Υποβρύχιες απελπισμένες φιγούρες προσφύγων κόβουν την ανάσα [photos]

18.02.2016
Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο σύγχρονης τέχνης της Ευρώπης είναι γεγονός. Ονομάζεται Atlantico, βρίσκεται στο Lanzarote στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας και είναι πραγματικά μοναδικό, καθώς διαθέτει εκθέματα, αλλά και μια σειρά από γλυπτά που κατασκευάστηκαν 12 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού!

Όλα τα εκθέματα είναι προσβάσιμα στους δύτες και τους παρατηρητές μέσα από βάρκες με γυάλινο πάτο. Σήμερα, παρουσιάζει την πρώτη φάση γλυπτών του διεθνούς φήμης γλύπτη Jason deCaires Taylor, ενώ η ολοκλήρωση των εργασιών αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2016.

Τελικός στόχος; 10 υποβρύχιες γκαλερί!

Η υποβρύχια αυτή σειρά του deCaires κόβει την ανάσα, καθώς οι τσιμεντένιες φιγούρες εκπροσωπούν τους απελπισμένους πρόσφυγες που χάνονται καθημερινά στις θάλασσες της Μεσογείου, τους τουρίστες που βγάζουν φωτογραφίες selfies, αλλά και φανταστικούς υβριδικούς ανθρώπους και φυτά που προέρχονται από την πανίδα και τη χλωρίδα του Lanzarote.

Με την πάροδο του χρόνου τα έργα αυτά θα μεταμορφωθούν και θα αποικηθούν από την τοπική θαλάσσια ζωή. Κι αυτό γιατί, οι σχηματισμοί αυτοί των γλυπτών είναι προσαρμοσμένοι να ταιριάζουν στην ενδημική θαλάσσια ζωή. Το μουσείο έχει κατασκευαστεί με τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών με ουδέτερο pH, όπως και ειδικά σχεδιασμένο για τη θάλασσα τσιμέντο, κατασκευές από ανοξείδωτο ατσάλι, γυαλί, ινών και νηματοποιημένες ράβδους.