Ακούσαμε τον Καβάκο και την Ουάνγκ στο Μέγαρο (****)

17.10.2014
14 Οκτωβρίου. Στη μεγάλη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, Χρήστος Λαμπράκης, δεν έπεφτε καρφίτσα. Ήταν η βραδιά του απόλυτου sold out, η βραδιά που η κλασική μουσική κυριάρχησε μέσα από τις υπέροχες ερμηνείες του Λεωνίδα Καβάκου και της κινεζικής καταγωγής πιανίστα Γιούτζα Ουάνγκ.
Οι τρεις σονάτες για βιολί και πιάνο του Γιοχάννες Μπραμς χαρακτηρίζονται από σπάνιο λυρισμό και εξαιρετικές μελωδικές γραμμές, ενώ σ΄αυτές τα δύο όργανα επικοινωνούν με ισορροπημένο και διαλεκτικό τρόπο. Ο Λεωνίδας Καβάκος έδωσε μία υποδειγματικά ώριμη ερμηνεία επισκιάζοντας αρκετές φορές την Γιούτζα Ουάνγκ στο πιάνο και δικαιώνοντας τον τίτλο που του απένειμε το περιοδικό Gramophone ως Καλλιτέχνης της Χρονιάς 2014. Η διάσημη πιανίστα Γιούτζα Ουάνγκ στάθηκε ισάξια δίπλα στο μεγάλο Έλληνα καλλιτέχνη, ωστόσο η κάποιες φορές υπερβολική διακριτικότητα στο παίξιμό της δεν την άφησε να δώσει τον δικό της τόνο στη βραδιά και να ξεχωρίσει, με εξαίρεση ίσως κάποια κρεσέντο της.
Σημειώστε πως οι δύο σταρ της κλασικής μουσικής παρουσίασαν τις τρεις αυτές Σονάτες του Μπραμς για πρώτη φορά το 2013, στο περίφημο φεστιβάλ του Βερμπιέ και αυτή η μουσική συνάντηση απέφερε πολύ γρήγορα καρπούς. Τον Μάρτιο του 2014 η Decca Classics κυκλοφόρησε τον ομώνυμο δίσκο και ακολούθησε περιοδεία στις μεγαλύτερες αίθουσες της Ευρώπης. Η συναυλία τους στην Αθήνα ήταν μάλιστα η εναρκτήρια μιας δεύτερης μεγάλης περιοδείας με συναυλίες στο Άμστερνταμ, το Λονδίνο, τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και σε μεγάλες πόλεις του Καναδά και των ΗΠΑ.

Γεωργία Οικονόμου

[email protected]