Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος: Ποιος είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών - Πρώτες δηλώσεις [vds]

04.04.2016
Ο γνωστός σκηνοθέτης και ιδρυτής του θεάτρου του Νέου Κόσμου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, είναι τελικά και επίσημα ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, μετά την παραίτηση του Γιαν Φαμπρ.

Το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, αποδεχόμενος σχετική πρόταση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά.
Το έργο του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή είναι βαρύ και δύσκολο, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι o καλλιτεχνικός διευθυντής θα συνεργαστεί εποικοδομητικά τόσο με το Δ.Σ. του «Ελληνικού Φεστιβάλ Α.Ε.» όσο και με τους Έλληνες δημιουργούς, ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό στις παρούσες συνθήκες. Και πάντοτε με το βλέμμα στο μέλλον.

Με τη σειρά του ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος δήλωσε: «Δέχτηκα να αναλάβω τη διεύθυνση του Ελληνικού Φεστιβάλ σε μια στιγμή οριακή για την πορεία του επειδή πιστεύω ότι δεν πρέπει να ματαιωθεί η φετινή διοργάνωση. Σήμερα θα μάθω αν έχει παραδοθεί πρόγραμμα από τον κύριο Γιώργο Λούκο και αν έχουν υπογραφεί συμβόλαια. Αλλιώς πρέπει να γίνει με ταχύτητα, αλλά και σοβαρότητα, επιλογή από τις κατατεθειμένες προτάσεις. Γνωρίζοντας το ελληνικό θεατρικό τοπίο, είμαι σίγουρος πως θα υπάρχουν πολλές αξιόλογες προτάσεις. Αν εγώ μπορέσω να δώσω ένα προσωπικό στίγμα στο Ελληνικό Φεστιβάλ, αυτό θα φανεί από του χρόνου».

Σημειώστε πως την περασμένη Παρασκευή, στο ανοιχτό κάλεσμα των καλλιτεχνών στο θέατρο Σφενδόνη, είχε ο ίδιος δηλώσει πως πριν οριστεί διευθυντής ο Γιαν Φαμπρ, του είχαν προτείνει να γίνει Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, αλλά είχε αρνηθεί γιατί φοβόταν πως θα τον «φάνε» οι θεατρικά στρατόπεδα.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πώς προοιωνίζει με ένα απολαυστικό σαρδάμ τη νέα του θέση!

Ποιος είναι ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος:

Με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Εργάστηκε ως ηθοποιός μέχρι το 1992, οπότε στράφηκε κυρίως στη σκηνοθεσία.

Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε., το Μέγαρο Μουσικής, με ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και θιάσους του ελεύθερου θεάτρου σκηνοθετώντας κλασικά και σύγχρονα έργα, μεταξύ άλλων τους Αχαρνείς του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο. Το 2008, σκηνοθέτησε για το Εθνικό Θέατρο της Αλβανίας τις Τρωάδες του Ευριπίδη.

Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, που ιδρύθηκε με δική του πρωτοβουλία το 1997 (είχε προηγηθεί η Φιλονικία του Μαριβώ το 1995 στον Τεχνοχώρο υπό σκιάν), έχει σκηνοθετήσει τα έργα Κοινός Λόγος της Έλ. Παπαδημητρίου, Βρομιά του Ρ. Σνάιντερ, Ο Περλιμπλίν και η Μπελίσα του Λόρκα, Δύο Θεοί του Λ. Χρηστίδη, Εδουάρδος Β΄ του Μάρλοου (Ηρώδειο, Ελληνικό Φεστιβάλ 2000), Παίζοντας με τη φωτιά του Στρίντμπεργκ, Τέλος του παιχνιδιού του Μπέκετ, Τολμηρές πολαρόιντ του Μ. Ρέιβενχιλ, Ο γλάρος του Τσέχωφ, Ο υπολοχαγός του Ίνισμορ του Μάρτιν ΜακΝτόνα, Βόυτσεκ του Μπύχνερ, Οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας του Λ. Μπαίρφους, Τα κοκκινομπλέ πατίνια του Στ. Τσιώλη, Οθέλλος του Σαίξπηρ (Ηρώδειο, Ελληνικό Φεστιβάλ 2006), Καθόλου καλά της Ούρσουλα Ράνι Σάρμα, Motortown του Σάιμον Στήβενς, Εχθροί εξ αίματος του Αρκά, Σφαγείο του Ιλάν Χατσόρ, Τρωάδες του Ευριπίδη, Ορφανά του Ντέννις Κέλλυ και τέλος το έργο Τέσσερις αχτίδες συν μία ή Το μεγάλο μπλουμ του Μπρίλη της Ρεγγίνας Καπετανάκη και του Βασίλη Ρίσβα με την κινητή μονάδα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου που δίνει παραστάσεις για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Έχει διδάξει υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το 2011 τιμήθηκε με το έπαθλο σκηνοθεσίας «Φώτος Πολίτης» από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο.

Γ.Οικονόμου