Mπομπ Γκέλντοφ: Ρεκόρ προπαραγγελιών για το «Do they know it's Christmas» [vds]

17.11.2014
Οι One Direction, ο τραγουδιστής των U2 Μπόνο, ο Κρις Μάρτιν, η Ρίτα Ορα και ο Σιλ ένωσαν τις δυνάμεις τους μαζί με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της βρετανικής ποπ και ροκ μουσικής σκηνής για να ηχογραφήσουν μία νέα εκδοχή του θρυλικού τραγουδιού με φιλανθρωπικό σκοπό της Band Aid, αυτή τη φορά για τη συγκέντρωση χρημάτων για την καταπολέμηση του Έμπολα στην Αφρική.

Δεν κρύβει την ικανοποίησή του ο μουσικός και ακτιβιστής, Μπομπ Γκέλντοφ για το γεγονος ότι οι προπαραγγελίες για τη νέα έκδοση του εμβληματικού τραγουδιού «Do the know it's Christmas», 30 χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία ενάντια στην πείνα στην Αιθιοπία, δείχνουν ότι θα καταρριφθεί κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Ηδη, ένα πρώτο βίντεο από τις ηχογραφήσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο, παίχτηκε την Κυριακή το βράδυ στο βρετανικό talent show, «X-Factor». Το τραγούδι είναι ήδη διαθέσιμο για download, ενώ θα κυκλοφορήσει σε CD μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Στη νέα ηχογράφηση συμμετέχουν γνωστά ονόματα όπως οι One Direction, Rita Ora, Ellie Goulding, Sam Smith και ο Chris Martin των Coldplay, καθώς και ο Μπόνο των U2 που είχε τραγουδήσει και στις προηγούμενες βερσιόν του τραγουδιού, το 1984 και το 2004. Σχετικά με την απουσία της Adele, ο Γκέλντοφ είπε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα και ότι η τραγουδίστρια δεν συμμετείχε καθώς δεν της τηλεφώνησε γιατί δεν τη γνωρίζει και δεν είχε το τηλέφωνό της.

Ιδού το Do they know it's Christmas - 30 χρόνια πριν [extended version]

Ο Γκέλντοφ, γνωστός εδώ και δεκαετίες για την ακτιβιστική και φιλανθρωπική δράση του, δηλώνει ότι η τραγωδία με τον Εμπολα πρέπει να σταματήσει πριν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Δεν παρέλειψε δε να ρίξει τα βέλη του και κατά των «ισχυρών» του κόσμου για την αδράνειά του και ιδιαίτερα στη Γερμανία, την ηγεσία της οποίας χαρακτήρισε «βραδυκίνητη», κάτι που δεν αρμόζει στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης..

Το τραγούδι «Do the know it's Christmas» διασκευάστηκε και οι στίχοι της αρχικής έκδοσης, που έγραψε ο Γκέλντοφ μαζί με τον Μιτζ Γιούρε, τροποποιήθηκαν ώστε να αφορούν τη σημερινή κρίση. «Το σινγκλ είναι ένα τραγούδι, ένα μουσικό κομμάτι αλλά κι ένα γεγονός και το επόμενο στάδιο τώρα είναι να το μετατρέψουμε σε φαινόμενο σαν εκείνο της δεκαετίας του 8», δήλωσε ο Γκέλντοφ στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Το πρωτότυπο τραγούδι του 1984 συγκέντρωσε πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ. Οι ερμηνευτές του ήταν μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα της μουσικής σκηνής της εποχής, μεταξύ των οποίων ο Μπόνο, ο Τζορτζ Μάικλ και ο Ντέιβιντ Μπόουι. Έκτοτε ηχογραφήθηκε άλλες δύο φορές, το 1989 και το 2004.

X.T.