Όταν η τέχνη κάνει... όργια

12.03.2014
Ποια είναι η σχετικά άγνωστη στην Ελλάδα Κάρολι Σνίμαν; Είναι μία εξαιρετικά διάσημη αιρετική αμερικανίδα καλλιτέχνιδα που δεν δίστασε να κινηματογραφήσει τον εαυτό της να κάνει… σεξ την εποχή που στις ταινίες δεν τολμούσαν καν να ξεστομίσουν τη λέξη «αιδοίο». Η ίδια βέβαια δηλώνει περίτρανα πως «Ποτέ δεν φαντάστηκα πως θα σόκαρα με τη δουλειά μου». Γεννημένη το 1939 στο Φοξ Τσέιζ των ΗΠΑ, αλλά ζώντας μέχρι σήμερα –που είναι 73 ετών- στην Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, η Σνίμαν έχει περάσει όλη της την καλλιτεχνική ζωή σπάζοντας ταμπού και σοκάροντας το φιλότεχνο κοινό. Είναι αυτή που έχει πρωτοστατήσει σε κινήματα που έγιναν πολύ αργότερα διάσημα, όπως αυτό των body art, performance art και της feminist art στρώνοντας το δρόμο για την Μαρίνα Αμπράμοβιτς, την Τρέισι Σέρμαν , ακόμη και τη Lady Gaga. Τώρα, 50 χρόνια μετά το μεγάλο της «μπαμ» η Βρετανία είναι έτοιμη να υποδεχθεί τα έργα της. Η γκαλερί Hales στο Λονδίνο φιλοξενεί αυτή την περίοδο για πρώτη φορά έργα της επί βρετανικού εδάφους. Γ.Οικονόμου

Ποια είναι η σχετικά άγνωστη στην Ελλάδα Κάρολι Σνίμαν; Είναι μία εξαιρετικά διάσημη αιρετική αμερικανίδα καλλιτέχνιδα που δεν δίστασε να προκαλεί με το να κινηματογραφεί τον εαυτό της να κάνει… σεξ την εποχή που στις ταινίες δεν τολμούσαν καν να ξεστομίσουν τη λέξη «αιδοίο».

Η ίδια βέβαια δηλώνει περίτρανα πως «Ποτέ δεν φαντάστηκα πως θα σόκαρα με τη δουλειά μου».

Γεννημένη το 1939 στο Φοξ Τσέιζ των ΗΠΑ, αλλά ζώντας μέχρι σήμερα –που είναι 73 ετών- στην Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, η Σνίμαν έχει περάσει όλη της την καλλιτεχνική ζωή σπάζοντας ταμπού και σοκάροντας το φιλότεχνο κοινό.

Είναι αυτή που έχει πρωτοστατήσει σε κινήματα που έγιναν πολύ αργότερα διάσημα, όπως αυτό των body art, performance art και της feminist art στρώνοντας το δρόμο για την Μαρίνα Αμπράμοβιτς, την Τρέισι Σέρμαν , ακόμη και τη Lady Gaga.

Τώρα, 50 χρόνια μετά το μεγάλο της «μπαμ» η Βρετανία είναι έτοιμη να υποδεχθεί τα έργα της. Η γκαλερί Hales στο Λονδίνο φιλοξενεί αυτή την περίοδο για πρώτη φορά έργα της επί βρετανικού εδάφους.