Κατερίνα Μανανεδάκη: «Η ζωή είναι μικρή και πολύτιμη για να τη ζεις στα ψέματα!» [συνέντευξη]

02.11.2016
Η Κατερίνα Μανανεδάκη έχει το μοναδικό ταλέντο να αποτυπώνει πτυχές της καθημερινότητας της Ελληνίδας –και όχι μόνο- γυναίκας μοναδικά πάνω στο χαρτί. Διαβάζοντας βιβλία της είναι σχεδόν σίγουρο πως θα ταυτιστείτε με κάποια από τις ηρωίδες της, σε όποια φάση της ζωής σας και αν βρίσκεστε, και πως θα γελάσετε πολύ.

Αυτή τη φορά η γνωστή συγγραφέας και δημοσιογράφος μάς μιλά για το νέο της βιβλίο, ένα μυθιστόρημα πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς καταπιάνεται με το internet και τα social media μέσα στην οικογένεια.

Τίτλος του; «Του google η μάνα κάθεται!» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΛΙβάνη) και στις σελίδες του η Δέσποινα, η κεντρική ηρωίδα, είναι μία σύγχρονη μάνα που εκτός από όλα τα οικογενειακά βάρη πρέπει να αντιμετωπίσει και την… προσήλωση των παιδιών της στα social media και το διαδίκτυο, αλλά τη μεταμόρφωση του συζύγου της! Παιδιά, σκυλιά, άντρας, διευθυντής, οικονομική κρίση, αγωνίες, νεύρα, φωνές, φασαρίες, τσακωμοί, κινητά, ψηφιακές απιστίες, Facebook, Twitter, Instagram, iCloud ... Η Δέσποινα ανεβαίνει στα κάγκελα, πέφτει στα πατώματα, ψάχνει την ευτυχία, αλλά διαρκώς σκοντάφτει στην τρέλα της καθημερινότητας.

Εμείς είχαμε μία όμορφη και γεμάτη χιούμορ κουβέντα με την Κατερίνα για το νέο της βιβλίο και όχι μόνο!

Πώς προέκυψε το βιβλίο αυτό;

Aπό την ανάγκη μου να γελάσω αλλά και να κάνω και όλους όσους το διαβάσουν να γελάσουν, με τα τρελά και …τρελαμένα που ζούμε καθημερινά, στη …μαγική εποχή του ίντερνετ. «Έπεσε» το ίντερντετ, «ήρθε» το ίντερντετ, χάλασε το ρούτερ, δεν ανοίγει το Google , θέλω να ανοίξω προφίλ στο Facebook, δε θα μου πεις εσύ αν θα έχω instagram όλες οι φίλες και οι φίλοι μου έχουν. Οικογένειες που ζουν στον αστερισμό του …σελφοκόνταρου και της σπαρακτικής απορίας, «ποιο φίλτρο είναι καλύτερο για τη φωτογραφία μου;» Παιδιά που τρέχουν πάνω κάτω στα social media με δαιμονισμένες ταχύτητες και μαμάδες που τρέχουν πίσω τους προσπαθώντας να καταλάβουν γιατί τα βλαστάρια τους δεν αποδέχονται το αίτημα φιλίας τους! «Τι έχω κάνει λάθος στη ζωή μου ; Τι αμαρτίες πληρώνω; Τι παραλείψεις;» Δε μας έφταναν οι …συμβατικές ενοχές ,έχουμε τώρα και τις ιντερνετικές! Έτσι Γεωργία μου προέκυψε αυτό το βιβλίο . Με το φορτιστή στην πρίζα και το κινητό να λείπει, «σας το είπα εκατό φορές πως βλάπτει το περιβάλλον και πρέπει να τον βγάζετε αλλά ακούτε; Δεν ακούτε!!!»


Πόσο πιστεύεις πως τα social media επηρεάζουν και καθορίζουν σήμερα τη ζωή μας;

Δυστυχώς πολύ. Και λέω δυστυχώς, γιατί «κολλημένοι» όλοι μας ,μικροί και μεγάλοι μπροστά σε μια οθόνη ,χάνουμε το «έξω», το αληθινό, το ουσιαστικό. Κάποτε λέγαμε …για ένα πουκάμισο αδειανό , τώρα λέμε για ένα like. Άτιμη κοινωνία που άλλους τους ανεβάζεις και άλλους τους ρίχνεις στα τάρταρα . «Ποστάρει» μια καλή κυρία μια χειροποίητη τυρόπιτα και πέφτει το σύστημα από τον ενθουσιασμό. Ανεβάζεις εσύ τη διατριβή σου στην αστροφυσική και σου γράφει μόνο η μάνα σου, «μπράβο παιδί μου σαν και σένα άλλη καμιά!». Αν αρχίσεις όμως να μουρμουρίζεις, «στη δική μου εποχή όλα ήταν καλύτερα» , σου κολλάνε τη ρετσινιά της «εκτός τόπου και χρόνου». Εσύ είσαι η …αρχαία, ενώ ο μπαμπάς που παίζει με τις ώρες παιχνίδια στον υπολογιστή και το play station είναι …cool!


Έχεις κοινά σημεία με την ηρωίδα και τα οικογενειακά της βάσανα;

Φυσικά! Κι εγώ και όλες οι φίλες και οι φίλοι μου και όλοι όσοι μου διηγήθηκαν περιστατικά βγαλμένα από την ψηφιακή ζωή τους για να εμπλουτίσω την ιστορία μου. Το δημοσιογραφικό μικρόβιο με θέλει πάντα να ψάχνω και να ανακαλύπτω άπειρα στοιχεία ,θέματα και έρευνες γι αυτά που μας απασχολούν και με αστείο τρόπο τα «περνάω» στη ζωή των ηρώων. Οι αγωνίες, οι φόβοι, οι ανασφάλειες μας για τα όσα συμβαίνουν στη ζούγκλα των sosial media διατρέχουν τις κουβέντες και τις σκέψεις των πρωταγωνιστών μου. Γι' αυτό αν διαβάσεις ένα από τα βιβλία μου και ΔΕΝ νιώσεις πως έχω…κατασκοπεύσει τη ζωή σου, θα πει πως έχω κάνει μισή δουλειά!

Μπορούμε τελικά να ξεκολλήσουμε από αυτήν την μανία του ίντερνετ και πώς;

Δε νομίζω ότι μπορούμε. Ίσως κάποια στιγμή καταφέρουμε να τη μετριάσουμε, βάζοντας μπροστά το μυαλό και τη λογική. «Η αληθινή ζωή είναι πίσω από την οθόνη» λέω στα δικά μου παιδιά που ανήκουν εκατό τοις εκατό στην εποχή της εικόνας . Το ίδιο λέω όμως και σε όλους όσοι είναι «κολλημένοι». Σε αυτούς που νομίζουν πως οι πρωταγωνιστές στα likes είναι και οι πρωταγωνιστές της ζωής. Σιγά! Η ζωή είναι μικρή και πολύτιμη για να τη ζεις στα ψέματα!

Τα βιβλία σου διακρίνονται από τρομερό χιούμορ. Κάπως έτσι αντιμετωπίζεις και την καθημερινότητά σου;

Εντελώς έτσι!!! Δεν μπορώ να ξεφύγω από τον εαυτό μου! Ακόμη και στις πιο δύσκολες και στενάχωρες στιγμές που δυστυχώς πια είναι πολλές, πάντα βρίσκω ένα θετικό στοιχείο και μια χιουμοριστική διέξοδο. Ίσως να έχω κάποια σπάνια τροπική ασθένεια!!! Μου αρέσει πολύ αυτό που έλεγε ο Όσκαρ Ουάιλντ. «Όλοι μας είμαστε στο λούκι, μερικοί από μας όμως κοιτάζουν τα άστρα!» Ε, εγώ είμαι αυτή με τα άστρα κι όταν γίνω καλά θα κάνουμε πάρτι!!!

Ποια η δική σου σχέση με την τεχνολογία και τα social media;

Δε με λες και αστέρι της social γειτονιάς! Έχω προφίλ στο Facebook και γράφω διάφορα για τα βιβλία μου, μου αρέσει επίσης πολύ να αναρτώ και φωτογραφίες που είναι η τελευταία μου μανία, μου αρέσει να μαθαίνω τα νέα των ανθρώπων που έχω να δω καιρό, είναι ωραίο να ξέρεις τι απασχολεί και τι ευχαριστεί τους φίλους σου, τι κάνουν εκείνοι που έχεις να συναντήσεις χρόνια . Μέχρι εκεί όμως. Έχω όρια και δεν μου αρέσει να τα ξεπερνούν…


Με ποια από τις ηρωίδες σου έχεις ταυτιστεί περισσότερο στο πέρασμα του χρόνου;

Ωραία ερώτηση! Με όλες θα σου απαντήσω. Όλες είχαν κι από ένα δικό μου κομμάτι την εποχή που τις δημιουργούσα. Από εκεί και πέρα όμως καμιά τους ΔΕΝ είμαι εγώ . Ξέρεις συμβαίνει κάτι μαγικό με τα βιβλία …Ξεκινάς να διαμορφώσεις ένα χαρακτήρα, ένα πρόσωπο , το φαντάζεσαι έτσι και το σχεδιάζεις αλλιώς και αυτό σύντομα αποκτά το δικό του «θέλω» και σε πάει εκεί που του αρέσει χωρίς να σε ρωτήσει καν ! Η γραφή ,το ξέρεις κι εσύ Γεωργία, μπορεί να είναι ένας δρόμος μοναχικός αλλά ταυτόχρονα είναι κι ένας δρόμος μαγικός.

Διάβασες κάτι που σου έκανε ιδιαίτερη αίσθηση τελευταία;

Ναι. Το «Η καλή τύχη εδώ και τώρα» του Matthew Quick (Εκδ. Ίκαρος). Βαθύ και ουσιαστικό, αποκαλύπτει τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας και το πως μπορούμε να συνεχίσουμε να βαδίζουμε ενώ όλα γύρω μας καταρρέουν. Μου άρεσε πολύ επίσης και το «Κουκλόσπιτο» της Jessie Burton (Εκ. Πατάκης) . Με παγίδευσε σε μια χαραμάδα ανάμεσα σε ένα κόσμο που φαίνεται πως είναι και ένα κόσμο που είναι αληθινά…

Μελλοντικά σχέδια;

Γράφω ήδη ένα καινούριο βιβλίο για να εκδοθεί το καλοκαίρι. Γράφω και ένα παραμύθι και σκέφτομαι πολλά, ονειρεύομαι ακόμη περισσότερα και εύχομαι ολόψυχα να τελειώσει κάποτε αυτή η κρίση ,ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να δημιουργήσουμε με καλύτερους όρους και συνθήκες.
Ευχαριστώ για την κουβέντα Γεωργία και εύχομαι σε όλους μας πολλά και αισιόδοξα χαμόγελα.

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]