Για γέλια και για κλάματα: Τουρίστες πηδάνε κάγκελα για να μπουν στο Ναό!

08.10.2015
Αυτό και αν είναι απίστευτο… Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα είναι κλειστός για το κοινό λόγω συνταξιοδότησης δύο εκ των φυλάκων του! Έτσι, Ελληνες και ξένοι τουρίστες έρχονται αντιμέτωποι με την καγκελόπορτα, έχοντας κάνει πριν δεκάδες χιλιόμετρα, καθώς ο ναός υψώνεται στα 1.130 μέτρα, στο κέντρο της Πελοποννήσου, πάνω στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας και βρίσκεται 14 χλμ. νότια της Ανδρίτσαινας στις Βάσσες Φιγαλείας.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι επισκέπτες που τελικά πηδούν από την κλειστή καγκελόπορτα προκειμένου να δουν από κοντά αυτό το μοναδικό μνημείο της Αρχαιότητα, ενώ συχνά εξαιτίας αυτού σημειώνονται μικροτραυματισμοί.

To life.gr ήλθε σε επαφή με τον φύλακα του ναού που συνταξιοδοτήθηκε, κ. Ντίνο Παπαπαναγιώτου, και ο ίδιος μας επιβεβαίωσε τα προαναφερθέντα. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «πλέον, λόγω έλλειψης προσωπικού, ο ναός είναι ανοιχτός τις καθημερινές μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι, ενώ το Σαββατοκύριακο είναι κλειστός! Αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους τουρίστες που κάνουν δεκάδες χιλιόμετρα, προκειμένου να δουν το ναό και τελικά βρίσκονται μπροστά σε κλειστές… πόρτες. Το πρόβλημα αυτό γίνεται μεγαλύτερο λόγω του απομακρυσμένου σημείο που βρίσκεται ο ναός, καθώς θα πρέπει να επαναλάβουν ένα μακρύ και κουραστικό ταξίδι προκειμένου να τον πετύχουν… ανοιχτό».

Επίσης, μας επιβεβαίωσε το γεγονός πως «δεν είναι λίγες οι φορές που οι επισκέπτες πηδούν - και μάλιστα πολλές φορές τραυματίζονται- την καγκελόπορτα και περιφέρονται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο χωρίς καμία επίβλεψη γεγονός που είναι πολύ επικίνδυνο για το ίδιο το μνημείο, καθώς κανείς δεν ξέρει αν παίρνουν κάτι μαζί τους ή αν προκαλούν φθορές στο μνημείο». Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν; Ο κ. Παπαπαναγιώτου τόνισε πως «πρέπει άμεσα να προσληφθεί εποχιακό προσωπικό, καθώς τώρα τη δουλειά του φύλακα, εκτελούν κάποιοι εργατοτεχνίτες τελείως…προσωρινά».

Σημειώστε πως ο συγκεκριμένος ναός ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. (420-410 π.Χ;) και αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα. Το μνημείο αυτό, ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1986. Τμήμα της ζωφόρου του ναού αποσπάστηκε το 1814 και εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Καμπανάκι από ΠΕΥΦΑ
Η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, επισημαίνοντας το πρόβλημα της ασφάλειας του μνημείου που βρίσκεται πλέον σε άμεσο κίνδυνο, αλλά και γενικότερα την ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού φύλαξης σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους ανά την επικράτεια.

Η Ενωση ζητά να λυθεί το ζήτημα επειγόντως, είτε με προσλήψεις είτε με κινητικότητα προσωπικού, καθώς μεσολαβεί ένα πεντάμηνο (έως τον Απρίλιο του 2016) που οι ελλείψεις προσωπικού θα καταστήσουν πολλά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους μη επισκέψιμους.