Έρχεται «το πλήρωμα του φόνου»

12.06.2014
Μια θεατρική παράσταση της Καλλιτεχνικής Ομάδας Αλισίβα σε συνεργασία με το Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών...

Ποιοι είναι αυτοί που επιβάλλουν την τάξη και θέλουν να την κάνουν σεβαστή, και ποιοι είναι εκείνοι που την αρνούνται; Ποιοι έχουν το δίκιο με το μέρος τους και ποιοι έχουν το άδικο;

Η Καλλιτεχνική Ομάδα Αλισίβα «ξαναδιαβάζει» το αριστούργημα του Χοσέ Τριάνα «Η Νύχτα των Δολοφόνων». Οι τρεις αδελφές, Λαλώ, Μπέμπα και Κούκα έχουν συνειδητοποιήσει τις ιδιομορφίες της δικής τους οικογένειας, της δικής τους καθημερινότητας. Η μια λιγότερο - η άλλη περισσότερο, όλες όμως ξαφνιάζονται να βλέπουν πάντα τα πράγματα τεντωμένα, λυπηρά. Μέσα στην απελπισία τους δημιουργούν ένα παιχνίδι που σκοπό έχει τη φανταστική δολοφονία των γονιών τους.

Στο «Πλήρωμα του Φόνου» τα παιχνίδια ανήκουν πια στο παρελθόν. Η Λαλώ έχει σκοτώσει τους γονείς της. Για εκείνη ο φόνος δεν είναι παρά ένα σύμπτωμα, μια μορφή αντίδρασης μπροστά στην άδικη καταπίεση. Η Λαλώ πιστεύει πως η πράξη της συνιστά μια αντιβία.

Στην κοινωνία που ζούμε, όμως, κάθε έγκλημα έχει τις συνέπειές του. Το φόνο ακολουθεί η Ανάκριση και την Ανάκριση, η Δίκη. Η Δίκη: ένα καλοστημένο παιχνίδι, σημαδεμένο από μιαν ακαταμάχητη σοβαρότητα. Σε ύφος παράδοξου και σε τόνους παράλογου, σκονισμένοι δικαστές, σύμβολα ενός άτεγκτου δικαιϊκού συστήματος, χαρακτηρίζουν τους αμφισβητίες σαν επαναστάτες, μηδενιστές, κυνικούς καταστροφείς της τάξης. Η Λαλώ παραδέχεται την ενοχή της και ετοιμάζεται να αφεθεί σε μια κρίση, η οποία ή θα την καταδικάσει σε θάνατο ή θα την αθωώσει και θα ζήσει ελεύθερη.

Την απόφαση «αθώα ή ένοχη» θα την πάρει η κοινωνία. Το κοινό της παράστασης, το σώμα των ενόρκων, «βάσει της τιμής και της συνείδησής του καλείται να ενεργήσει χωρίς να επηρεάζεται από φιλία, έχθρα ή χάρη, ούτε για κάποια ιδιαίτερη ωφέλεια ή για άλλη παρόμοια αιτία, αλλά έχοντας στο νου του μόνο τη δικαιοσύνη και την αλήθεια θα ψηφίσει κατά συνείδηση και κατά την ελεύθερη πεποίθηση που θα σχηματίσει από τη συζήτηση, προσφερόμενο εντελώς πιστά και άδολα».

Συντελεστές

Διασκευή - Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ησυχίδου, Αμαλία Φαγογένη
Συγγραφή Κειμένων: Ελευθερία Βαξεβανέρη, Αγγελική Λουκή, Παναγιώτης Μαρκαντωνάτος, Πολίνα Μελά
Μουσική Σύνθεση: Άγγελος Σουλιώτης
Εικαστική & Σκηνογραφική Επιμέλεια: Βασίλης Τσάρας
Επιμέλεια Φωτισμού: Θωμάς Οικονομάκος
Τεχνικοί Σκηνής: Αντώνης Καλογερής, Αμαλία Φαγογένη
Σχεδιασμός Γραφιστικών Εφαρμογών: Αννέτα Γραββάνη
Φωτογραφία: Ουρανία Ησυχίδου
Make Up Design - Hair Stylist: Γεωργία Λουκή

Πρόσωπα Έργου / Ερμηνεία

Λαλώ: Αγγελική Λουκή
Μπέμπα: Αμαλία Κωνσταντινίδου
Κούκα: Κατερίνα Ησυχίδου
Δικαστής: Πολίνα Μελά
A’ Κατήγορος: Ισμήνη Οικονόμου
Β’ Κατήγορος: Ελευθερία Βαξεβανέρη

Info:

Οι παραστάσεις θα δοθούν στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
(Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης, 182 33) στ

14, 15 & 16 Ιουνίου στις 9:30μ.μ.

Η διάρκεια του έργου είναι 75 λεπτά.

Είσοδος ελεύθερη με προαιρετική συνεισφορά. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6976.693.765

facebook.com/alisiva.info