Στην Άνδρο με τον... αέρα των σκιτσογράφων

11.08.2014
Εννέα σκιτσογράφοι, BAS, Ζερβός, Ιωάννου, Καλαϊτζής, Μακρής, Μαραγκός, Μητρόπουλος, Πετρουλάκης και Στάθης, σκιτσάροντας με το πενάκι τους, καυτηριάζουν και σατιρίζουν στη θεματική έκθεση «Ανεμογεννήτριες - Αιγιαλός».

Τα έργα τους εκτίθενται μέχρι τις 27 Αυγούστου στην Άνδρο, στην αίθουσα του Φιλοπρόοδου Ομίλου «Το Γαύριο», στην αγορά κοντά στα Αρτοποιεία. Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων «Γαυριωτικά 2014».

Η γελοιογραφία κρίνει, υπερβάλλει και ενίοτε προβλέπει. Η πολιτική γελοιογραφία είναι μια εικαστική τέχνη που, με σύμμαχο το σκίτσο, υπαινίσσεται, χωρίς πυκνογραμμένα κείμενα και βαρύγδουπους τίτλους, κρυμμένες αλήθειες, φωτίζει άδηλες προθέσεις και αναδεικνύει με τον πιο γλαφυρό τρόπο αρετές ή ελαττώματα πολιτικών προσώπων. Ο στόχος της είναι να μας κάνει να δούμε πίσω από αυτό που φαίνεται. Να υποψιαστούμε την πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα και στον κόσμο, να φέρει με έναν τρόπο μοναδικό και ιδιαίτερο την τέχνη κοντά στο ευρύ κοινό. Ο χώρος της έκθεσης παραχωρήθηκε αφιλοκερδώς στον Φιλοπρόοδο Ομιλο από την κ. Χρυσάνθη Μπράιλα -Παπαπαναγιώτου.

Από τις εκδηλώσεις ξεχωρίζει επίσης η συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στις 16 Αυγούστου, ώρα 22.00, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί και ενημερωτική εκδήλωση για την αιολική ενέργεια στις 23 Αυγούστου, ώρα 20.00, στο Γαύριο με θέμα «Αιολική ενέργεια και επιπτώσεις στην Ανδρο». Στο νησί έχουν εγκριθεί (Περιβαλλοντικοί Οροι και Αδεια Παραγωγής) για να εγκατασταθούν Αιολικοί Σταθμοί στο Μακροτάνταλο, στο Σκούμπι, στο Καφούτσι και στο Γκοράκι, που αποτελούνται από 10 πάρκα συνολικής ισχύος 188,50 MW, με 85 ανεμογεννήτριες των 100 μ. ύψους.