Heros: Ενα φωτογραφικό project του Matjaz Tancic για την προσφυγική κρίση

07.06.2016
Η προσφυγική κρίση είναι σίγουρα ένα θέμα που έχει συγκλονίσει όλη την Ευρώπη. Σε κάποιες χώρες είναι αντιληπτή ως απειλή, ενώ σε άλλες η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται από τους εθελοντές δίνει ελπίδα στην ανθρωπότητα.

Για τον λόγο αυτό, διοργανώνεται από τον οργανισμό ArtsUp μια παγκόσμια σειρά απο pop-up καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, με σκοπό η τέχνη να δείξει τώρα το αληθινό πρόσωπο των προσφύγων αυτής της κρίσης.

Η πρωτοβουλία αυτή φιλοξενεί καλλιτέχνες διεθνούς φήμης και ανερχόμενα αστέρια με σκοπό να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κρίση των προσφύγων καθώς και την χρηματοδότηση από την πώληση των έργων τους. Τα έσοδα θα διατεθούν για την υποστήριξη των οργανώσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης όπως ο Ερυθρός Σταυρός, World Food Program, UNICEF και UNHCR. Οι πρώτες πόλεις που πρόκειται να φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις είναι η Βαρκελώνη (Ισπανία), το Ρέικιαβικ (Ισλανδία), το Σαν Φρανσίσκο (ΗΠΑ), η Σάμος (Ελλάδα) , το Πεκίνο και η Σαγκάη (Κίνα) .

Την Ελλάδα θα επισκεφθεί τον Ιούνιο ο Σλοβένος φωτογράφος διεθνούς φήμης, Matjaž Tančič. Με τίτλο Hḗrōs, η έμπνευση του project του είναι παρμένη από τα αρχαία ελληνικά ανάγλυφα που απεικονίζουν τους μυθολογικούς ήρωες. Ήρωας, είναι ένα πρόσωπο ή ένας χαρακτήρας που στο πρόσωπο του κινδύνου καταπολεμά τις αντιξοότητες μέσα από εντυπωσιακά κατορθώματα με εφευρετικότητα, ανδρεία και δύναμη. Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει καλύτερος όρος για να περιγράψει κάποιος αυτούς που επέζησαν από εμπόλεμες ζώνες, και αψήφησαν κάθε κίνδυνο για ένα καλύτερο αύριο. Εμπνευσμένος από την παράδοση της αρχαίας ελληνικής αφήγησης, ο Matjaž θα συλλέξει ιστορίες από τους πρόσφυγες, την πατρίδα τους και το ταξίδι τους.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), 1.000.573 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική κατά τη διάρκεια του 2015. Από αυτούς 850.000 κατέληξαν στα ελληνικά νησιά, από τους οποίους το 49% είναι από την Συρία, το 21% από το Αφγανιστάν και 8% από το Ιράκ. Από τις αρχές του 2016, επιπλέον 131.724 άνθρωποι έχουν μεταβεί από την Τουρκία προς την Ευρώπη, με την πλειοψηφία των 122.637 να εισέρχονται στην ΕΕ από την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 60.000 πρόσφυγες που διαμένουν σε διαφορετικές τοποθεσίες σε όλη την Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο ρεύμα μεταναστών καταφτάνει στα ανατολικά ελληνικά νησιά όπως την Λέσβο, Σάμο, Χίο και Λέρο, ως η πλησιέστερη επιλογή από την Τουρκία. Εκτιμάται ότι περίπου 22.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη από το 2000, κάνοντας αυτό το μέρος της Μεσογείου μία από τις πιο επικίνδυνες θαλάσσιες ζώνες στον κόσμο. Όλα τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν την κλίμακα αυτής της ανθρώπινης καταστροφής. Ωστόσο, η κάλυψη από τα ΜΜΕ των προσφύγων είναι ως επί το πλείστον συσχετισμένη με φωτογραφίες από υπερφορτωμένα σκάφη, ανθρώπους σε εξαθλιωμένη κατάσταση και σχετικές τραγικές εικόνες. Αυτό κάνει τους πρόσφυγες να αποτελούν απλά έναν αριθμό, ενώ εμείς γινόμαστε όλο και πιο απαθείς σε αυτούς τους αριθμούς και εικόνες.

Είναι καιρός να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα πρόσωπα των προσφύγων. Είναι καιρός να πουν τις ιστορίες τους.

Ανάλογα με το ποσό που θα συλλεχθεί θα τυπωθεί ένα βιβλίο με τις φωτογραφίες του Matjaž, συλλεκτικά πορτραίτα και θα οργανωθούν εκθέσεις σε Ελλάδα, Σλοβενία και Κίνα. Για την ενίσχυση και πραγματοποίηση του project, η ομάδα ArtsUp αναζητά την υποστήριξή όλων, καθώς και ευγενικές δωρεές και χορηγήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.artsup.org/#!heros/xa5sh

http://www.matjazz.com/