Μετάβαση στο μέλλον: Τέχνη από τη Νέα Γενιά της Ιαπωνίας

12.02.2015
Η έκθεση «Μετάβαση στο μέλλον: Τέχνη από μια Νέα Γενιά της Ιαπωνίας», που επικεντρώνεται στην τέχνη που παράγεται στην Ιαπωνία στις αρχές του 21ου αιώνα, φιλοξενείται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από 21 Φεβρουαρίου μέχρι 14 Απριλίου 2015.

Η έκθεση προβάλλει την δουλειά έντεκα νέων καλλιτεχνών της Ιαπωνίας που επί του παρόντος προσελκύουν αρκετά την προσοχή. Η δεκαετία του 90’ βίωσε μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομική και πολιτική τάξη πραγμάτων και πολλοί άνθρωποι ανταποκρίθηκαν σε αυτές τις αλλαγές με την απομάκρυνσή τους από τα πιο σημαντικά θέματα και την επικέντρωση της προσοχή τους σε πιο μικρούς και πιο προσωπικούς τομείς της ζωής, επανεξετάζοντας επί της ουσίας το έδαφος κάτω από τα δικά τους πόδια. Στην σύγχρονη τέχνη επίσης, έχει αναπτυχθεί μια παγκόσμια τάση οι καλλιτέχνες να ενδιαφέρονται περισσότερο για την καθημερινή ζωή και να επικεντρώνονται στην έκφραση πολύ προσωπικών αντιλήψεων και συναισθημάτων.

Αυτή η έκθεση παρουσιάζει πίνακες, γλυπτά, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και βίντεο έντεκα Ιαπώνων καλλιτεχνών οι οποίοι ανταποκρίνονται με παρόμοιο τρόπο στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο κόσμος. Αντλούν τα θέματά τους από το άμεσο περιβάλλον τους και παράγουν τέχνη η οποία αντικατοπτρίζει με έντονο τρόπο την δική τους προσωπική πραγματικότητα. Η δουλειά τους έχει πλούσιο οπτικό αντίκτυπο και αποκαλύπτει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την διαδικασία κατασκευής πραγμάτων. Ελπίζουμε ότι αυτή η έκθεση θα επιτρέψει στους θεατές να βιώσουν την φρεσκάδα και την ζωντάνια της σύγχρονης ιαπωνικής τέχνης και ταυτόχρονα θα παράσχει μια ευκαιρία για ανανεωμένη σκέψη και συζήτηση σχετικά με τον θεμελιώδη αντίκτυπο και το νόημα της τέχνης.

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ: Atsushi Fukui, Satoshi Hirose, Maywa Denki, Tomoyasu Murata, Tetsuya Nakamura, Katsuhiro Saiki, Masafumi Sanai, Yoshihiro Suda, Tabaimo, Nobuyuki Takahashi, Miyuki Yokomizo.