Μισοφαγωμένα πρόσωπα μας φέρνουν αηδία

08.04.2014
Ο καλλιτέχνης Άσκαν Χόναρβαρ (Ashkan Honarvar) έχει εμμονές με το σώμα, την αποδόμησή του και τη σκληρότητα της ανθρώπινης φύσης. Σε αυτές τις πολυμεσικές δημιουργίες του, μας προτείνει να έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο με τις επίπονες, σκοτεινές σπηλιές του μυαλού μας, ζωγραφίζοντας ένα εικονικό ημερολόγιο φόβου, βίας και αποκρουστικότητας. Οι σειρά Πρόσωπα 5 (φανταζόμαστε τι θα είναι τα άλλα 4) παραπέμπει στο δράμα των στρατιωτών που τραυματίζονται και αποκτούν δυσμορφίες από τον πόλεμο. Ένα στόμα που έχει ανατιναχθεί, ένα μάγουλο που το έχει διαπεράσει σφαίρα … αυτές οι πληγές μοιάζουν με παράσιτα πάνω στο δέρμα που έχουν καταφάει το σαπισμένο πρόσωπο. Το γκροτέσκ θέαμα παρουσιάζει μισοφαγωμένα πρόσωπα, όπου στη θέση των πληγών ο καλλιτέχνης έχει τοποθετήσει πολύχρωμα... γλυκά. Η λαιμαργία της ανθρωπότητας για βία και η πείνα που στις εικόνες παραπέμπει στην ενοχή… Η εφιαλτική φυσική τάση του ανθρώπου για σκληρότητα και βία εξισώνεται με την αθώα επιθυμία για γλυκά. Το ένστικτο του κακού με έναν μανδύα διεστραμμένα ελκυστικό και προκλητικό. Αυτά τα πορτρέτα με τις ζαχαρωμένες πληγές είναι ψυχολογικά παράθυρα στο τραύμα της βίας, και η θέα τους αφήνει τους θεατές τουλάχιστον ... αηδιασμένους. Χ.Τ.

Ο καλλιτέχνης Άσκαν Χόναρβαρ (Ashkan Honarvar) έχει εμμονές με το σώμα, την αποδόμησή του και τη σκληρότητα της ανθρώπινης φύσης. Σε αυτές τις πολυμεσικές δημιουργίες του, μας προτείνει να έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο με τις επίπονες, σκοτεινές σπηλιές του μυαλού μας, ζωγραφίζοντας ένα εικονικό ημερολόγιο φόβου, βίας και αποκρουστικότητας. Οι σειρά Πρόσωπα 5 (φανταζόμαστε τι θα είναι τα άλλα 4) παραπέμπει στο δράμα των στρατιωτών που τραυματίζονται και αποκτούν δυσμορφίες από τον πόλεμο. Ένα στόμα που έχει ανατιναχθεί, ένα μάγουλο που το έχει διαπεράσει σφαίρα … αυτές οι πληγές μοιάζουν με παράσιτα πάνω στο δέρμα που έχουν καταφάει το σαπισμένο πρόσωπο.

Το γκροτέσκ θέαμα παρουσιάζει μισοφαγωμένα πρόσωπα, όπου στη θέση των πληγών ο καλλιτέχνης έχει τοποθετήσει πολύχρωμα... γλυκά. Η λαιμαργία της ανθρωπότητας για βία και η πείνα που στις εικόνες παραπέμπει στην ενοχή… Η εφιαλτική φυσική τάση του ανθρώπου για σκληρότητα και βία εξισώνεται με την αθώα επιθυμία για γλυκά. Το ένστικτο του κακού με έναν μανδύα διεστραμμένα ελκυστικό και προκλητικό. Αυτά τα πορτρέτα με τις ζαχαρωμένες πληγές είναι ψυχολογικά παράθυρα στο τραύμα της βίας, και η θέα τους αφήνει τους θεατές τουλάχιστον ... αηδιασμένους.

Χ.Τ.