Μπήκαμε στην πρόβα του Beltegez στο Elaiώνας Festival [photos]

25.04.2015
Κάθε φορά που βρισκόμαι στο κοινό των παραστάσεων τους, δεν τους θαυμάζω από το πρώτο κιόλας λεπτό για τις ικανότητες τους στο χορό και τα ακροβατικά αλλά γιατί ανεβάζουν παραστάσεις που μας προβληματίζουν για πολύ καιρό κι αυτό είναι που τους κάνει πολύ σημαντικούς.

Κάθε φορά που βρισκόμαι στο κοινό των παραστάσεων τους, δεν τους θαυμάζω από το πρώτο κιόλας λεπτό μόνο για τις ικανότητες τους στο χορό και τα ακροβατικά αλλά κυρίως γιατί ανεβάζουν παραστάσεις που μας προβληματίζουν για πολύ καιρό κι αυτό είναι που τους κάνει πολύ σημαντικούς. Από μικρές σκηνές και φεστιβάλ μέχρι το Ηρώδειο, το χειροκρότημα είναι ακατάπαυστο κι εξελίσσονται συνεχώς ανεβάζοντας τον πήχη και περνώντας σε ακόμα δυσκολότερες πίστες.

Η ομάδα Κι όμως κινείται έχει καταφέρει να μπλέξει το χώρο της επιστήμης με εκείνον της τέχνης σε απόλυτη αρμονία χωρίς να παρουσιάζουν κάτι πολύπλοκο χωρίς ουσία κάτι το οποίο έχουν δείξει και στις συνεργασίες τους με τον εξαιρετικό Δημήτρη Αποστολάκη των Χαίνηδων ("Σωματίδιο του Θεού", "Purgatorio") και στα δικά τους έργα. Πραγματικά σου προκαλεί μεγάλη χαρά το γεγονός ότι σε μία χώρα που ο χορός δεν έχει την απαραίτητη οικονομική στήριξη και πολλές φορές αξιολογοι καλλιτέχνες ετοιμάζουν βαλίτσες για το εξωτερικό ή αγακάζονται να κάνουν εκπτώσεις, υπάρχουν κάποιοι που επιμένουν και αντιστέκονται κάνοντας κατά κάποιο τρόπο τη δική τους μικρή, επανάσταση επι σκηνής.

“Σύμφωνα με το σενάριο της κοσμολογίας του σήμερα, πριν 14 δισεκατομμύρια χρόνια έγινε το Big bang, δημιουργήθηκε ο χώρος και ο χρόνος, το φως που βλέπουμε, αυτό που δε βλέπουμε και οι δυνάμεις. Το φως πάγωσε, η εσωτερική του κίνηση περιορίστηκε και εμφάνισε την ύλη.

Κι αυτή, λόγω μιας ελάχιστης ανομοιομορφίας στην κατανομή της,άρχισε να στριφογυρίζει,μέσα σ΄ένα πλέγμα δυνάμεων κι έγιναν τα αστέρια. Κι αυτά κατάκαψαν τα υλικά τους και μετά τα σκόρπισαν κι έγιναν κι άλλα αστέρια. Κι αυτά κατάκαψαν τα υλικά τους και μετά τα σκόρπισαν κι έγιναν κι άλλα αστέρια και από τα περισσεύματά τους, πλανήτες. κι αυτά κατάκαψαν τα υλικά τους ....

Τη στιγμή της κατάρρευσής τους,τα πιο μεγάλα από αυτα,δημιούργησαν, όλα αυτά τα σπάνια και πολύτιμα υλικά, που είναι απαραίτητα για να γίνουμε εμείς.”

Αυτό είναι ένα μικρό απόσπασμα από το κείμενο της παράστασης τους “Beltegez” που επιστρέφει στο Elaiώνας Festival στο θέατρο Ακαδημίας Πλάτωνος και πρόκειται για μία αντιπαραβολή της έκρηξης ενός αστεριού με την κοινωνική έκρηξη. Λίγο πριν την πρεμιέρα, μπήκαμε σε μία από τις πρόβες τους και οι παραπάνω φωτογραφίες είναι κάποια από αυτά που είδαμε και μετράμε αντίστροφα για το τρίτο κουδούνι.

Φωτογραφίες/ επιμέλεια: Κική Παπαδοπούλου

*Info:

Elaiώνας Festival- Θεάτρο Ακαδημία Πλάτωνος, Μαραθωνομάχων 8

Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Απριλίου

Ώρα έναρξης: 21:00

Εισιτήριο: 10 ευρώ

Site των Κι όμως κινείται