Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17: Καιρός να τη γνωρίσετε

29.10.2015
Τέσσερις νέοι καλλιτέχνες συμπράττουν ερευνώντας τις συνθήκες που οδηγούν έναν νέο άνθρωπο να αντιστέκεται και να επαναστατεί με κάθε κόστος.

"Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17": Παιδί προσφύγων από την Ιωνία, η Αθηνά Χατζηεσμέρ ή Εσμερίδου γεννήθηκε(1927) και έζησε στον Ταύρο. Μαχόμενη ενάντια στους Ναζιστές κατακτητές οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και αγωνιζόταν για μια ελεύθερη Ελλάδα. Στις 2 Οκτωβρίου 1944, στα 17 της χρόνια, και, αφού βασανίστηκε για να καταδώσει τους συναγωνιστές της, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Οι αναμνήσεις, οι σκέψεις, οι αντιφάσεις, οι αισθήσεις, οι μουσικές γίνονται εφαλτήριο για να παρακολουθήσουμε τις άχρονες στιγμές που συνθέτουν το ψυχικό και το πνευματικό τοπίο της Αθηνάς Χατζηεσμέρ.

Ένα σώμα που έχει υποστεί βασανισμό και επανατοποθετείται στον χώρο και στον χρόνο.

Ένα πνεύμα που ανατροφοδοτείται και δυναμώνει με το όραμα της απελευθέρωσης:

« Έρχεται η απελευθέρωση, σιμώνει! Και τότε στα γαλάζια ταμπελάκια των δρόμων θα μπουν τα ονόματα των δικών μας ηρώων. Οδός Ηλέκτρας Αποστόλου, οδός Νικόλαου Σουκατζίδη, οδός Γιάννη Ιωακείμίδη ετών 17. Και σαν περάσει λίγος καιρός ακόμη, θ’ αλλάξουν κι αυτά μαζί μ’ ολάκερο τον κόσμο. Ανάγκη για ήρωες δε θα υπάρχει πια. Τα παιδιά θα παίζουν μπάλα στη συμβολή των δρόμων ευτυχίας και λαού.»

Τον ομώνυμο ρόλο θα ερμηνεύσει η Ηλιάνα Μαυρομάτη, μαζί της στη σκηνή και ο μουσικοσυνθέτης Ισίδωρος Πάτερος.

Το έργο υπογράφει η Θαλλασιά Αντωνοπούλου.

Η Αθηνά Χατζηεσμέρ, γεμάτη αγάπη για την πατρίδα και περηφάνια για τον αγώνα που υπηρετούσε, στάθηκε σύμβολο πίστης και σεβασμού σε μια εποχή που οι εθνοπροδότες συνεργάτες των κατακτητών είχαν εξαπολύσει άγριο κυνηγητό ενάντια στα αγωνιζόμενα νιάτα της Ελλάδας μαζί και στους ΕΠΟΝίτες Ταυριώτες, των οποίων ήταν μέλος.

Λίγες μέρες μετά την εκτέλεσή της, τα γερμανικά στρατεύματα αποχωρούσαν από την Ελλάδα, ο φασισμός όμως δεν είχε ηττηθεί..

Κείμενο: Θαλασσιά Αντωνοπούλου

Σκηνοθεσία: Φαίδρα Σούτου, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Ισίδωρος Πάτερος

Δραματουργική επεξεργασία: Η ομάδα

Επιμέλεια κίνησης: Φαίδρα Σούτου

Ερμηνεύουν: Ηλιάνα Μαυρομάτη, Ισίδωρος Πάτερος

Φωτογραφίες: Μυρτώ Κουτούλια

Info:

Πρώτη παράσταση: Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Τελευταία παράσταση: Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή στις 20:15μμ, Σάββατο στις 19:00 & στις 21:30 & Κυριακή στις 7:00 μμ

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: (12,00€)

Κάθε Σάββατο απόγευμα γενική είσοδος: (8,00€)

Διάρκεια: 80’

Χώρος: Σκηνή Black Box - θέατρο Επί Κολωνώ

Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός

τηλ. 210 5138067