Η Ρέα Γαλανάκη επανέρχεται με Άκρα... Ταπείνωση

01.04.2015
Με την Άκρα Ταπείνωση επιστρέφει η Ρέα Γαλανάκη στα λογοτεχνικά δρώμενα μέσω των εκδόσεων Καστανιώτη. Αθήνα, Φεβρουάριος 2012: µια πόλη στις φλόγες, µια κοινωνία σε σπαραγµό, δυο γυναίκες στην κόλαση. Μια πρώην φιλόλογος και µια πρώην ζωγράφος, που βρίσκονται να συγκατοικούν σε έναν «ξενώνα» του υποβαθµισµένου κέντρου, βγαίνουν κρυφά στις διαδηλώσεις.

Η λοξή µατιά τους εισδύει –µε τον δικό της τρόπο– στην αόρατη πλευρά των βίαιων συγκρούσεων. Πανικοβάλλονται, χάνονται µέσα στη δική τους πόλη, χωρίς όµως να χάσουν την προσωπική τους αίσθηση πραγµάτων.

Επιστρέφοντας είναι πιο κοντά στην ανέφικτη Ιθάκη. Ο αναρχικός γιος της µιας, ο χρυσαυγίτης µιας τρίτης που τις φροντίζει, µια νεαρή µετανάστρια και το παιδί της, ο γιατρός και η κοινωνική λειτουργός, τα φαντάσµατα ενός ετοιµόρροπου αθηναϊκού σπιτιού και οι νεοάστεγοι διασταυρώνονται µε ποικίλους τρόπους µαζί τους είτε στη σπαρασσόµενη πόλη είτε λίγο αργότερα…

Σ’ αυτό το ανθρωποκεντρικό πολιτικό µυθιστόρηµα, η απερχόµενη γενιά του Πολυτεχνείου ανοίγει τον δύσκολο, τον αναγκαίο, αν όχι και µοιραίο διάλογό της µε τις σηµερινές εξεγέρσεις, µε τα εµβληµατικά γεγονότα, µε την ανατροπή της ζωής τα τελευταία χρόνια, µε τη µνήµη αλλά και µε την Άκρα Ταπείνωση του άστεως.

ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015