Angèle Dubeau: Νίκησε τον καρκίνο του μαστού παίζοντας... βιολί! [συνέντευξη]

29.02.2016
Μία από τις διασημότερες δεξιοτέχνες του βιολιού της εποχής μας, η 53χρονη σήμερα Angèle Dubeau, συναντά μία από τις σημαντικότερες γυναικείες ορχήστρες εγχόρδων, τη La Pieta, σε μια εκπληκτική συναυλία μόνο από γυναίκες για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας για τη γυναίκα.

Η Angèle Dubeau έχει ήδη συμπληρώσει μια εξαιρετική σταδιοδρομία 39 ετών. Έχει παίξει στις μεγαλύτερες διεθνείς σκηνές, σε πάνω από σαράντα χώρες και η πορεία της στον κόσμο της μουσικής παραμένει απαράμιλλη.

Είναι επίσης μια γυναίκαι που έχει αφηγηθεί μέσα από τη μουσική της πολλές φορές την μάχη που έδωσε με τον καρκίνο του μαστού, παροτρύνοντας τις γυναίκες να βρουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν αντίστοιχες δοκιμασίες.

Στην ηλικία των 15 απέκτησε ένα Premier Prix στο βιολί (που ισοδυναμεί με μεταπτυχιακό στη μουσική) και στα 16 της, ένα Premier Prix στη Μουσική Δωματίου, πάντα στο Conservatoire de Musique de Montréal. Συνέχισε τις σπουδές της στο Juilliard School of Music της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια στο Ωδείο του Βουκουρεστίου.

Έχει κερδίσει πολλούς επαίνους και πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία κατά τη διάρκεια της σπουδαίας καριέρας της. Το 1997 η Angèle Dubeau ίδρυσε την La Pietà, μια αποκλειστικά γυναικεία ορχήστρα εγχόρδων. Πεπεισμένη για την ανάγκη εισαγωγής της κλασικής μουσικής σε ένα ευρύτερο κοινό, ήταν πρωτοπόρος στον αγώνα για την ένταξη τέτοιου είδους συναυλιών στο πρόγραμμα των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών του Καναδά. για πάνω από 20 χρόνια.

Το 1995 ίδρυσε και από τότε διευθύνει το δημοφιλές Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής στο Mont Tremblant. Η Angèle Dubeau συνεχίζει τη λαμπρή της καριέρα και παραμένει στην κορυφή των πωλήσεων κλασικής μουσικής στη Βόρεια Αμερική με πάνω από 500 000 άλμπουμ. Είναι Ιππότης του Τάγματος του Κεμπέκ (Ordre national du Québec) και Αξιωματούχος του Τάγματος του Καναδά (Officer of the Order of Canada). Η Angèle Dubeau παίζει με το βιολί Στραντιβάριους του 1733 ονόματι “Des Rosiers”.

Λίγο πριν την εμφάνισή της στο Παλλάς την Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μαρτίου, απάντησε σε μερικές ερωτήσεις μας για τη πορεία της, τις συμβουλές στους νέους καλλιτέχνες και τον... λόγο για να ζει:

Πότε αποφασίσατε να αφιερωθείτε στο βιολί:
Είμαι το νούμερο 7 σε μια οικογένεια με 8 παιδιά! Όλοι παίζαμε μουσική, εκτός από τους γονείς. Ήμουν πολύ χαρούμενη που άρχισα το βιολί στα 4 χρόνια μου. Ήταν επίσης η στιγμή που σταμάτησα να παίζω με τις κούκλες μου. Θυμάμαι ότι φιλούσα για καληνύχτα το... βιολί μου, κάθε βράδυ!


Είχατε κάποια σημαντική μορφή-δάσκαλο-μέντορα στη ζωή σας που να σας επηρέασε τόσο ώτσε να σαν καθορίσει, αλλάζοντας το μονοπάτι της εξέλιξής σας;
Ήμουν τυχερή. Είχα πραγματικά καλούς καθηγητές: Τον Πατέρα Brunelle που μου έμαθε το πιο βασικό πράγμα, το οποίο είναι να διασκεδάζεις όταν παίζεις μουσική. Τελείωσα το Conservatoire στο Μόντρεαλ του Καναδά, πήρα το Master στα 15 και κατόπιν φοίτησα στο Juilliard School στη Νέα Υόρκη κοντά στην Dorothy DeLay και εν τέλει πήγα στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας για να μελετήσω κοντά στον Stefan Ghiorghiu.

Πως προσεγγίζετε τον κόσμο της διεθνούς μουσικής; Ακούτε άλλα είδη μουσικής εκτός από κλασική; Ποπ, ροκ;
Ναι ακούω όλα τα είδη, αρκεί να είναι καλή μουσική.

Είστε ένθερμος θιασώτης της ιδέας ότι η κλασική μουσική πρέπει να είναι «ανοικτή» στο ευρύ ακροατήριο. Είναι εφικτό αυτό στην πράξη;
Έχω κάνει περιοδείες για πάνω από 40 χρόνια και βλέπω πολύ νεαρό κόσμο στο ακροατήριό μου. Οι νέοι είναι το μέλλον. Πάντα πίστευα ότι η μουσική είναι για όλους και έχει φτιαχτεί για να τη μοιράζεσαι.

Κάνω πράξη αυτό το «να μοιράζεσαι» τη μουσική για 40 συναπτά έτη μέσα από πάμπολλες περιοδείες, τηλεοπτικά σόου και επιχειρώ με πολλούς τρόπους να "απομυθοποιήσω" την κλασική μουσική.

Φυσικά η επιλογή ρεπερτορίου είναι σημαντική και το κλειδί της επιτυχίας. Σέβομαι το κοινό μου και τους δίνω πάντα το 100 % στη σκηνή και στις ηχογραφήσεις μου. Το κοινό είναι ακόμα εδώ, μαζί μου, από την αρχή… 8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ακούσει μέχρι στιγμής το άλμπουμ μου «Ludovico Einaudi: Portrait», και αυτό δείχνει ότι υπάρχει μεγάλος χώρος για την κλασική μουσική... δεν νομίζετε;


Παραδεχτήκατε ότι δώσατε στον εαυτό σας την άδεια να παρουσιάζετε και να ηχογραφείτε ό,τι μουσική σας εμπνέει. Μιλήστε μας λίγο για τα προνόμια αυτής της ελευθερίας.
Πάντα θέλω να επιλέγω το ρεπερτοριό μου χωρίς περιορισμό. Το πρότζεκτ PORTRAITS για παράδειγμα έρχεται από την ανάγκη να εξερευνήσω περαιτέρω, να πάω πιο μακριά και να δωρίσω στον εαυτό μου ιδιαίτερα μοναδικά έργα της σύγχρονης σκηνής. Ξεκίνησα με τον Philip Glass, κατόπιν τους Arvo Pärt, John Adams και τον τελευταίο χρόνο τον Ludovico Einaudi. Είναι τρομερό συναίσθημα να συνειδητοποιείς ότι μπορείς ακόμα να διευρύνεις τους ορίζοντές σου με νέους συνθέτες.


Διαβάστε τη συνέχεια της συνέντευξης:

Έχετε 40 χρόνια πείρα. Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο δημιουργό που ξεκινάει σήμερα σε μια κοινωνία με τέτοια ζητήματα.
Να είναι αληθινός, να βάλει όλη τη γνώση και το πάθος του σε κάθε νότα που παίζει - έτσι ξεκινούν όλα. Επίσης, ο δικός μου «λόγος για να ζεις» είναι το κοινό μου. Από αυτό λαμβάνω όλη την αδρεναλίνη και σε αυτό δίνω το 100%.

Πώς εμπνέεστε για ένα πρότζεκτ. Χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο; Πως διαλέξατε τους συγκεκριμένους συνθέτες;
Χρησιμοποιώ πάρα πολύ το ίντερνετ. Όταν έχω ελεύθερο χρόνο, κάτι σπάνιο στη ζωή μου, μπαίνω online και ανακαλύπτω νέα πράγματα, νέα μουσική και νέους συνθέτες. Έτσι ακριβώς άκουσα και ανακάλυψα το έργο του Einaudi… και αποφάσισα να αφιερώσω ολόκληρο άλμπουμ στη μουσική του, στις αρχές του 2015.

Ήθελα συνθέτες που μου αρέσουν προσωπικά, που εκτιμώ και να συνθέσω διαφορετικά ακούσματα με μοναδικές υπογραφές. Συνθέτες με στίγμα, συνθέτες εν ζωή και σύμβολα της σύγχρονης σκηνής.



Το πρότζεκ συνέπεσε με την ασθένειά σας. Νοσήσατε από καρκίνο του μαστού και τον παλέψατε με θάρρος. Ποιο είναι το μήνυμα που θα δίνατε για τις γυναίκες την ημέρα της γιορτής τους, 8 Μαρτίου, η οποία συμπίπτει με την εμφάνισή σας στο Παλλάς;

Έμαθα νωρίς στη ζωή ότι συχνά σε πολύ δύσκολες στιγμές γιγαντώνεται η... ελπίδα. Το να ζεις χωρίς ελπίδα είναι σαν να σταματάς να ζεις. Θα έλεγα λοιπόν στις γυναίκες: «Ποτέ να μην σταματάτε να ονειρεύεστε... να ακολουθείτε την καρδιά και τα όνειρα, πάντα!


Σχέδια για το μέλλον;
Η επόμενη δουλειά μου θα είναι το 40ο άλμπουμ μου και θα κυκλοφορήσει για να γιορτάσει τα 40 χρόνια καριέρας μου στο χώρο της μουσικής. Αποφάσισα να κάνω ένα διπλό άλμπουμ -ένα 2 σε 1 για τους ακροατές μου. Μουσική από ταινίες που με άγγιξαν βαθύτατα... και έχω μεγάλη ποικιλία να επιλέξω!


Επιμ. Χριστίνα Τσατσαράγκου
[email protected]

Info:

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016
Θέατρο Παλλάς

Η προπώληση ξεκινά αύριο, Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου

Τιμές εισιτηρίων
Άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, παιδιά, μαθητές, φοιτητές, έκπτωση 20% σε όλες τις ζώνες
Ζώνη Γ: 18€
Ζώνη Β: 28€
Ζώνη Α: 38€
Διακεκριμένη Ζώνη: 48€

Προπώληση εισιτηρίων
Στα ταμεία του Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, στο www.ticket365.gr
και 211 1000365