Όλη η Αθήνα μια γκαλερί!

11.12.2014
Πάμε... γκαλερί; Αν κάποιος σας προτείνει μια τέτοια βόλτα μέσα στο Σαββατοκύριακο, δεχθείτε την ανεπιφύλακτα!

Διότι αυτό το Σαββατοκύριακο όλοι οι δρόμοι της Αθήνας (και της Θεσσαλονίκης) οδηγούν στην τέχνη - δηλαδή στην κοντινότερη γκαλερί. Τριάντα οχτώ γκαλερί, πάνω από 300 καλλιτέχνες, Ελληνες και ξένοι, και εκατοντάδες έργα τέχνης καλείται να εξερευνήσει το κοινό για ένα διήμερο, με οδηγό τη θετική διάθεση και ανά χείρας έναν χάρτη. Το σύνθημα για να ξεκινήσει αυτή η περιήγηση στο ελληνικό τοπίο των σύγχρονων εικαστικών τεχνών είναι δύο λέξεις: «Gallery Weekend». Τη σημαντική δράση που λαμβάνει χώρα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ), σε συνεργασία με την οργανωτική ομάδα της «Art-Athina».

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, 32 γκαλερί της Αθήνας και 6 της Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν την εκθεσιακή τους δραστηριότητα με διάθεση γιορτινή και διευρυμένο ωράριο. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στις εκθέσεις, ατομικές ή ομαδικές, από τους ίδιους τους καλλιτέχνες αλλά και από τους γκαλερίστες. Το «Gallery Weekend» αποτελεί μια ξεχωριστή δράση, γιατί προσφέρει στον επισκέπτη τη σπάνια ευκαιρία προσωπικής γνωριμίας και διαλόγου με τον καλλιτέχνη που βρίσκεται πίσω από το έργο.

Ετήσια γιορτή
Σκοπός των διοργανωτών είναι να καταστεί το «Gallery Weekend» μέσο επαφής της σύγχρονης τέχνης με ένα ευρύτερο κοινωνικό φάσμα και να εδραιωθεί η δράση ως μία ετήσια γιορτή που θα δίνει την ευκαιρία στο κοινό να ανακαλύψει την πιο ζωντανή καλλιτεχνική πλευρά των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας. «Θέλουμε να καταστεί αυτό το πολιτιστικό διήμερο θεσμός, όπως συμβαίνει σε πολλές πόλεις του κόσμου», αναφέρει η Γιάννα Γραμματοπούλου, πρόεδρος της ΠΣΑΤ και ιδιοκτήτρια της γκαλερί «Εκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου», ειδικότερα σε μια εποχή που η Ελλάδα διεκδικεί μία θέση στο προσκήνιο της διεθνούς εικαστικής σκηνής. Ο περίπατος των Γκαλερί αποτελεί ήδη δημοφιλή και καθιερωμένο θεσμό σε πόλεις όπως το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Βερολίνο, τη Μαδρίτη, τη Βουδαπέστη, το Λος Αντζελες κ.ά. Η ίδια στέκεται και στο γεγονός ότι «πρόκειται για συλλογική προσπάθεια. Η εποχή μας έχει ανάγκη τις συλλογικότητες», τονίζει.

Μια «μικρή όαση μέσα στην κατάσταση που βιώνουμε, μια ψυχική ανάταση» προσφέρει το «Gallery Weekend», σύμφωνα με τον Γιώργο Καρτάλο, αντιπρόεδρο της ΠΣΑΤ και ιδιοκτήτη της γκαλερί «Αγκάθι». «Βλέποντας ωραία έργα, απολαμβάνοντας τέχνη, με ενδιαφέρον και ουσία, αλλάζει αφενός η ψυχολογία του επισκέπτη, αφετέρου μαθαίνει. Γιατί ένας από τους ρόλους των γκαλερί είναι και η εκπαίδευση του κοινού». Αυτός ο εικαστικός περίπατος είναι κάτι «πολύ θετικό. Μακάρι να καθιερωθεί ως θεσμός και να γίνεται δύο φορές τον χρόνο, μία φορά το φθινόπωρο και μία καλοκαίρι», υπογραμμίζει η Αγγελική Αντωνοπούλου, ιδιοκτήτρια της γκαλερί «a.antonopoulou.art».

Πρόκειται για «κάτι πολύ ωραίο και πολύ καλό να συμβαίνει σε αυτή την εποχή. Βοηθάει τους ανθρώπους να χαρούν, να βγουν από το σπίτι και να δουν ωραία πράγματα», προσθέτει. «Αυτό είναι το ζητούμενο», υπερθεματίζει η Γ. Γραμματοπούλου. «Μέσα από την τέχνη σε περιόδους κρίσης νιώθουμε ανάταση, μπορούμε να έχουμε καλύτερη διάθεση κι έναν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων».

Η πολυφωνία των έργων, που θα παρουσιάζονται σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους που συμμετέχουν, τόσο σε εκφραστικά μέσα όσο και σε καλλιτεχνικές τάσεις, επιτρέπει στον επισκέπτη να αφουγκραστεί τον παλμό της ενεργού εικαστικής δημιουργίας. «Η κρίση που βιώνουμε δεν είναι μόνο θέμα οικονομικό. Είναι πρωτίστως πολιτικό και πολιτισμικό. Γι' αυτό θεωρώ ότι βοηθάει πολύ η παιδεία και ο πολιτισμός. Και σ' αυτό το Weekend οι επισκέπτες βλέπουν τέχνη, αλλάζουν παραστάσεις και εικόνες και παίρνουν κι άλλα μηνύματα», υποστηρίζει η Αγγ. Αντωνοπούλου.

Οι συμμετέχουσες αίθουσες τέχνης θα υποδεχτούν σε κλίμα γιορτής το φιλότεχνο κοινό το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου από τις 11.00 έως τις 18.00 και την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου από τις 11.00 έως τις 15.00. Οι επισκέψεις και η συμμετοχή του κοινού είναι δωρεάν. Για τη διευκόλυνση των επισκεπτών, η οργανωτική ομάδα του Gallery Weekend έχει εκδώσει έναν χάρτη της πόλης στον οποίο σημειώνονται οι χώροι τέχνης που συμμετέχουν, όπως και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκθέσεων που φιλοξενούν. Τον χάρτη θα προμηθεύονται δωρεάν οι επισκέπτες από τις γκαλερί. Ολες οι πληροφορίες βρίσκονται και στην ιστοσελίδα www.art-athina.gr. Η πολιτιστική εκδήλωση Gallery Weekend τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και των δήμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Από την Αμπράμοβιτς έως τον Φασιανό

Στο «Gallery Weekend» συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι χώροι τέχνης της Αθήνας, ιστορικοί αλλά και νεότεροι, και καλλιτέχνες, Ελληνες και ξένοι, σε ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις. Στη «μικρή βόλτα» που μας επιτρέπει ο περιορισμένος χώρος του εντύπου αναφέρουμε ενδεικτικά την Αίθουσα Τέχνης «Καππάτος», την AD Gallery, τον Εικαστικό Κύκλο, τη Zoumboulakis Galleries, The Blender Gallery, τη Skoufa Gallery, την Αίθουσα Τέχνης Τεχνοχώρος, την cheapart, την Artower Agora, την Gagosian Gallery, την Αίθουσα τέχνης Ρεβέκκα Καμχή, τη Μihalarias Art Space, την Can Christina Androulidaki Gallery, την Gallery «7», τη Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης, την Γκαλερί Ερση με ομαδικές εκθέσεις και καλλιτέχνες μεταξύ άλλων τους: Marina Abramovic, Μιχάλη Κατζουράκη, Γιώργο Λάππα, Πέγκυ Κλιάφα, Μίνα Βαλυράκη, Κώστα Βαρώτσο, Οπυ Ζούνη, Δημοσθένη Κοκκινίδη, Μιχάλη Μακρουλάκη, Pavlo, Κώστα Πανιάρα, Παύλο Σάμιο, Σωτήρη Σόρογκα, Βασίλη Σπεράντζα, Αλέκο Φασιανό, Μανώλη Χάρο, Νικ Αλεξίου, Βάσω Γκαβαϊσέ, Δανιήλ και Θανάση Τότσικα.

Ατομικές
Ατομικές εκθέσεις, μεταξύ άλλων, παρουσιάζουν οι: Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Σ. Γεωργιάδης), Kalfayan Galleries (Εμμ. Μπιτσάκης), Αγκάθι - Κartαλος (Αγγ. Αντωνόπουλος), Art Zone 42 (Hλ. Τσακμάκης), Bernier/Eliadis (Chr. Lohr), Γκαλερί Αργώ (Ντ. Γιαννοπούλου), Ελένη Κορωναίου Gallery (Chr. Michalis), Eleftheria Tseliou Gallerυ (Γ. Χατζημιχάλης), Elika Gallery (Βαγ. Γκόκα), Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα (Αλ. Σουρραπά Ζωφράφου), The Breeder (Μ. Γκιόκα), Εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου (Π. Γουλάκος), Περιτεχνών (Μ. Ραζή).

Στη Θεσσαλονίκη η Artis Causa Gallery (Μ. Αρφαράς και K. Mahrt), η Γκαλερί Λόλα Νικολάου (ομαδική έκθεση), η Donopoulos International Fine Arts (W. Hamm), η Nitra Gallery (ομαδική έκθεση), η Tsatsis Projects/Artforum (ομαδική έκθεση) και Zina Athanassiadou Gallery (ομαδική έκθεση) συμμετέχουν στο «Gallery Weekend».

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
[email protected]