Γυναίκες - αράχνες καταδικασμένες να... γνέθουν στο Κακογιάννης

05.02.2015
ARACHNEES, δύο απροσδιόριστα πλάσματα, μισές γυναίκες-μισές αράχνες, είναι κλεισμένα μέσα σ’ ένα περιορισμένο χώρο, απομονωμένο από το φως και τη ζωή, καταδικασμένα να γνέθουν μέχρι την αιωνιότητα, καθισμένα πάνω σε έναν πάγκο, βαριεστημένα και εξουθενωμένα προσπαθούν με δυσκολία να ξαναρχίσουν το έργο τους.

Όμως, ένα παράθυρο - μία διαφυγή; - καλυμμένο με ένα πέπλο, αλλά ίσως ανοιχτό προς ένα άπειρο ακόμα άγνωστο, επιβάλλεται σταδιακά στο βλέμμα τους…

Η παράσταση εμπνέεται κυρίως από το μύθο της Αράχνης και από την ποιητική της γυναικείας ύφανσης στην Αρχαία Ελλάδα, και συνδέεται στη συνέχεια με τους συμβολιστές του τέλους του 19ου αιώνα - κυρίως τους Βέλγους Μaurice Maeterlinck και Fernand Khnopff- στα έργα των οποίων οι μορφές κυρίως υπονοούνται και καλύπτονται από ένα μυστήριο.

Στο «Arachnées» συναντάμε κάποια από τα αγαπημένα θέματα του Maeterlinck: τον εγκλεισμό, την αναμονή, την αδυναμία, το μοιραίο του πεπρωμένου. Η παράσταση διατρέχεται από ένα αφηγηματικό νήμα που γράφτηκε αρχικά στο χαρτί. Η χορογραφία εμμένει στη μουσικότητα της κίνησης και εμπνέεται από το γερμανικό εξπρεσιονιστικό χορό.

Συντελεστές:

Σύλληψη, χορογραφία και ερμηνεία : Μαρία Γιάνναρου

Συνεργασία και ερμηνεία : Μαίρη Παρδαλάκη

Κουστούμια : Katia Theurin

Μουσική : M. Marais, D. Scarlatti, J. F. Telemann, T. Merula, C. Francesco, G. F. Haendel, A. Vivaldi

Φωτογραφίες: Jessy Rakotomanga, Λίνα Παρδαλάκη

Info:

Παρασκευή 6, Σάββατο 7 & Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015, στις 21:30

ARACHNEES Χοροθέατρο

Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Αίθουσα Black Box

Διάρκεια: 55’

Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό

10€ Μαθητικό /Φοιτητικό / Νεανικό (έως 26 χρονών)/ Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου) / Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ) / Κάτοχοι Κάρτας Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών/ ΟΛΜΕ / ΟΙΕΛΕ / ΑμΕΑ / Άνω των 65

7€ για κατόχους κάρτας επαγγελματιών χορογράφων-χορευτών

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570