Ο Κούντερα επανέρχεται με τη «Γιορτή της ασημαντότητας»

11.04.2014
«Η ασημαντότητα, φίλε μου, είναι η ουσία της ύπαρξης. Είναι μαζί μας παντού και πάντα», υποστηρίζει ένας από τους πρωταγωνιστές του καινούριου βιβλίου του αγαπημένου μας συγγραφέα Μίλαν Κούντερα.

Aκάματος ο διάσημος γαλλοτσέχος συγγραφέας, στα 85 του χρόνια, εξέδωσε ένα νέο έργο μυθοπλασίας με τίτλο «Η γιορτή της ασημαντότητας» (La fete de l'insignifiance) που ήδη κυκλοφορεί στη Γαλλία από τις εκδόσεις Gallimard, αποδεικνύοντας πως το σώμα μπορεί να γερνά, το πνεύμα όμως ποτέ!

Οι πρώτες κριτικές των γαλλικών μέσων είναι ενθουσιώδεις και για άλλη μία φορά αναφέρονται με κολακευτικά λόγια στη συγγραφική τέχνη του Μίλαν Κούντερα, μια τέχνη ανατρεπτικής ειρωνείας και εκπληκτικής διαύγειας.



Θέμα της νουβέλας του Κούντερα που έχει στοιχεία της comedia dell' arte, είναι η συνομιλία τεσσάρων φίλων που περιδιαβαίνουν στους κήπους του Λουξεμβούργου και μιλούν για τον ερωτισμό, την τέχνη, την ιστορία και την πολιτική. Ο Άλεν, ο Ραμόν, ο Σαρλ και ο Καλιμπάν καταπιάνονται με ζητήματα της καθημερινότητας και προβλήματα του ανθρώπινου μυαλού και τα προσεγγίζουν με μια ξεχωριστή χαλαρότητα.

Σημειώστε πως στο βιβλίο κυκλοφόρησε αρχικά στην Ιταλία από τον εκδοτικό οίκο Adelphi, γεγονός που προκάλεσε πολλές συζητήσεις στη Γαλλία, την «δεύτερη πατρίδα» του. Τα βιβλία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφορούν στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις της Εστίας. Σύντομα στα ελληνικά ράφια θα δούμε και την «Γιορτή της ασημαντότητας».

Γ.Ο