Sold out όλες οι παραστάσεις της Ιλιάδας στο φεστιβάλ Santiago a Mi!

22.01.2015
Το Santiago a Mil, ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Αμερικής αλλά και του κόσμου, φιλοξένησε για τέσσερις παραστάσεις, -και οι 4 sold out- την παράσταση της ομάδας του Στάθη Λιβαθινού ΙΛΙΑΔΑ εγκαινιάζοντας ταυτοχρονα και ένα από τα μεγαλύτερα καινούργια θέατρα του Σαντιάγο, το θέατρο Corpartes, χωρητικοτητας 800 θέσεων.

Την παράσταση της Ιλιάδας παρακολούθησε ένα πολύ μεγάλο μέρος των ανθρώπων του θεάτρου της Χιλής αλλά και της Ευρώπης, μιας και το φεστιβάλ αυτό φιλοξενεί θέατρικά σχήματα αλλά και εθνικά θέατρα από όλον τον κόσμο. Ενδεικτικά φέτος συμμετείχαν οι Alvis Hermanis, Wim Vandekeybus, Emma Dante, Lemi Ponifasio, Marco Layera, οι Rimini Protokoll, η Volksbühne κ.α.

Στα πλαίσια του φεστιβάλ, ο Στάθης Λιβαθινός προσκλήθηκε να δώσει 2 masterclasses σε ηθοποιούς και σκηνοθέτες της Χιλής. Παράλληλα διοργανώθηκε Forum σκηνοθεσίας με θέμα το Αρχαίο Δράμα σήμερα με την συμμετοχή του Στάθη Λιβαθινού και του γνωστού σκηνοθέτη της Χιλής Ramon Griffero.

Μερικά λόγια από τις κριτικές γράφτηκαν:
“H Ιλιάδα του Ομήρου και του Λιβαθινού, τραγουδάει την ομορφιά του πολέμου. Αυτή την ομορφιά στην οποία τόσοι άντρες υποκύπτουν. Ο Λιβαθινός στηρίζει τη σκηνοθεσία του στην παντοδύναμη γλώσσα του Ομήρου, που τη σέβεται μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια και δεν κάνει λάθος: τα λόγια έχουν τέτοια δύναμη, που δεν χρειάζονται τα σπαθιά για να σκίσουν τον λαιμό. Το κείμενο, στις ελληνικές φωνές δεκαπέντε ηθοποιών, φέρνει απόλυτα εις πέρας αυτή την αποστολή και μας κάνει να καταλάβουμε γιατί ο Όμηρος είναι ο Όμηρος και γιατί, μετά από τόσους αιώνες, συνεχίζουμε να τον διαβάζουμε." Carolina Ojeda, Fundacion La Fuente.

"Άριστη σκηνοθεσία από όλες τις απόψεις. Η διδασκαλία των ηθοποιών, είναι απόλυτα προσαρμοσμένοι στις ανάγκες της άψογης και μελετημένης παράστασης η οποία φωτίζει το ιστορικό και το μυθολογικό πλαίσιο...Πάνω από 800 άτομα ήταν απορροφημένα απόλυτα σε αυτό που έβλεπαν στη σκηνή. 
Ερμηνείες εξαιρετικά υψηλού επιπέδου…Αναδημιουργία του επικού κλίματος που περιβάλλει ολόκληρη την παράσταση, με έναν ρυθμό τέλειο, με τέλειο συγχρονισμό ανάμεσα στους ρόλους των Θεών και των ανθρώπων, σε μια τέλεια αλληλεπίδραση." biobiochile.cl

Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ Santiago A Mil:
Το φεστιβάλ Santiago a Mil έχει πάρα πολλους φίλους στην Ευρώπη και στην Λατινική Αμερική αλλά και τεράστια απήχηση στο ευρύτερο κοινό και όχι μόνο. Από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του ήταν η Πίνα Μπαους , που χάρισε σε αυτό 2 από τις ωραιότερες παραστάσεις των τελευταίων χρόνων της ζωής της.

Το φεστιβάλ Santiago a Mil ξεκίνησε πριν από 22 χρόνια σαν ένα προσωπικό όραμα της ιδρύτριας του Carmen Romero, που μέχρι σήμερα είναι και η καλλιτεχνική του διευθύντρια. Σκοπός του να φέρει το καλό θέατρο, την μουσική και τον χορό στην πόλη του Σαντιάγο για δύο βδομάδες, ενώνοντας έτσι όλες τις περιοχές και τους κατοίκους της τεράστιας πόλης με ένα κοινό καλλιτεχνικό γεγονός. Ένα μεγάλο κομμάτι του φεστιβάλ γίνεται σε δημόσιους χώρους και δωρεάν, έτσι ώστε να μπορούν να το παρακολουθησουν και άνθρωποι που ίσως δεν έχουν ξαναδει θέατρο ή δεν διαθέτουν τα μέσα να πληρώσουν. Ενδεικτικά η παράσταση της Αριάν Μνούσκιν, λίγα χρόνια πριν, παίχτηκε σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό.

Μέσα σε αυτά τα 22 χρόνια το Φεστιβάλ κατάφερε να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Χιλή, φτιάχνοντας παραρτήματα σε νομούς και πόλεις της χώρας που έως τότε δεν είχαν επαφή με τις τέχνες, μιας και το Σαντιάγο, όπως άλλωστε και η Αθήνα, συγκεντρώνει το μεγαλυτερο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας.