Μπήκαμε στο Μυστικό Κήπο του Νίκου Κυπουργού στο Ηρώδειο [και παραλίγο να φάμε... πόρτα]

04.07.2016
Στο μυστικό κήπο του Νίκου Κυπουργού «περπατήσαμε» το Σάββατο 2 Ιουλίου στο Ηρώδειο, σε μία εφ’ όλης της ύλης συναυλία στο έργο του συνθέτη με μουσικές για μικρά* και μεγάλα παιδιά. Ακούσαμε τραγούδια από τις περισσότερες δουλειές του, μουσικές από τη Λιλιπούπολη, το Μυστικό Κήπο και τον Τεμπέλη Δράκο, αλλά πολλά άλλα τραγούδια, οπερατικά ακόμη και παραδοσιακά.

Ο Νίκος Κυπουργός διεύθυνε με ξεχωριστό κέφι ο ίδιος την Ορχήστρα των Κυκλάδων, μία πολυσχιδή ορχήστρα που ίδρυσε το 2010 στη Σύρο, ενώ τα τραγούδια του συνόδευσαν οι εξαίσιες φωνές της Σαββίνας Γιαννάτου και του Δώρου Δημοσθένους.

Ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς η παρουσία του Διονύση Σαββόπουλου που μας τραγούδησε με το δικό του μοναδικό τρόπο τον «Καραγκιόζη», αλλά και το «Λαέ της Λιλιπούπολης» ευχόμενος ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μας. Εξαιρετική η παρουσία της Μυρτώς Παπαθανασίου στα πιο οπερατικά μέρη, αλλά και του πολύ εκφραστικού Τάση Χριστογιαννόπουλου (ιδιαίτερα στο τραγούδι «Μες στο Μουσείο»)

Η Μαρία Φαραντούρη τέλος, μας χάρισε τη δική της πολύ όμορφη εκδοχή του νανουρίσματος «Βλέφαρό μου» που είχαμε συνηθίσει με τη φωνή του Χρόνη Αηδονίδη.
Η πάντα ανατρεπτική Λένα Κιτσοπούλου έβγαλε το δικό της μανιφέστο για το τι εστί ποίηση, ποιητής και μελοποίηση και τραγούδησε με μπρίο το τραγούδι του Carnation!

* Είναι πραγματικά απορίας άξιον το γιατί οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ Αθηνών δεν άφηναν παιδιά στο Ηρώδειο κάτω των 6 ετών σε μία παράσταση που προοριζόταν και γι΄αυτά! Καταρχάς, τραγούδια του Νίκου Κυπουργού αποτελούν μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας των παιδικών σταθμών που φιλοξενούν παιδιά άνω των τριών ετών, αλλά και πέρα από αυτό, τα τραγούδια αυτά οι περισσότεροι γονείς τα βάζουν στα παιδιά τους από τη στιγμή που γεννιούνται. Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, πώς μπορεί κάποιος να θέσει ένα τέτοιο ηλικιακό όριο και να στερήσει από ένα γονιό το δικαίωμα να «μυήσει» το παιδί του στο περιβάλλον του Ηρωδείου στην τέχνη της μουσικής και δη αυτής της μουσικής του Νίκου Κυπουργού, τη στιγμή μάλιστα που όλα τα δημοσιεύματα του Τύπου χαρακτήριζαν τη συναυλία αυτή ως μία συναυλία για όλες τις ηλικίες. Δικαιολογία των υπευθύνων που φρέναραν την είσοδο τρίχρονων, τετράχρονων και πεντάχρονων παιδιών; Πως πίσω από τα εισιτήρια του φεστιβάλ (εισιτήρια που πολλοί είχαν βγάλει εκείνη τη στιγμή) αναγράφεται ξεκάθαρα πως «απαγορεύεται η είσοδος σε παιδιά κάτω των έξι ετών». Εμείς βέβαια στα δελτία τύπου που λάβαμε, πουθενά δεν αναγραφόταν πως η συναυλία απευθυνόταν σε συγκεκριμένης ηλικίας θεατές και στο site του φεστιβάλ διαβάζουμε πως στο Ηρώδειο απαγορεύεται «Η είσοδος σε παιδιά κάτω των έξι (6) ετών - εκτός από τις παραστάσεις που απευθύνονται σε αυτά». Προφανώς η συναυλία του Νίκου Κυπουργού δεν ήταν μία από αυτές.

Για την ιστορία πάντως, επειδή και οι υπεύθυνοι είδαν πως το μισό περίπου κοινό θα έμενε εκτός θεάτρου, άφησαν αρκετά «επίμονα» παιδάκια κάτω των έξι ετών να παρακολουθήσουν τη συναυλία.
Για την ιστορία επίσης, στη συναυλία τα μικρά παιδιά ήταν πολύ καλύτεροι θεατές από τους ενήλικες, καθώς όλα ήταν μαγεμένα από τη μουσική και κοιτούσαν αποσβολωμένα τους μουσικούς και τους τραγουδιστές.

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]