Φεστιβάλ Αθηνών με Υπέρ, Ροσελίνι, αλλά νέους Ελληνες δημιουργούς

17.03.2014
Tέχνη ποιότητας για όλους, χωρίς δημαγωγικές ευκολίες, ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας, εμπιστοσύνη στις προτάσεις των νέων, ανοιχτός διάλογος με την τέχνη των άλλων χωρών: Αυτές είναι οι αρχές του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου που σηκώνει αυλαία την 1η Ιουνίου με ένα πλούσιο, ενδιαφέρον και στιβαρό πρόγραμμα (το οποίο ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 17 Μαρτίου).

Έχοντας συμβάλει, όλα αυτά τα χρόνια, στην κάλυψη του χαμένου χρόνου σε σχέση με την επαφή του ελληνικού κοινού με το ξένο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, το Ελληνικό Φεστιβάλ εστιάζει φέτος στην τέχνη των Ελλήνων δημιουργών. Έτσι, σε πείσμα των καιρών, παρουσιάζονται φέτος 27 εγχώριες παραγωγές, ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου (εικοσιτρείς στην Αθήνα, τρεις στα Επιδαύρια και μία στη Μικρή Επίδαυρο), πολλές εκ των οποίων υπογράφονται από νέους, πρωτοεμφανιζόμενους στο Φεστιβάλ σκηνοθέτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ


Παράλληλα, έχουν προσκληθεί 5 ξένες παραστάσεις, χαρακτηριστικές των σημερινών αισθητικών τάσεων. Ανάμεσά τους οι «Ψευδοεξομολογήσεις» του Μαριβό σε σκηνοθεσία Λικ Μπόντι, με την σπουδαία Ιζαμπέλ Υπέρ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, το «Green Porno» με την Ιζαμπέλα Ροσελίνι, μούσα του Ντέιβιντ Λιντς, κόρη της Ινγκριντ Μπέργκμαν και η «Μπαλάντα του γέρου ναυτικού» με την αγαπημένη μας Φιόνα Σω.

Παράλληλα, στο Φεστιβάλ Επιδαύρου τιμάται η επέτειος των 60 χρόνων από την ανεπίσημη έναρξη του θεσμού, με την πρόσκληση νέων ταλαντούχων, αλλά και καταξιωμένων σκηνοθετών να αναμετρηθούν με το αρχαίο δράμα. Ανάμεσά τους ο Κώστας Φιλίππογλου, η Αντζελα Μπρούσκου, ο Εκτορας Λυγίζος και ο Δημήτρης Καραντζάς.

Στον τομέα της μουσικής ξεχωρίζουμε τη συνεύρεση της Μαίρης Λίντα με τους Imam Βaildi, τις εμφανίσεις της Νάνα Μούσχουρη και Μαρίας Φαραντούρη, τις συναυλίες της Νατάσσας Μποφίλιου, της Μόνικα και της Ελονώρας Ζουγανέλη (στο Ηρώδειο παρακαλω!), ενώ θα απολαύσουμε την Εθνική Λυρική Σκηνή, την ΚΟΑ, την Καμεράτα, τον Κyklos Ensemble κ.ά., ενώ στο Χορό θα δούμε τη δουλειά νέων χορογράφων της παγκόσμιας σκηνής.

Στον χορό, το πρόγραμμα στήνει γέφυρες με την παγκόσμια σκηνή δίνοντας παράλληλα βήμα σε νέους χορογράφους. Διακρίνεται αφενός μεν μια έμφαση στην εκτεταμένη γεωγραφία του σύγχρονου χορού, μέσα από το άνοιγμα στη χορογραφική σκηνή της Νότιας Αφρικής, λόγου χάριν, ή της Αυστραλίας αφετέρου δε η σταθερή προσήλωση στη μετάκληση σημαντικών δημιουργών που αποτελούν ορόσημα στην ιστορία του χορού του 20ού και του 21ου αιώνα – η Τρίσα Μπράουν και ο Γίρζι Κύλιαν επιστρέφουν στην Πειραιώς 260, καθώςκαι η ανάδειξη υβριδικών προσεγγίσεων του χορευτικού σώματος σε αλληλεπίδραση με τα εικαστικά, τη βίντεο-αρτ, το τσίρκο ή και το απλό, καθημερινό σώμα – οι δουλειές των Μίκαελ Κλίεν, Τζένης Αργυρίου και Μαριάννας Καβαλλιεράτου ανήκουν στον χώρο της περφόρμανς.

Για μια ακόμη χρονιά, τέλος, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και εικαστικές εκδηλώσεις.

Γ.Οικονόμου