Athens Singers στο Μέγαρο

07.04.2014
Το ιστορικό χορωδιακό συγκρότημα που συμπληρώνει φέτος 47 έτη επιτυχιών ερμηνεύει το “Dona Nobis Pacem” και άλλα έργα του κορυφαίου βρετανού μουσικοσυνθέτη Ραλφ Βων Ουίλιαμς, για τους σκοπούς της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών.

Έπειτα από σαράντα επτά χρόνια επιτυχημένης διαδρομής που συνδέθηκαν με την ξεχωριστή παρουσία των μελών του και την παρουσίαση ενός δημοφιλούς ρεπερτορίου (με έργα Χαίντελ, Τζων Στάινερ, Μότσαρτ, Πέρσελ, Χάυντν και Φορέ), το χορωδιακό σύνολο των Athens Singers ανεβαίνει στη σκηνή του Μεγάρου, για να ερμηνεύσει έργα του Ραλφ Βων Ουίλιαμς, του μεγαλύτερου βρετανού συνθέτη μετά τον Χένρυ Πέρσελ.

Την Παρασκευή 11 Απριλίου, στις 8:30 το βράδυ, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, θα ερμηνεύσει –με μαέστρο τον νυν διευθυντή του και σπουδαίο οργανίστα Ρότζερ Τίλλυ– τη ζωηρή English Folk Song Suite, που αποπνέει τη βουκολική αίσθηση της αγγλικής υπαίθρου, τέσσερα τραγούδια από τον κύκλο τραγουδιών Songs of Τravel (για σοπράνο και πιάνο) που βασίστηκε στην ομώνυμη συλλογή ποιημάτων του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, τα θρησκευτικού περιεχομένου Five Mystical Songs αλλά και την καντάτα Dona Nobis Pacem, έργο-έκκληση για την παγκόσμια ειρήνη.

Με το χορωδιακό σύνολο συμπράττουν δύο εξαίρετοι λυρικοί τραγουδιστές, η αμερικανίδα σοπράνο Χέδερ Χέλιγκερ και ο έλληνας βαρύτονος Βαγγέλης Μανιάτης ενώ σολίστ και χορωδούς συνοδεύει στο πιάνο ο Δημήτρης Βεζύρογλου όπως και 20μελές ορχηστρικό σύνολο.

Ο Ραλφ Βων Ουίλιαμς (1872-1958) σπούδασε στο Λονδίνο και συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Βερολίνο με τον Μαξ Μπρουχ και στο Παρίσι με τον Μωρίς Ραβέλ. Ήταν οργανίστας στην εκκλησία του Σάουθ Λάμπεθ τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα και συγχρόνως πραγματοποίησε σειρά διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Στην 60χρονη και πλέον καριέρα του ως συνθέτης, δάσκαλος και μέντορας, ασχολήθηκε με πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής (συμφωνίες, μουσική δωματίου, όπερα, χορωδιακή μουσική, μουσική για τον κινηματογράφο κ.ά.) αφήνοντας πίσω του μια εξίσου πλούσια εργογραφία. Επιδεικνύοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στην ανθρώπινη κατάσταση και τις κοινωνικές ανισότητες και έχοντας ακλόνητη πίστη στην πολιτιστική και εκπολιτιστική δύναμη της μουσικής, ο Βων Ουίλιαμς συνέβαλε με το έργο του στη δημιουργία μιας μουσικής προσβάσιμης στο ευρύ κοινό. Ο άγγλος δημιουργός αντλούσε την έμπνευσή του από το λυρισμό των λαϊκών τραγουδιών του τόπου του –τα οποία συνέλεγε–, των αγγλικών ύμνων και των πολυφωνικών κομματιών της περιόδου Τυδόρ, ενσωματώνοντας στοιχεία από το ύφος και τη ρυθμική ελευθερία τους στο δικό του, μοναδικό στυλ.

Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικές συνθέσεις του βρετανού συνθέτη, όπως τη ζωηρή English Folk Song Suite (1923) που αποπνέει τη βουκολική αίσθηση της αγγλικής υπαίθρου –η οποία συνδέεται συχνά με τη μουσική του–, ένα έργο βαθειά επηρεασμένο από τα αγγλικά λαϊκά τραγούδια που συνέλεξε στις αρχές του 20ού αιώνα. Αλλά και μέρος από τον κύκλο τραγουδιών Songs of Τravel (The Vagabond, Let Beauty Awake, The Roadside Fire, Youth & Love) για σοπράνο και πιάνο που έγραψε το διάστημα 1901-1904 βασισμένος στην ομώνυμη συλλογή ποιημάτων του Ρόμπερτ Λιούις Στίβενσον. Πρόκειται για κομμάτια που αποτυπώνουν τις διαφορετικές διαθέσεις του ταξιδιώτη, κομμάτια που θυμίζουν έντονα τα τραγούδια των οδοιπόρων του 19ου αιώνα, αν και αποπνέουν έντονο αγγλικό «άρωμα». Ο συγκεκριμένος Κύκλος αφορά στην πρώτη σύνθεση τραγουδιών για σολίστες από το δημιουργό. Τα Five Mystical Songs (1906-1911) που ακολουθούν είναι έργο αντιπροσωπευτικό του στυλ Βον Ουίλιαμς. Εμπνευσμένα από την πνευματικότητα των θρησκευτικού περιεχομένου κειμένων στα οποία βασίστηκε (Easter, from The Temple του ουαλού ποιητή Τζωρτζ Χέρμπερτ, 1633), τα τραγούδια αυτά αποτελούν μια προσωπική και στοχαστική έκφραση πίστης στην οποία η χορωδία παίζει συχνά υποστηρικτικό ρόλο (το τελευταίο ιδιαίτερα τραγούδι, «Αntifon», ερμηνεύεται συχνά μόνο του, ως εκκλησιαστικός ύμνος για χορωδία και εκκλησιαστικό όργανο). Η βραδιά ολοκληρώνεται με την καντάτα Dona Nobis Pacem που ο συνθέτης έγραψε το 1936 με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων της Huddersfield Choral Society. Βασισμένος σε μια παλαιότερη σύνθεσή του αλλά κυρίως σ’ ένα ποίημα του Ουώλτ Ουίτμαν με τίτλο «Μοιρολόι για δύο βετεράνους» (1865), ο Βων Ουίλιαμς συνέθεσε ένα έργο-έκκληση για την ειρήνη σε μια εποχή που βίωνε το αναπόφευκτο ενός ακόμη παγκόσμιου πολέμου, ανακαλώντας τις προσωπικές του μνήμες από τη στρατολόγησή του στη διάρκεια του α΄ παγκόσμιου πολέμου – όπου υπηρέτησε το Βασιλικό Ιατρικό Σώμα Στρατού ως τραυματιοφορέας στη Γαλλία και τη Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερα επίκαιρο σήμερα, εκατό χρόνια από την έναρξη του α΄ παγκόσμιου πολέμου, όσο και την εποχή που γράφτηκε, το συναισθηματικά φορτισμένο έργο προτρέπει τον ακροατή του να «πολεμά ενάντια σε όλους τους πολέμους».

ΙΝFO:
Πότε: Παρασκευή 11 Απριλίου, ώρα 20:30
Που: Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Τιμές εισιτηρίων: 12,00 € (Β΄ Ζώνη) – 20,00 € (Α΄ Ζώνη)
Ειδικές τιμές: 5,00 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) – 8,00 € (65+, πολύτεκνοι)

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα του Μεγάρου: www.megaron.gr