«Feed Me» και «Γεωγραφικά Πλάτη» - 2 ενδιαφέρουσες εκθέσεις στην Ελευσίνα [photos]

05.09.2016
Επιχειρώντας να διευρύνει και να εμβαθύνει τον πολιτιστικό διάλογο των δύο Βαλκανικών χωρών που θα φιλοξενήσουν το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, η Ελευσίνα 2021 διοργανώνει δύο εκθέσεις με επίκεντρο τη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή στη Ρουμανία.

Πιο συγκεκριμένα, θα φιλοξενηθούν τόσο στον εσωτερικό όσο και στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Λεωνίδας Κανελλόπουλος η πολυμεσική εικαστική εγκατάσταση «FEED ME» (προαύλιο) και η διεθνής εικαστική έκθεση «Γεωγραφικά Πλάτη Ανθρώπινοι Ορίζοντες»(εσωτερικός χώρος).

Η εικαστική έκθεση «Γεωγραφικά Πλάτη Ανθρώπινοι Ορίζοντες» αντικατοπτρίζει το πώς προσλαμβάνει η Ευρώπη τη σύγχρονη Ρουμανία. Αντίθετα, η πρωτοποριακή εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας είναι ενδεικτική της εικόνας που θέλει να προβάλει η σύγχρονη Ρουμανία προς την Ευρώπη.

Γεωγραφικά Πλάτη | Ανθρώπινοι Ορίζοντες Latitudes |
Humanscapes επιμελητής: Δρ Κώστας Πράπογλου

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
1 Σεπτεμβρίου - 15 Νοεμβρίου 2016

Επιχειρώντας να διευρύνει και να εμβαθύνει τον πολιτιστικό διάλογο των δύο Βαλκανικών χωρών που θα φιλοξενήσουν το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, η Ελευσίνα 2021 διοργανώνει δύο εκθέσεις με επίκεντρο τη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή στη Ρουμανία.Πιο συγκεκριμένα, θα φιλοξενηθούν τόσο στον εσωτερικό όσο και στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Λεωνίδας Κανελλόπουλος η πολυμεσική εικαστική εγκατάσταση «FEED ME» (προαύλιο) και η διεθνής εικαστική έκθεση «Γεωγραφικά Πλάτη Ανθρώπινοι Ορίζοντες»(εσωτερικός χώρος). Η εικαστική έκθεση «Γεωγραφικά Πλάτη Ανθρώπινοι Ορίζοντες» αντικατοπτρίζει το πώς προσλαμβάνει η Ευρώπη τη σύγχρονη Ρουμανία. Αντίθετα, η πρωτοποριακή εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας είναι ενδεικτική της εικόνας που θέλει να προβάλει η σύγχρονη Ρουμανία προς την Ευρώπη.

Η Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Υποψήφια Πόλη σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αισχυλείων 2016 διοργανώνουν την ομαδική έκθεση Γεωγραφικά Πλάτη | Ανθρώπινοι Ορίζοντες [Latitudes | Humanscapes] σε επιμέλεια του Δρ Κώστα Πράπογλου που παρουσιάζει το έργο επτά καλλιτεχνών, φωτογράφων και κινηματογραφιστών με θέμα τη Ρουμανία του σήμερα. Η έκθεση ανοίγει για το κοινό την 1η Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος της Ελευσίνας και διαρκεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00.

Διατηρώντας ως κεντρικό άξονα τη μετα-βιομηχανική, μετα-Τσαουσεσκική, μετα-κομμουνιστική και σύγχρονη κοινωνικο-οικονομική πραγματικότητα της χώρας, η έκθεση Γεωγραφικά Πλάτη | Ανθρώπινοι Ορίζοντες [Latitudes | Humanscapes] θα ταξιδέψει τους θεατές σε τόπους οικείους και ανοίκειους. Η παράλληλη ανάδυση ιστοριών και αφηγήσεων μέσα από μικρο-περιβάλλοντα στο άστυ και στην ύπαιθρο διερευνά το δυναμισμό και την τροχιά μιας υπερρεαλιστικής σύγχρονης ανθρώπινης τοπογραφίας. Μέσα από το φάσμα της εσωτερικότητας και της ανάγκης της ψυχής για επιβίωση, ο κάθε καλλιτέχνης διαχειρίζεται με το προσωπικό του ύφος έννοιες ανθρώπινων σχέσεων, συναισθηματικών ισορροπιών, συναισθηματικού και σωματικού χωρισμού, μνήμης και λήθης, μετανάστευσης και ξεριζωμού. Η αγάπη για την πατρίδα ως τόπου κοινής αναφοράς και βιωμάτων διερευνάται υπό το πρίσμα της καθημερινότητας, των εκφάνσεων της τοπικής ιδιοσυγκρασίας, της ζωής μέσα από την παράδοση και την υφέρπουσα αισιοδοξία ότι το αύριο θα είναι καλύτερο για όλους.

Οι καλλιτέχνες που έχουν επιλεγεί κατάγονται από τη Ρουμανία καθώς και από την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία. Όλοι έχουν συμμετάσχει σε εκθέσεις σε σημαντικά μουσεία και ιδρύματα τέχνης σε όλον τον κόσμο και έχουν εκπροσωπήσει τις χώρες τους σε κορυφαία διεθνή εικαστικά γεγονότα όπως η Μπιενάλε της Βενετίας. Είναι οι:

Michele Bressan (b.1980, Ιταλία), Petrut Calinescu (b.1976, Ρουμανία), Ioana Cirlig (b.1987, Ρουμανία), Carlo Gianferro (b.1970, Ιταλία), David Leventi (b.1978, Ην. Πολιτείες), Andrei Nacu (b.1984, Ρουμανία), Davin Ellicson (b.1978, Ην. Πολιτείες).

Υπεύθυνος για την έκθεση Γεωγραφικά Πλάτη | Ανθρώπινοι Ορίζοντες [Latitudes | Humanscapes] είναι ο Δρ Κώστας Πράπογλου, αρχαιολόγος-αρχιτέκτονας, κριτικός σύγχρονης τέχνης και επιμελητής με έδρα το Λονδίνο και την Αθήνα. Κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε καταλόγους εκθέσεων και δημοσιεύσεις στο εξωτερικό και την Ελλάδα, ενώ κριτικές και άρθρα του δημοσιεύονται στον ελληνικό και διεθνή τύπο.

Πολιτιστικό Κέντρο Λ. Κανελλόπουλος

Δραγούμη 37, Παραλία Ελευσίνας
τηλ: 210 5565613

Εγκαίνια έκθεσης:
Κυριακή,11 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 20:00

Ημέρες λειτουργίας:
Τρίτη – Κυριακή, Δευτέρα Κλειστά
Ώρες λειτουργίας:
10:00 - 13:00 & 18:00-21:30

Είσοδος ελεύθερη

FEED ME
Καλλιτέχνες: Noper & Saint Machine

ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
11 Σεπτεμβρίου - 15 Νοεμβρίου 2016

Η Ελευσίνα 2021 Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο του Βουκουρεστίου ARCUB και το București 2021 παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πολυμεσικό έργο FEED ME των Ρουμάνων καλλιτεχνών Noper & Saint Machine. Επιχειρώντας να διευρύνει και να εμβαθύνει τον πολιτιστικό διάλογο των δύο Βαλκανικών χωρών που θα φιλοξενήσουν τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, η Ελευσίνα 2021 παρουσιάζει το έργο FEED ME, μια πρωτοποριακή εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας, η οποία το 2015 είχε φιλοξενηθεί στην κορυφαία διοργάνωση για την τέχνη και την τεχνολογία Ars Electronica. Η εγκατάσταση θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος της Ελευσίνας από τις 11 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00. Η παρουσίαση πραγματοποιείται με τη χορηγία της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, στο πλαίσιο της στήριξης της υποψηφιότητας της Ελευσίνας για το τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Το έργο FEED ME των Ρουμάνων καλλιτεχνών Noper (Radu Pop) & Saint Machine (Marilena Oprescu Singer) είναι ένα διαδραστικό πείραμα που διερευνά τη σχέση μεταξύ του έργου τέχνης και του κοινού του. Με μια αυτο-ειρωνική προσέγγιση, το έργο καλεί τα θύματα της τερατώδoυς και συνεχώς ακόρεστης «Μήτρας Tra» στο διατροφικό τελετουργικό της, στο εσωτερικό του έργου που είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ένα αβγό μήκους 9 μέτρων, που τρέφεται από την ενέργεια που παράγεται από τις κινήσεις των επισκεπτών.

Πρόκειται για μια διαδραστική multimedia κάψουλα στην οποία τα πάντα κινούνται, πάλλονται και αντιδρούν στην κίνηση των επισκεπτών με έναν κοινό ρυθμό. Το FEED ME δημιουργεί ένα πολυδιάστατο χώρο πεινασμένο να απορροφήσει την προσοχή των επισκεπτών και να χρησιμοποιήσει την ενέργειά τους. Ο επισκέπτης μπορεί να εισέλθει στο εσωτερικό του FEED ME και να αποκτήσει πρόσβαση στον έλεγχο των μηχανημάτων του. Το έργο γίνεται ουσιαστικά μια προέκταση των χεριών και του κεφαλιού του ανώνυμου επισκέπτη ο οποίος μετατρέπεται σε δημιουργό, γιατί μόνο με την ενέργειά του δίνει νόημα σε ολόκληρη την έκθεση.

Η «Μήτρα Tra» είναι μια εννέα μέτρων μήκους κάψουλα με αισθητήρες σε σχήμα κουκουλιού, που δημιουργήθηκε από την Ρουμάνα καλλιτέχνη Saint Machine ως μια κινητή παιδική χαρά πολυμέσων, όπου οι καλλιτέχνες καλούνται να συνομιλήσουν. Η εγκατάσταση είναι κατασκευασμένη από χάλυβα και αλουμίνιο καλυμμένη με 699 διαφορετικού μεγέθους εξαρτήματα σε σχήμα τριγώνου τα οποία πάλλονται, αλλάζουν χρώματα και μεταδίδουν ήχους μόνο όταν κάποιος πλησιάσει και εισέλθει στο εσωτερικό της κάψουλας.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου FEED ME (www.feedmeritual.ro).

Info:

Πολιτιστικό Κέντρο Λ. Κανελλόπουλος

Δραγούμη 37, Παραλία Ελευσίνας
τηλ: 2105565613

Εγκαίνια έκθεσης:
Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 20:00

Ημέρες λειτουργίας:
Τρίτη – Κυριακή, Δευτέρα Κλειστά
Ώρες λειτουργίας:
10:00 - 13:00 & 18:00-21:30

Είσοδος ελεύθερη

Η πρόσβαση στο χώρο μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς:
Προαστιακός: Αποβίβαση στο Σταθμό Μαγούλας και μετά επιβίβαση στα λεωφορεία της γραμμής 879 ή 863 Θριάσιο Νοσοκομείο – Ελευσίνα.
ΜΕΤΡΟ: Αποβίβαση στο Σταθμό Αγίας Μαρίνας και μετά επιβίβαση στο λεωφορείο της γραμμής 876 Σταθμός Μετρό Αγίας Μαρίνας – Ελευσίνα.
Λεωφορεία: ΚΤΕΛ Νομού Αττικής, Δρομολόγιο: Μέγαρα – Αθήνα, επιβίβαση από Θησείο. 861 Μάνδρα – Ελευσίνα 845 Πειραιάς – Ελευσίνα (μέσω Θηβών) 871 Πειραιάς – Ελευσίνα (μέσω Λ. Σχιστού) 881 Ελευσίνα – Ασπρόπυργος – Ρουπάκι Α16 Πλ. Κουμουνδούρου – Ελευσίνα (μέσω Ιεράς Οδού) 876 Σταθμός Μετρό Αγίας Μαρίνας – Ελευσίνα