Είδαμε τον Γύρο του Κόσμου σε 80 Ημέρες [και ταξιδέψαμε στις... πλατφόρμες]

19.10.2015
«Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες», το θρυλικό μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν, παίρνει σάρκα και οστά στην παιδική σκηνή του Μεγάρου Μουσικής και μεταμορφώνεται σ’ ένα συναρπαστικό περιπετειώδες ταξίδι!

Εμείς παρακολουθήσαμε αυτήν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράσταση υπό την ευρηματική σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη και πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε από την πρωτοτυπία, την φρεσκάδα, την απλότητα και το μοναδικό στήσιμό της που συνδυάζει ζωντανή μουσική με διαδραστικές βιντεοπροβολές και κινούμενες πλατφόρμες που μεταφέρουν τους ταξιδιώτες-θεατές από το Λονδίνο στην Καλκούτα και από το Χονγκ Κονγκ στο Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη!

Η Τατιάνα Λύγαρη είχε την ευτυχία να έχει στα χέρια της τη νέα θεατρική διασκευή του Γιώργου Γαλίτη, μία διασκευή εμποτισμένη με το αγγλικό χιούμορ και το ευαίσθητο, συχνά εύθυμο πνεύμα του μυθιστορήματος, την οποία και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο προκειμένου να μας ταξιδέψει σε ήθη και παραδόσεις άλλων πολιτισμών και να εξυμνήσει την εφευρετικότητα, την αίσθηση της τιμής και του δικαίου, αλλά και την αφοσίωση στην επίτευξη των στόχων μέσω της κινητοποίησης όλων των εσωτερικών μας δυνάμεων.

Εξαιρετική πραγματικά η μουσική του Μηνά Ι. Αλεξιάδη που ερμηνεύεται ζωντανά από μουσικούς του συγκροτήματος Vice Versa με ποικιλία οργάνων που αποδίδουν διαφορετικά μουσικά στιλ και ιδιώματα από όλο τον κόσμο σε συνδυασμό με ευφάνταστες χορογραφίες.

Οι ηθοποιοί της παράστασης έδωσαν πραγματικά τους καλύτερούς τους εαυτούς. Τις εντυπώσεις έκλεψε – όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο- ο Γιώργος Κοψιδάς στον ρόλο του ακριβή, λεπτολόγου, τελειομανή και εσωστρεφή Φιλέα Φογκ. Η ερμηνεία του ήταν αγέρωχη, ατσαλάκωτη και ταυτίστηκε απόλυτα με τον χαρακτήρα του Ιούλιου Βερν, όπως αυτός διαγράφεται από το βιβλίο. Αυτό ωστόσο, τον έκανε στα μάτια των παιδιών λίγο απόκοσμο και απόμακρο. Γι΄αυτό και στην τελική υπόκλιση ήταν έξοχη η σύλληψη να μας χαρίσει έναν απολαυστικό χορό, ένα χορό που αυτόματα τον έβαλε στις καρδιές όλων…

Ο Γιάννης Διαμαντής ήταν εξαιρετικός σ΄όλους του ρόλους που ερμήνευσε, με αποκορύφωμα αυτόν του Συνταγματάρχη Σταμπ. Η ερμηνεία του ήταν ξεκαρδιστική και άφησε στην παράσταση το δικό της στίγμα. Πολύ καλός και ο Δημήτρης Διακοσάββας στους πολλαπλούς του ρόλους, ιδίως σ΄αυτόν του Κινέζου πωλητή. Η Στέφη Πουλοπούλου στον ρόλο του Πασπαρτού ήταν καλή, αν και θα περιμέναμε μία ερμηνεία λίγο πιο μπριόζικη και δυναμική.

Καλύτερη στιγμή της παράστασης; Η επίσκεψη του Φιλέα Φογκ στην Αμερική, μία ξεκαρδιστική στάση γεμάτη καυστικό χιούμορ, που διαγράφει με εξαιρετικά έξυπνο τρόπο τον αμερικανικό τρόπο ζωής.

Τελικά αξίζει να δείτε την παράσταση αυτή με τα παιδιά σας; Επιβάλλεται θα λέγαμε, καθώς μέσω της παράστασης αυτής, η πιο αγαπημένη και πολυδιαβασμένη περιπέτεια του Ιούλιου Βερν απογειώνεται και μετουσιώνεται σε ιδανικό ερέθισμα για την παιδική φαντασία….

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]