Τα πιο εντυπωσιακά γκέιζερ που γέννησε ο πλανήτης

29.04.2014
Το όνομά του είναι El Tatio και πρόκειται για το μεγαλύτερο πλατώ γκέισερ (geyser) του νοτίου ημισφαιρίου της Γης, οικία 80 ενεργών γκέιζερ (θερμοπίδακες). Οι Θερμοπίδακες είναι ένα είδος θερμών πηγών που περιοδικά "εκρήγνυνται" και εκτοξεύουν στήλες θερμού νερού, γι΄ αυτό και αποκαλούνται επίσημα και "διαλείπουσες θέρμες". Οι θερμοπίδακες ονομάζονται Γκέιζερ, από την ονομασία του μεγαλύτερου θερμοπίδακα στην Ισλανδία που ερμηνεύεται ως "λυσσαλέος". Ο φωτογράφος Όουεν Πέρι (Owen Perry) αιχμαλώτισε αυτόν τον υδρο-γεωλογικό παράδεισο στις Άνδεις της Χιλής... ένα τόπο υπαίθριας τέχνης, όπου βραστό νερό ξεπηδά μέσα από τα σπλάχνα της Γης σε μια υπνωτιστική περφόρμανς της φύσης. Στη φωτογραφική σειρά «El Tatio» οι εικόνες αποκαλύπτουν ένα περιβάλλον με εξωγήινους κρατήρες σε υψόμετρο 14,000 πόδια μέσα στη χιλιανή Atacama Desert. "Υπάρχει ένας πρωτογονισμός σε αυτές τις ηφαιστειακά ενεργές περιοχές που αιχμαλωτίζει τη φαντασία», εξήγησε ο Πέρι στο The Weather Channel. «Σχεδόν μοιάζει σαν ένα μέρος όπου μπορεί να έχει ξεκινήσει η ζωή.» Χ.Τ.

Το όνομά του είναι El Tatio και πρόκειται για το μεγαλύτερο πλατώ γκέισερ (geyser) του νοτίου ημισφαιρίου της Γης, οικία 80 ενεργών γκέιζερ (θερμοπίδακες). Οι Θερμοπίδακες είναι ένα είδος θερμών πηγών που περιοδικά "εκρήγνυνται" και εκτοξεύουν στήλες θερμού νερού, γι΄ αυτό και αποκαλούνται επίσημα και "διαλείπουσες θέρμες". Οι θερμοπίδακες ονομάζονται Γκέιζερ, από την ονομασία του μεγαλύτερου θερμοπίδακα στην Ισλανδία που ερμηνεύεται ως "λυσσαλέος".

Ο φωτογράφος Όουεν Πέρι (Owen Perry) αιχμαλώτισε αυτόν τον υδρο-γεωλογικό παράδεισο στις Άνδεις της Χιλής... ένα τόπο υπαίθριας τέχνης, όπου βραστό νερό ξεπηδά μέσα από τα σπλάχνα της Γης σε μια υπνωτιστική περφόρμανς της φύσης. Στη φωτογραφική σειρά «El Tatio» οι εικόνες αποκαλύπτουν ένα περιβάλλον με εξωγήινους κρατήρες σε υψόμετρο 14,000 πόδια μέσα στη χιλιανή Atacama Desert. "Υπάρχει ένας πρωτογονισμός σε αυτές τις ηφαιστειακά ενεργές περιοχές που αιχμαλωτίζει τη φαντασία», εξήγησε ο Πέρι στο The Weather Channel. «Σχεδόν μοιάζει σαν ένα μέρος όπου μπορεί να έχει ξεκινήσει η ζωή.»

Χ.Τ.