«I'm your man»: Η ζωή του Κοέν μέσα από 20 κομμάτια - λυρικά αριστουργήματα!

11.11.2016
Η ποίηση, το μυθιστόρημα και η συγγραφή τραγουδιών αποτελούσαν ισότιμες μορφές έκφρασης για τον Λέοναρντ Κοέν. Η χαρακτηριστική ανατριχιαστική χροιά της φωνής του και ο αιχμηρός στιχουργικός του οίστρος τον τοποθέτησε αυτόματα σε μια ολιγάριθμη ελίτ τραγουδοποιών-δημιουργών, που σημάδεψαν τη μουσική σκηνή του '60 και τις αρχές του '70.

Η θριλερική φωνή του, οι ισπανίζουσες κιθαριστικές νότες και οι βαθιά ποιητικοί στίχοι του μετουσίωσαν το ιερό σε προφανές και το αντίστροφο. Ενώ τα πρώτα του κομμάτια, όπως το "Suzanne", το "Sisters of Mercy" και το "Bird on a Wire" τον σφήνωσαν στην καρδιά των απανταχού φοιτητών εκείνης της εποχής, τα επόμενα αριστουργήματα "Everybody Knows", "I'm Your Man" και "The Future" τον έφεραν κοντά στη νέα γενιά των post-punks και των συν-ταξιδιωτών τους.

Ιδού, σύμφωνα με το Rolling Stone, τα 20 κομμάτια παρακαταθήκη του μεγάλου δημιουργού, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών πλήρης ημερών και μέχρι την τελευταία στιγμη -όπως λέει ο γιός του Άνταμ Κοέν- έγραφε μουσική!