdo, δηλ. 400 χρόνια πριν, οι οποίοι εκπαίδευαν το σώμα και το πνεύμα τους σε ομάδες. Ήταν υπεύθυνοι για τη συγκέντρωση πληροφοριών και την εκτέλεση άκρως δύσκολων αποστολών. Επρόκειτο για «ειδικά εκπαιδευμένες δυνάμεις» που, είτε λειτουργούσαν αυτόνομα με τρόπο αλάνθαστο, είτε ως μέλη μιας ομάδας είχαν έναν καίριο ρόλο στην εκπλήρωση μιας αποστολής. Τα κατορθώματα τους παρουσιάζονται σε manga και σε anime, καθώς και σε ιστορικές ταινίες, όπου οι παραδόσεις δεν προβάλλονται μόνο ως απλή ψυχαγωγία αλλά γίνονται και αντικείμενο φιλοσοφικής μελέτης. Ο ninja, που άλλοτε μάχεται ως άτομο ερχόμενος σε αντιπαράθεση με την ομάδα και άλλοτε υπομένει μια ζωή με κακουχίες για να πάρει τελικά εκδίκηση, εκφράζει τον ατομισμό των Ιαπώνων που μπορεί να γίνει πιο ισχυρός από των Δυτικών. Οι ταινίες επιδιώκουν να συμβάλλουν στην κατανόηση από τους θεατές, του υλικού και πνευματικού στόχου που αναζητά ο Ιάπωνας καθώς και του ιδεώδους της ομαδικής εργασίας. Όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά θα ανακαλύψουμε στο κινηματογραφικό «Αφιέρωμα στους Νinja» που διοργανώνει η Πρεσβεία της Ιαπωνίας σε συνεργασία με το Japan Foundation και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 6 έως τις 12 Φεβρουαρίου του 2014. Οι φωτογραφίες είναι από τις ταινίες που θα προβληθούν στο αφιέρωμα... Διάβασε περισσότερα ΕΔΏ

Στην Ιαπωνική φιλοσοφία των πολεμικών τεχνών που ενσωματώνει στοιχεία τόσο από το βουδισμό, όσο κι από τη σιντοϊσμό συναντούμε μία σέκτα τόσο παλιά που η γέννηση της χάνεται στο πέρασμα των αιώνων. Νίντζα σημαίνει κατάσκοπος.

Οι Ninja ήταν ειδικοί πράκτορες στην υπηρεσία των ηγεμόνων, κυρίως κατά τον 15ο αι. έως την εποχή Εdo, δηλ. 400 χρόνια πριν, οι οποίοι εκπαίδευαν το σώμα και το πνεύμα τους σε ομάδες. Ήταν υπεύθυνοι για τη συγκέντρωση πληροφοριών και την εκτέλεση άκρως δύσκολων αποστολών.

Επρόκειτο για «ειδικά εκπαιδευμένες δυνάμεις» που, είτε λειτουργούσαν αυτόνομα με τρόπο αλάνθαστο, είτε ως μέλη μιας ομάδας είχαν έναν καίριο ρόλο στην εκπλήρωση μιας αποστολής. Τα κατορθώματα τους παρουσιάζονται σε manga και σε anime, καθώς και σε ιστορικές ταινίες, όπου οι παραδόσεις δεν προβάλλονται μόνο ως απλή ψυχαγωγία αλλά γίνονται και αντικείμενο φιλοσοφικής μελέτης.

Ο ninja, που άλλοτε μάχεται ως άτομο ερχόμενος σε αντιπαράθεση με την ομάδα και άλλοτε υπομένει μια ζωή με κακουχίες για να πάρει τελικά εκδίκηση, εκφράζει τον ατομισμό των Ιαπώνων που μπορεί να γίνει πιο ισχυρός από των Δυτικών. Οι ταινίες επιδιώκουν να συμβάλλουν στην κατανόηση από τους θεατές, του υλικού και πνευματικού στόχου που αναζητά ο Ιάπωνας καθώς και του ιδεώδους της ομαδικής εργασίας.

Όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά θα ανακαλύψουμε στο κινηματογραφικό «Αφιέρωμα στους Νinja» που διοργανώνει η Πρεσβεία της Ιαπωνίας σε συνεργασία με το Japan Foundation και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 6 έως τις 12 Φεβρουαρίου του 2014. Οι φωτογραφίες είναι από τις ταινίες που θα προβληθούν στο αφιέρωμα... Διάβασε περισσότερα ΕΔΏ