Εx Silentio: Mουσική του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης για τα Πάθη και τη Διασπορά στο Μέγαρο

10.04.2016
Συνεχίζοντας την παράδοση των ετήσιων εκδηλώσεών του για το Θείο Πάθος, το Μέγαρο Μουσικής εγκαινιάζει τον φετινό Κύκλο Adagio-Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα, με το κορυφαίο σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio, το οποίο θα παρουσιάσει τη συναυλία με τίτλο «Μνήμη» το Σάββατο του Λαζάρου 23 Απριλίου (ώρα έναρξης 20:30) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Πρόκειται για ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα μεσαιωνικής και αναγεννησιακής μουσικής της Ανατολής και της Δύσης για τα Πάθη και τη Διασπορά σε διάφορες γλώσσες και με διαφορετικές θεματικές. Θα ακουστούν σε όργανα εποχής έργα επώνυμων αλλά και ανώνυμων συνθετών, οι οποίοι έζησαν και δημιούργησαν σε ξένους τόπους: από τους μεγάλους γαλλοφλαμανδούς συνθέτες Τσικόνια και Ντυ Φαι στην Ιταλία του κρητικού συνθέτη Φραγκίσκου Λεονταρίτη, και από τον τροβαδούρο Ραιμπώ ντε Βακεράς που έζησε στη Θεσσαλονίκη του 13ου αιώνα μέχρι τη σεφαραδίτικη παράδοση της Ανατολικής Μεσογείου.

Για την καλύτερη κατανόηση του ποιητικού κειμένου των τραγουδιών έχει προβλεφθεί η προβολή ελληνικών υπερτίτλων.

Το σύνολο Ex Silentio διευθύνει ο Δημήτρης Κούντουρας, ο οποίος παίζει επίσης φλάουτο με ράμφος και τραβέρσο. Τραγουδούν η Φανή Αντωνέλου και η Θεοδώρα Μπάκα. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Θύμιος Ατζακάς (ούτι), Ηλέκτρα Μηλιάδου (βιέλα και βιόλα ντα γκάμπα), Φλώρα Παπαδοπούλου (μεσαιωνική και αναγεννησιακή άρπα) και Νίκος Βαρελάς (κρουστά).

ΙΝFO:

Σάββατο του Λαζάρου 23 Απριλίου, 8:30 μ.μ.

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Τιμές εισιτηρίων: 12,00 € (Ζώνη Β΄) 20,00 € (Ζώνη Α΄)

Ειδικές τιμές: 5,00 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) 8,00 € (65+, πολύτεκνοι)