Πήγαμε με τα παιδιά στο Big Bang [το μουσικό φεστιβάλ της Στέγης]

11.05.2015
Με παιδιά κάθε ηλικιών, από βρέφη στα καροτσάκια τους μέχρι παιδιά στην προεφηβεία, πλημμύρισε ο χώρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε με αφορμή τα πρωτοποριακά ακούσματα του Big Bang, του μουσικού παιδικού φεστιβάλ που φιλοξενήθηκε στους χώρους της

Δεκάδες μικροί φίλοι και μαζί τους και εμείς σπεύσαμε στις εκδηλώσεις του και πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε όχι μόνο από το επίπεδο οργάνωσης, αλλά και από τα ποικίλα ερεθίσματα που δίνονταν επί δύο ημέρες στα παιδιά. Ο πολυτελής χώρος της Στέγης σεβάστηκε απόλυτα το κοινό που προσκάλεσε και απέκτησε άλλο χρώμα, καθώς μεταμορφώθηκε σ’ ένα μουσικό λαβύρινθο με μια πλατιά γκάμα ακουσμάτων, από όπερα για βρέφη μέχρι τζαζ και από ηχητικές κατασκευές μέχρι έθνικ ήχους.

Μέσω συναυλιών, ηχητικών εγκαταστάσεων και εργαστηρίων, μουσικοί από διαφορετικά είδη και στυλ προσπάθησαν να βρουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος παρουσίασης της μουσικής τους σε παιδιά και σίγουρα η πρωτότυπη αυτή «ανταλλαγή» απόψεων ήταν άκρως ουσιαστική και εποικοδομητική, καθώς τα παιδιά συμμετείχαν αυθόρμητα στον ανοιχτό αυτό διάλογο που στήθηκε.

Εμείς σας παρουσιάζουμε ενδεικτικά τρεις από αυτές:

Το εικοσάλεπτο εξαιρετικά ενδιαφέρον «Ψηλά στα βουνά» των Hanne Dieserud και Christina Lindgren, ένα μουσικό θέατρο για πολύ μικρά παιδιά (0 – 3 ετών) που έλαβε χώρα μέσα σ' ένα μεγάλο εντυπωσιακό αντίσκηνο που είχε στηθεί για τις ανάγκες της παράστασης. Πρωταγωνίστρια μία ανατολίτισσα κοπέλα που τραγουδούσε σε μία γλώσσα …οικουμενική παίζοντας εβραϊκή άρπα και διάφορα αυτοσχέδια είδη κρουστών. Μέσα το μουσικό αυτό παιχνίδι ήχων και κινήσεων, η κοπέλα μάς «οδήγησε» σε ένα ταξίδι περιπετειώδες, ψηλά στα βουνά, εκεί όπου συναντήσαμε κοπάδια ζώων και ακούσαμε τους ήχους της φύσης. Τα μωράκια βίωσαν την απόλυτη… μαγεία.

Τις εντυπώσεις μας, όμως, έκλεψε και η παράσταση της Πορτογαλίδας Joana Sá, «Μέσα στο μυαλό, τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο». Πρόκειται για έναν τρομερά πρωτότυπο εσωτερικό μονόλογο για ημι-προετοιμασμένο πιάνο, με συνοδεία από καμπάνες και σειρήνες, ένα toy piano, πετάλια θορύβων, κινητά τηλέφωνα, video animation και φωνή. Η Joana Sá έστησε με το δικό της τρόπο μία μοναδική μουσική περφόρμανς που αποτελεί ταυτόχρονα και τροφή σκέψης για τους μικρούς θεατές, καθώς ενεργοποίησε πολλές από τις αισθήσεις τους ταυτόχρονα και αποτέλεσε ένα ευχάριστο διαφορετικό ξάφνιασμα….

Πιο αδύναμη, η παράσταση που έστησε ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος «Μυρίστε τη μουσική». Και λέμε πιο αδύναμη, γιατί ενώ στήθηκε γύρω από μια πολύ πρωτότυπη ιδέα, τελικά η παράσταση δεν λειτούργησε αμφίδρομα με το νεαρό κοινό. Με την τρομπέτα, το φλικόρνο, τα ηλεκτρονικά εφέ και μυρωδιές από την ελληνική ύπαιθρο, ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος αυτοσχεδίασε, ενώ τα παιδιά μπορούσαν να επιλέγουν κάποιες μυρωδιές από κάποια κουτάκια μπροστά τους ανάλογα με τη μουσική που ακούγανε κάθε φορά. Αυτό το «πείραμα» θα είχε ένα τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα αν υπήρχε η σωστή καθοδήγηση του κοινού….

Τελικά άξιζε να επισκεφθεί κάποιος το Big Bang; Σίγουρα, καθώς σπάνια τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να έρθουν αντιμέτωπα με τόσα πολλά μουσικά ερεθίσματα, προσεκτικά στημένα στα δικά τους μέτρα και σταθμά. Ελπίζουμε και στο μέλλον να δούμε και πολλές άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις και φεστιβάλ.

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]